Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Veselīgs humors un kultūras bagātība

Dažādu paaudžu mākslinieku darbi ar auduma klātesamību

"Sākotnējā ideja bija izveidot izstādi, kurā mākslinieki sameklētu kādu raksturlielumu, kas viņiem šķiet piederīgs tikai Latvijai un latviešiem, un dialogā ar to radītu savu mākslas darbu," par Latvijas Mākslas akadēmijas Rīgas mākslas telpā (Kungu ielā 3) sarīkoto ekspozīciju Cilme/audums kā koncepcija un materiāls Latvijas identitātē stāsta tās kuratore Elīna Ģibiete.

Tie ir artefakti, sajūtas, stāsti un notikumi, kas veido Latvijas kultūras kodolu, kurš uzbango Dziesmu svētkos un smaržo svētdienas rītā ceptos speķa pīrāgos. To sastopam un izjūtam tikai mums raksturīgajos svētkos, gūtajā pieredzē un godātajās tradīcijās, ikdienas solī un sadzīves priekšmetos, norāda Latvijas simtgadei veltītās izstādes organizatori.

Pēc tam sākotnējā izstādes iecere tikusi papildināta ar domu par auduma klātesamību mākslinieku darbos – gan fizisku, gan konceptuālu. "Par to, kā tas parādās mūsu valodā un kultūrā," sarunā ar Dienu atklāj Elīna Ģibiete un piesauc vairākus piemērus – kamols kaklā, dzimis laimes krekliņā un citus. Tādējādi šai izstādei, kas apskatāma līdz 18. martam, ir divi kopsaucēji.

Izstādē var aplūkot gandrīz piecdesmit darbu, kurus dažādos medijos veidojuši dažādu paaudžu mākslinieki: Aigars Bikše, Andra Gulbe, Barbara Ābele, Daina Dagnija, Dārta Stafecka, Hardijs Lediņš, Ingūna Levša, Kristaps Ģelzis, Kristaps Priede, Līga Ķempe, Marta Ģibiete, Raitis Hrolovičs, Rasma Pušpure, Roberts Rūrāns, Ūna Laukmane un citi.

Līdzās jau zināmiem (kuratores izvēlētiem) un jaunradītiem (konkursā noskaidrotiem) mākslas objektiem šajā izstādē var iepazīties arī ar interesantākajiem interneta aptaujas Kāds ir latvietis? rezultātiem, kuros atspoguļojas latviešu pašnovērtējums. "Cinisks romantiķis," raksturo Elīna Ģibiete, pamatojoties uz respondentu sniegtajām atbildēm.

"Mums piemīt ļoti veselīga humora izjūta. Mēs spējam pasmieties paši par sevi, pat visai skaudri paskatīties uz savām nelāgajām īpašībām," ieskicē kuratore. Taču reizē šī aptauja un izstādē aplūkojamie mākslas darbi atklāj arī mūsu iekšējo poētismu un kultūras bagātību. "Gradācija ir ļoti plaša," atzīst Elīna Ģibiete.

Izstādi papildina vairāki saistītie pasākumi. 15. februārī notiks Grafikas darbnīca ar mākslinieci Elīnu Eleri, tajā būs iespēja izveidot viņas darba novilkumu, 23. februārī tiks piedāvāta folkloristes Janīnas Kursītes lekcija Auduma mitoloģija, 15. martā būs tikšanās ar izstādes māksliniekiem, projekta īsfilmas un kataloga prezentācija.

Vairāk informācijas par izstādi Cilme var lasīt interneta vietnē Makslastelpa.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja