Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Virtualitātes un realitātes

Rīgā norisinās ikgadējais RIXC organizētais mākslas un zinātnes festivāls

No 19. līdz 21. oktobrim Rīgā norisinās jauno mediju kultūras centra RIXC rīkotais ikgadējais mākslas un zinātnes festivāls, kuram šoreiz izvēlēta tēma Virtualitātes un realitātes. Tas sastāvēs no trim daļām: konferences, izstādes un performanču programmas. 

"Tā kā pēdējā laikā daudzviet pasaulē atkal ir radusies milzīga interese par virtuālo realitāti, mēs gribējām aktualizēt šo tēmu arī mūsu festivālā," uzsver konferences organizatore Rasa Šmite, kura šo atdzimušo aizraušanos skaidro kā vairāku apstākļu kopsummu. 

Viens no tiem ir saistīts ar to, ka tehnoloģijas kļuvušas vieglāk pieejamas un daudz lētākas, līdz ar to gan mākslinieki, gan arī citi interesenti var izmēģināt, kā tas ir – radīt šo imersīvo pieredzi, ko līdz šim viņi vairāk iepazinuši līdz ar 3D datorspēlēm. 
Turklāt šobrīd daudzas lielās kompānijas uzcītīgi strādā pie mākslīga intelekta algoritma izstrādes un mūsu ikdienā ir ienākušas biometriskās tehnoloģijas, kas spēj atpazīt gan mūsu pirkstu nospiedumus, gan arī mūsu sejas vaibstus. 

 

Lakstīgalu dziesma

Rasa Šmite izceļ šīs konferences centrālos notikumus. Ceturtdien, 19. oktobrī, plkst. 16 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Konferenču zālē uzstāsies pieredzējušie mākslinieki un virtuālās realitātes pionieri Monika Flaišmana un Volfgangs Štrauss, kuri šajā jomā darbojas jau trīsdesmit gadu. 

Konferences organizatore atklāj, ka pēc tam sekos pazīstamā amerikāņu mūziķa un komponista Deivida Rotenberga neparastā performance, kurā viņš atskaņos savus skaņdarbus no viņa jaunākā projekta kopā ar... lakstīgalām. 

Savukārt piektdien, 20. oktobrī, plkst. 17 Latvijas Mākslas akadēmijas K2 korpusā publiskajās lekcijās par virtuālās realitātes un imersīvo tehnoloģiju komplicētību un sekām runās vieslektori Ellena Pērlmane (ASV) un Kriss Salters (Kanāda). 
Jāatzīmē, kā šīgada konference pulcēs vairāk nekā astoņdesmit dalībnieku no sešdesmit universitātēm un mākslas institūcijām un trīsdesmit pasaules valstīm, kas šajās dienās diskutēs par digitālo mākslu virtuālās realitātes laikmetā. 

 

Darbu dažādība

Pirmajā festivāla dienā Laikmetīgās mākslas centra kim? izstāžu zālēs tiks atklāta arī virtualitātēm un realitātēm veltīta ekspozīcija, kas būs skatāma līdz 28. novembrim. Tās kurators Raitis Šmits atzīmē, ka šajā izstādē būs eksponēti vairāk nekā divdesmit mākslinieku darbi no dažādām valstīm. 

Kurators stāsta, ka sākotnēji viņi ir saņēmuši vairāk nekā divsimt pieteikumu, no kuriem tikuši izvēlēti ļoti atšķirīgi darbi. "No tēlaini poētiskiem, kur mākslinieki daudz iespaidojušies no dabas un mūsu apkārtējās vides, līdz sociāli aktīviem darbiem, kas ir tehnoloģiski izsmalcināti un estetizēti," viņš akcentē.

Viens no autoriem būs Šveices mākslinieka Marka Lī virtuālās realitātes darbs 10 000 kustīgu pilsētu – vienādas, tomēr dažādas, kas apskata urbanizāciju un globalizāciju digitālajā laikmetā. Šī mākslas darba vērotāji virzās caur virtuālajām vidēm vietnēs YouTube, Flickr un Twitter, kuras veidojuši citi lietotāji.

Latviju šajā izstādē pārstāvēs trīs jaunās mākslinieces – Santa France, Zane Zelmane un Gunta Dombrovska, kuras darbs Prāta vēstījums apskata atgriezenisko saiti starp cilvēku un tehnoloģiju, cilvēka ķermeņa iekšējo procesu digitalizāciju un bioatgriezeniskās saites izmantojumu mākslā. 

 

Prom no klasikas

Šajā izstādē būs eksponēti septiņi mākslas darbi, kas veltīti virtuālajai realitātei, kā arī izstādītas foto un video instalācijas. Viens no lielākajiem gandarījumiem ir Vācijā dzimušā amerikāņu mākslinieka Hansa Bredera mākslas darba Opsis atvešanas uz Latviju. 

Šī mākslas darba nosaukums tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "izskats". Kurators pievērš uzmanību, ka tas sastāv no divām digitālajām gleznām, kas manipulē ar mūsu uztveres īpatnībām – krāsu salikumu un formu: "Ilgāk raugoties attēlos, tajos šķietami parādās minimāla kustība."

Sākotnēji Hanss Breders ir strādājis kā klasisks gleznotājs, bet 60. gadu nogalē Aiovas Universitātē (ASV) nodibināja jaunu interdisciplināru mākslas programmu, strādājot gan ar performancēm, gan ar elektroniskajiem medijiem.

Šīgada festivāla noslēdzošajā dienā, 21. oktobrī, plkst. 21 arhitektūras un mediju centrā H2O 6 norisināsies performanču programma, kurā piedalīsies gan konferences dalībnieki, gan jaunie mākslinieki, Liepājas Universitātes jauno mediju mākslas studenti. 

Ar visu mākslas un zinātnes festivāla Virtualitātes un realitātes programmu var iepazīties vietnē festival2017.rixc.org.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja