Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Visi viļņi pieder jūrai

"Jūra mani vienmēr ir saistījusi – vilinājusi sava skaistuma, daudzveidības un spēka dēļ, bet vienlaicīgi radījusi arī pietāti un pat bailes, kas liegušas man iemācīties peldēt. Kāds tam ir iemesls, es nesaprotu vēl joprojām, bet tas radīja vajadzīgo interesi tēmai pievērsties mākslā un meklēt iespējamo atbildi caur radošu ceļu," sarunā ar laikrakstu Diena saka fotogrāfe Elīna Ruka, kuras izstāde Visi viļņi pieder jūrai aplūkojama Latvijas Fotogrāfijas muzejā līdz 19. augustam.

Tajā eksponēti viņas darbi no cikla Aqueous. Pie ūdens tēmas māksliniece sākusi strādāt pirms apmēram četriem, četriem ar pusi gadiem maģistra studiju laikā Kolumbijas koledžā Čikāgā, kad meklējusi savu tēmu. "Skola atradās pie ezera, gar kuru es bieži devos pastaigā un skrēju, tas man atgādināja Baltijas jūru, pie kuras esmu uzaugusi," atminas Elīna Ruka, kuras interese par ūdeni ar laiku ir paplašinājusies gan saturiski, gan arī vizuāli. Iesākumā māksliniece veidojusi tikai fotogrāfijas, divdimensiju darbus, tad arī video, patlaban vislielākā interese ir par telpiskiem darbiem. Kādu dienu viņa vēlas pievienot arī skaņu.

"Ja agrāk pamattēma bija bailes no ūdens, tad tagad tā ir daudzveidība. Laika gaitā attīstījusies arī interese par ūdens saikni, līdzību ar dzīvi, ar mums – kā mēs visu laiku maināmies, ka nekas nestāv uz vietas," akcentē māksliniece. Izstādē apskatāmi darbi, kas tapuši laika periodā no 2015. līdz 2018. gadam. Apmēram puse radīta īpaši šai ekspozīcijai.

Elīna Ruka stāsta, ka mākslai viņa pievērsusies samērā nesen, lai gan šo domu lolojusi ilgu laiku. "Manā ģimenē nav mākslinieku, tādēļ šāda izvēle nebija pašsaprotama," paskaidro fotogrāfe. Viņa studējusi valodas un tulkošanu, strādājusi par skolotāju un tulkotāju, līdz vienu dienu vairs nevarējusi noliegt, ka māksla ir viņas īstais aicinājums.

Vispirms Elīna Ruka mācījusies fotogrāfiju bakalaura programmā Francijā, tad, pateicoties Fulbraita stipendijai, maģistrantūrā Amerikā. "Sākums bija grūts, bet ar neatlaidīgu darbu guvu ticību, ka esmu māksliniece. Kopš tās dienas ar mākslu dzīvoju ik dienas – ja nav jāgatavojas konkrētai izstādei, tad veidoju jaunus darbus, piesakos konkursos, lasu par ūdeni, domāju, eju pastaigā gar jūru – un tam līdzi nāk darba augļi," atzīst fotogrāfe. Viņa piedalījusies izstādēs ASV, Beļģijā, Dānijā, Francijā, Lietuvā un Latvijā.

Runājot par saviem nākotnes plāniem, Elīna Ruka atklāj, ka oktobrī ieplānota viņas personālizstāde Gravy Studio Filadelfijā, savukārt nākamajā gadā viņa uzaicināta veidot ekspozīciju ISSP galerijā Rīgā. "Man ir daudz ideju, kā attīstīt šo ciklu tālāk, jo tēma ir patiesi neizsmeļama," piebilst māksliniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja