Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Beigu spēle ar Beketu un Kurtāgu. Laikmetīgās operas cienītāji pulcējas Amsterdamā

Nīderlandes Nacionālajā operā Amsterdamā sācies ceturtais ikgadējais laikmetīgās operas festivāls Opera Forward. Tā tēma šogad ir Identitāte un konfrontācija. Festivālā tiek izrādīti jaunākie muzikālā teātra darbi. Programmas pamatā – piecas mūsdienu operas

Līdz 17. martam Amsterdamā skanēs amerikāņu minimālisma klasiķa Džona Adamsa jaunākā opera Meitenes no zelta rietumiem, kuru iestudējis komponista ilggadējais radošais partneris un domubiedrs režisors Pīters Selarss. Izrādes darbība risinās XIX gadsimta vidū Kalifornijas zelta drudža laikā. Vīriešu pasaule – mežonīgie rietumi – tiek rādīta no sieviešu skatpunkta. Šis iestudējums ir Nīderlandes Nacionālās operas, Sanfrancisko un Dalasas operas kopražojums. Eiropā Meitenes no zelta rietumiem skan pirmo reizi.

Festivāls Opera Forward piedāvā Nīderlandes komponista Mišas Hamela operas Karūzo Kubā pasaules pirmizrādi (to varēs dzirdēt līdz 9. martam). 1920. maijā Havanas Nacionālajā teātrī Aīdas laikā notiek sprādziens, slavenais tenors Enriko Karūzo panikā pamet ēku un pazūd uz vairākām dienām. Attīstās mīlas stāsts, kuram būs liktenīgas beigas. Tāds ir šis operas sižets, kura pamatā ir Kubas rakstnieces Mairas Montero romāns Vēstnesis.

Viens no festivāla galvenajiem notikumiem ir leģendārā ungāru komponista Ģerģa Kurtāga opera Beigu spēle, kuras pasaules pirmizrāde ar lieliem panākumiem notika 2018. gada novembrī Milānas Teatro alla Scala. Pašlaik šo iestudējumu, kuru sagatavojis diriģents Markuss Štencs un režisors Pjērs Audi, var redzēt Amsterdamā (6., 8. un 10. martā). Beigu spēle ir 92 gadus vecā Ģerģa Kurtāga pirmā opera – viņa mūža vērienīgākais darbs. Operas pamatā ir Semjuela Beketa luga. Kurtāgs ir pēdējais no XX gadsimta dižākajiem skaņražiem.

Opera Beigu spēle jau ir atzīta par vienu no būtiskākajiem laikmetīgā muzikālā teātra darbiem. Tā ir nominēta Starptautiskajai operas balvai (International Opera Award) kategorijā Pasaules pirmizrāde. Beigu spēle ir drūma komēdija, kuras centrā ir četri ekscentriski varoņi – viņi ir notverti stāvoklī starp dzīvi un nāvi. Mūzika ir liriska, skaista, lakoniska, izteiksmīga un novatoriska, tā ir dzirkstoša humora un intelektuālas izdomas pilna.

Pret katru Beketa vārdu Kurtāgs izturas ar cieņu un pietāti, un katrs vārds ir perfekti saklausāms (opera skan franču valodā). Bekets un Kurtāgs ir ideāli līdzautori domubiedri. Partitūrā ir jūtama Klaudio Monteverdi, Kloda Debisī, Olivjē Mesiāna un Antona Vēberna ietekme. Beigu spēle ir virtuozs, elpu aizraujošs avangarda darbs, kurš jau ir izcīnījis goda vietu opermākslas vēsturē.

Informācija: operaballet.nl, operaforwardfestival.nl

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja