Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zaldātu radikālisms un Ielu skata melodramatisms Madrides operā

Madrides Karaliskā opera Teatro Real turpina iepriecināt publiku ar oriģinālu, rūpīgi veidotu repertuāru

Pirmo reizi Spānijā skan XX gadsimta otrās puses radikālākais muzikālā teātra darbs – vācu komponista Bernda Aloīza Cimmermaņa opera Zaldāti, kuru uzvedis provokatīvais spāņu režisors Kaliksto Bjeito. Šis iestudējums iepriekš ticis izrādīts Cīrihes operā un Berlīnes Komiskajā operā.

Madridē Zaldātus diriģē spāņu maestro Pablo Erass-Kasado – visu izrādes laiku viņš kopā ar milzīgo orķestri atrodas uz īpašas konstrukcijas, kas uzbūvēta uz skatuves. Tās ir dzeltenas stalažas, kas atgādina būri. Zaldātu grandiozā partitūra ir unikāla ar to, ka tajā tiek izmantoti gandrīz visi iespējamie mūzikas instrumenti (Zaldātu pirmizrāde notika 1965. gadā Ķelnē, piecus gadus vēlāk komponists izdarīja pašnāvību).

Gan diriģents, gan orķestranti ir ģērbušies karavīru formās. Kaliksto Bjeito iestudējums šokē ar naturālismu un minimālismu vienlaikus. Teatro Real publika, kuru mēdz uzskatīt par izteikti konservatīvu, uzņem sarežģīto operu ar ovācijām. Izrādē piedalās izcils solistu ansamblis. Zaldātus Madridē vēl varēs dzirdēt 31. maijā un 3. jūnijā.    

Teatro Real afišā ar šo šedevru kontrastē cits Eiropā reti iestudēts opuss – vācu skaņraža Kurta Veila Ielu skats. Tas ir komponista Amerikas perioda darbs (pirmizrāde notika 1946. gadā Filadelfijā), kurā viņš savieno operas un Brodvejas mūzikla tradīcijas. Ielu skatu Madridē iestudējuši britu mākslinieki – diriģents Tims Marejs un režisors Džons Fuldžeimss.

Ielu skata mūzikā var saklausīt Džakomo Pučīni, Gaetāno Doniceti, Kola Portera un Ričarda Rodžersa ietekmi. Tā ir krāšņa, emocionāla melodrāma par dzīvi nabadzīgajā, ekonomiskās krīzes skartajā Manhetenas daļā – par mīlestību, greizsirdību un dažādu tautību cilvēku līdzāspastāvēšanu. Ielu skats pieprasa lielu aktieransambli – tajā ir lomas četrdesmit solistiem (dažas no tām ir pavisam mazas, taču kolorītas). Izrādē Madridē var dzirdēt operzvaigzni amerikāņu soprānu Patrīciju Rasetu un brazīliešu baritonu Paulo Šotu. Ielu skats Madridē skanēs 30. maijā un 1. jūnijā.  

Informācija: www.teatro-real.com

 

 

Top komentāri

Vai
V
operrežijas mūsdienās neveido idioti?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja