Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Afrodīti sagaidīs Spilvē

Vīru koris Gaudeamus turpina koncertu ciklu Latvijas simtgadei

Diriģents Ivars Cinkuss un RTU vīru koris Gaudeamus pērn sāka Latvijas simtgadei veltītu koncertciklu Gaudeamus un.... Tas ilgs trīs gadus, lai piecās koncertprogrammās līdz 2019. gada pavasarim apkopotu latviešu komponistu labāko devumu vīru koriem, kā arī pasūtot un pirmatskaņojot jaunas kompozīcijas vīru balsīm. Cikls aptvers plašu mūzikas spektru, sadarbojoties ar dažādu žanru mūziķiem. Tā idejiskā iecere sakņojas Annas Brigaderes triloģijā Dievs. Daba. Darbs, un šīs trīs mūsu tautas pamatvērtības ir papildinātas ar daili un drosmi. Koncerts Gaudeamus Latvijai un Dailei. Afrodītes sagaidīšana ir jau otrais. Tas notiks Spilves lidostā sestdien, 28. oktobrī, plkst. 14.

 

Repertuāra revīzija

"Piecu programmu ciklā – nosacītā antoloģijā – mēģinu apkopot skatu uz latviešu vīru koru mūzikas mūsdienu stāvokli. Ne viss, kas ir sacerēts un publicēts, ir arī atskaņots. Dažus tādus skaņdarbus šopavasar nodziedājām pirmajā – garīgās mūzikas programmā Gaudeamus Dievam un Latvijai Rīgas Domā. Cikls aptvers visas satura šķautnes: Annas Brigaderes nosauktajām – Dievs, daba, darbs – es pievienoju arī daili un drosmi," stāsta Ivars Cinkuss. Nākamruden paredzētais dabai veltītais koncerts vēstīs par Latvijas mežiem un ūdeņiem, 2019. gada pavasarī sekos cildinājums darbam. Par drosmi Gaudeamus dziedās cikla vainagojumā 2019. gada novembrī, kad apritēs simtgade kopš Bermonta sakāves. Ivars Cinkuss teic, ka gribētu arī izdot šādu vīru koru nošu krājumu, kas koncentrētā veidā ilustrē latviešu vīru koru mūzikas ainavu. Plašāks izdevums lieti noderētu, jo, kā izrādās, līdz šim publicēts tikai viens neliels latviešu komponistu vīru koru dziesmu izdevums – ieskats, ko Musica Baltica nodrukājusi diriģentu semināram ASV.

 

Spilves šarms

"Sociālistiskā reālisma šarma pildītajā Spilves lidostas ēkā klausītāji tiks iesvaidīti Marģera Zariņa teatrāli žēlabainajā gaisotnē, Jura Vaivoda un Karla Mikaela Belmana vīnā mērktajā mīlas ellē, Valta Pūces un Katulla mīlestības mokās, kā arī Uģa Prauliņa un Zālamana Augstās dziesmas mīlas vārsmu raupji tēstajā estētikā. Cauri visam kā daudzšķautņaina dīva vīsies grupas Tautumeitas dalībniece Ilona Dzērve un viņas solo balss," sola Ivars Cinkuss. Uz klātesošajiem nolūkosies arī tautumeita milzīgajā gleznā, kas savulaik sveica iebraucējus lidostas foajē. Afrodītes statuja, ap kuru attēlā redzamie vīri stāv Spilves lidostas ēkas fonā, gan šajā vietā ir viešņa, kuru attēlā iemontējis koncerta režisors Uģis Brikmanis. Īstais sagaidītājs lidostā būs Eduards Liniņš, kurš uzņēmies teicēja, komentētāja lomu.

"Tik juteklisku programmu dziedāt standarta koncerttelpā negribējās, un man vispār patīk eksperimentēt ar jaunām koncertvietām. Apnikušas jau izdziedātās baznīcas un koncertzāles, gribas atrast jaunas vides. Spilves lidostā ir lieliska akustika, te var izbaudīt sociālistiskā reālisma arhitektūras un monumentālās glezniecības šarmu, turklāt kora mūzika tur vēl nav skanējusi," vietas izvēli paskaidro Ivars Cinkuss, kurš ar Gaudeamus pērn uzstājies arī gāzes tornī un jau meklē interesantas telpas nākamajiem projektiem.

Afrodītes sagaidīšanas programma iezīmēs latviešu XX un XXI gadsimta mīlas un romantikas esenci. Tā ir ļoti dažāda – no Marģera Zariņa (Tu mani nemīli vairs) un Leonīda Vīgnera (Karavīra līgaviņa) līdz Uģa Prauliņa viserotiskākajai bibliskajai Zālamana Augstajai dziesmai sešās daļās no cikla Venus et Amor vai Valta Pūces dziesmām ar romiešu dzejnieka un filozofa Katulla tekstiem, kas pilni negaidītiem pavērsieniem amplitūdā no mīlas pielūgsmes līdz nicinājumam. Savukārt Jura Vaivoda mūzikas fragmentos no izrādes Dziesmas, vīns un mazā nāve, kas kopā ar Ivaru Cinkusu un Gaudeamus veidota pirms 18 gadiem, skanēs zviedra Karla Mikaela Belmana dzeja Knuta Skujenieka atdzejojumā. "Belmans apdzied XVIII gadsimta Stokholmu, kas tolaik aprakstīta kā Eiropas mīlas un izvirtības galvaspilsēta – Eiropas bordelis! Belmans pats katru dienu gāja uz krogu, spēlēja tur vijoli un no rīta pamodās krogā paģirās." Diriģents izvēlējies trīs smalkākos mīlas fragmentus un pats koncertā spēlēs spinetu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja