Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Alvis Hermanis Zalcburgas festivālā stāsta orientālo pasaku

Svētdien, 31. jūlijā, Zalcburgas festivālā notika Alvja Hermaņa iestudētās Riharda Štrausa operas Danajas mīla pirmizrāde. Festivāla izsmalcinātā publika ar entuziasmu un ovācijām uzņēma reti uzvesto Štrausa operu, kuru režisors pasniedz kā žilbinošu orientālo pasaku.

Danajas mīla, kurai dots apzīmējums "jautra mitoloģija trijos cēlienos", komponēta 1940. gadā, tā ir priekšpēdējā no Štrausa piecpadsmit operām. Šajā darbā komponists vēlējās satuvināt antīko grieķu kultūru un vācu romantismu. Operā apvienots mīts par skaistuli Danaju ar mītu par Midu, kurš pārvērš zeltā visu, kam pieskaras. Danajas mīlā satiekas personāži, kuru ceļi grieķu mitoloģijā nemaz nekrustojas.

Neilgi pirms Danajas mīlas pirmizrādes Alvis Hermanis teica, ka šajā uzvedumā viņš ar savu radošo komandu (videomāksliniece Ineta Sipunova, kostīmu mākslinieks Jozs Statkevičs, gaismu mākslinieks Gļebs Fiļštinskis un horeogrāfe Alla Sigalova) rada fantastisku utopiju un spilgtu pasaku bez jebkādiem politiskiem un sociāliem vēstījumiem.

Danajas mīla izskatās kā vērienīgs, grezns iestudējums visai ģimenei – vizuālajā risinājumā dominē dažādi ornamenti (tērpos, paklājos, videoprojekcijās), kuri transformē skatuves telpu un uzlādē to ar metaforu spēku. Alvis Hermanis, kurš ir arī scenogrāfijas autors, uzsvēra, ka ornamentu valoda ir iespēja vizualizēt mūziku, nesabojājot tās uzburto tēlu pasauli. Kostīmi atsauc atmiņā arābu un indiešu pasakas.

Klausītāji pirmizrādē uzgavilēja solistiem – soprānam Krasimirai Stojanovai (Danaja), tenoram Gerhardam Zīgelam (Mids) un basbaritonam Tomašam Koņečnijam (Jupiters). Vīnes filharmonijas orķestri diriģēja maestro Francis Velzers-Mests, kurš arī tika apbalvots ar skaļām ovācijām.

Zalcburgas festivālam ir bijusi īpaša loma Alvja Hermaņa karjeras attīstībā Rietumeiropā – 2003. gadā šeit viesojās Jaunā Rīgas teātra izrāde Revidents, par kuru viņš saņēma festivāla labākā jaunā režisora balvu. Sešus gadus vēlāk JRT atgriezās Zalcburgā ar Alvja Hermaņa iestudējumu Klusuma skaņas.

Pēdējos piecos gados Zalcburgā Alvis Hermanis iestudē operu – Bernda Aloīza Cimmermaņa Zaldātus (2012), Herisona Bērtvisla Gaveinu (2013), Džuzepes Verdi Trubadūru (2014–2015).

Opera Danajas mīla Zalcburgā skanēs 5., 8., 12. un 15. augustā. Biļetes maksā 185–430 eiro.

Vairāk par Alvja Hermaņa jauniestudējumu lasiet ceturtdien, 4. augustā, laikraksta Diena pielikumā KDi.

Informācija par Zalcburgas festivālu: http://www.salzburgerfestspiele.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja