Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Andris Nelsons un Kristīne Opolais – Antonīna Dvoržāka operā Nāra Minhenē

Četrus vakarus – 15., 18., 23. un 25. jūnijā – Bavārijas Valsts operā Minhenē skanēs Antonīna Dvoržāka opera Nāra. Izrāde piedāvās tikšanos ar diviem spilgtiem Latvijas mūziķiem – titullomu atveidos soprāns Kristīne Opolais, pie diriģenta pults stāsies Andris Nelsons.

Bavārijas Valsts operas repertuārā atgriežas režisora Martina Kušeja provokatīvais, satricinošais iestudējums, kurš uzreiz pēc pirmizrādes 2010. gada oktobrī nodrošināja Kristīnei Opolais pasaules slavu. Pēdējo reizi šo lomu Minhenē viņa dziedāja 2013. gada rudenī. Nāras ieraksts izdots DVD.

Dvoržāka liriskās pasakas darbību Martins Kušejs pārcēlis mūsdienu brutālajā vidē – Nāra kopā ar māsām dzīvo nevis ezerā, bet tumšā pagrabā, kur viņas ieslodzījis tēvs. Režisora koncepciju iedvesmojuši patiesi notikumi – astoņus ar pusi gadus varmākas gūstā pavadījušās austrietes Natašas Kampušas dzīvesstāsts un austriešu maniaka Jozefa Fricla noziegumi.

Nārai izdodas izrauties no pagraba, viņa zaudē balsi (mēmums ir cena, ko viņa samaksājusi, lai iegūtu cilvēka dvēseli) un nonāk tikpat vardarbīgā pasaulē. Šajā pasaulē viņa bija cerējusi atrast glābiņu mīlestībā, tomēr arī tajā nav spējīga izdzīvot. Izrādē diezgan neparasti tiek uzburts Nāras tēva – ūdensgara – tēls: viņš vienlaikus ir gan varmāka, gan sargeņģelis, pie kura viņa atgriežas.

Izrāde pēta Nāras sarežģītās attiecības ar tēvu un viņas atkritējas likteni. Nāra tiek parādīta nevis kā gaisīgs romantisku alku iemiesojums, kā tas bieži gadās šīs operas iestudējumos, bet kā ļoti cilvēcīga būtne: viņa ir sieviete, kuru iznīcina atsvešinātība no jebkuras vides, kurā viņa nokļūst, un ciešanas, kurām Nāra tiek pakļauta, – dzīvē viņu vada tikai instinkti. Tāpat kā daudzas opervarones, viņa nespēj kontrolēt ne savu likteni, ne sava ķermeņa sāpīgās pārvērtības.

Kura mūsdienu dziedātāja to visu var nospēlēt labāk par Kristīni Opolais? Šajā lomā viņa demonstrē ne tikai savas vokālās, bet arī dramatiskās dotības. Princi Minhenē dziedās Latvijas klausītājiem labi pazīstamais ukraiņu tenors Dmitro Popovs. Ūdensgara lomā būs austriešu bass Ginters Groisbeks, burves lomā – poļu mecosoprāns Helēna Zubanoviča, kņazes lomā – bulgāru mecosoprāns Nadja Krasteva.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja