Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aprīlī Latgales vēstniecībā Gors ieskandinās digitālās ērģeles

Aprīļa vidū Latgales vēstniecībā Gors notiks ekskluzīvu digitālo ērģeļu ieskandināšanas koncerts. Ērģeles Johannus Ecclesia iegādātas pateicoties no Rēzeknes nākušās ērģelnieces Ivetas Apkalnas neatlaidībai un degsmei, kā arī Valsts Kultūrkapitāla fonda, uzņēmuma Latvijas Valsts meži un Rēzeknes pilsētas domes atbalstam.

Kā atzīst Iveta Apkalna, mūsdienās vairs nav nevienas koncertzāles-jaunbūves, kurā netiktu domāts par ērģeļu būvniecību, jo tās ir ļoti nozīmīga skatuves un koncertu sastāvdaļa. 2013. gada Latgales vēstniecības Gors atklāšanas pasākums mūziķei raisījis jautājumu par koncertzāles tālāko attīstību, un ērģeļu būšana uz koncertzāles skatuves šķitis loģisks turpinājums.

Jau sākotnēji bijis skaidrs, cik finansiāli apjomīgs ir jaunu ērģeļu būvniecības projekts, tādēļ alternatīvu meklēšanas rezultātā izvēlēts digitālo ērģeļu risinājums. Apkalna atzīmē, ka digitālās ērģeles nenozīmē neīstas ērģeles, bet gan to, ka neredzama ir ierasti skaistā ērģeļu stabuļu daļa. Skaņa tiek radīta digitāli – ērģeļu stabuļu skanējums ir ierakstīts elektroniskajā formātā pašās ērģelēs, kas reizē paredz skaņas kvalitātes nemainīšanos.

Latgales vēstniecībā Gors turpmāk mitīs Nīderlandes digitālo ērģeļu būvniecības uzņēmuma Johannus instruments Johannus Ecclesia (tā vērtība ir aptuveni 27 000 eiro). Apkalna ir priecīga, ka koncertzāles komanda paļāvusies uz viņas lielo pieredzi digitālo instrumentu spēlē un izvēlētas Nīderlandē ražotās ērģeles, kas tieši atbilst ērģelnieces priekšstatam par Rēzeknes vajadzībām. Instruments, kas būs uz Latgales vēstniecības Gors skatuves, ir izveidots vienā eksemplārā, jo standarta ērģeļu modelim pievienotas dažādas papildus iespējas, kas būtiskas mūsdienu koncertērģelniekam.

Jaunā instrumenta atrašanās koncertzālē pēc I. Apkalnas domām pavērs ne vien plašas repertuāra iespējas, bet būs ļoti svarīga pieredze jaunajiem ērģelniekiem, kuri varēs trenēt un rādīt praksē studiju procesā apgūto. Jaunieguvums nozīmē iespēju krāt koncertu pieredzi, uzstājoties uz skatuves. Tāpat jaunais instruments nākotnē pavērs plašākas iespējas rīkot starptautiskus pasākumus, ievērojami palielināsies arī akadēmiskās mūzikas iespējamību loks.

15.aprīlī ērģeļu ieskandināšanas koncertā ērģelniece Iveta Apkalna spēlēs gan solo, gan uzstāsies kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga. Mūziķe cer, ka šim notikumam sekos vēl daudzi koncerti gan ar jaunu, gan vidējās, gan vecākās paaudzes ērģelnieku piedalīšanos. "Iespējas un motivāciju ērģelniekiem, ko sniegs jaunais instruments, man pašai ir viena no lielākajām un svarīgākajām misijām, redzot koncertzāli un šo skatuvi ar ērģelēm," atklāj I. Apkalna.

Koncerts tiks translēts Latvijas Radio trešajā programmā Klasika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja