Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Ariela Cukermana trešā atgriešanās diriģēt Rīgā

Diriģents Ariels Cukermans no Izraēlas jau trešo reizi tiksies ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga koncertā Lielajā ģildē 25. novembrī.

Viņš ir atgriezies, lai kopā ar kamerorķestra mūziķiem atskaņotu Ludviga van Bēthovena Sesto jeb Pastorālo simfoniju. Savukārt vienu no vispopulārākajiem romantiskā čellu repertuāra opusiem, Pētera Čaikovska Variācijas par rokoko tēmu, klausītāji izbaudīs talantīgā krievu čellista Alekseja Stadlera priekšnesumā. Padomāts arī par nedzirdētas laikmetīgās mūzikas cienītājiem. Latvijā līdz šim tikpat kā nepamanīta ir Francijā dzīvojošā ķīniešu izcelsmes skaņraža, XX gadsimta mūzikas transcendentālā ģēnija Olivjē Mesiāna pēdējā skolnieka un Ķīnas mūzikas lepnuma Čikāna Čena daiļrade, kuru pārstāvēs 2003. gadā sacerētais skaņdarbs stīgu orķestrim L’Eloignement. Rietumu muzikālās tradīcijas savijums ar teiksmainu austrumu ornamentālismu ļaus aizfantazēties pat līdz krāšņo Ķīnas drakonu dejām.

 

Flauta un diriģenta zizlis

Ariela Cukermana vārds rīdziniekiem nav svešs. Aculieciniekiem joprojām spilgtā atmiņā ir diriģenta viesošanās Lielajā ģildē 2011. gadā, kad viņš kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga atskaņoja Bēthovena Ceturto simfoniju un Mocarta klavierkoncertu, kura solists bija Londonā dzīvojošais latviešu pianists Reinis Zariņš. Iesāktajai sadarbībai piepulcējot arī soprānu Guntu Gelgoti (tobrīd vēl Davidčuku), pēc gada viņš piedāvāja Britena, Gluka, Haidna mūzikas interpretācijas.

Personības starojums un plašais repertuārs no klasikas līdz visjaunākajai mūzikai Arielam Cukermanam nodrošinājis starptautiski atzīta mūziķa slavu. Savu ceļu viņš sācis kā flautists, kurš guvis starptautiskus panākumus gan kamermūzikā, gan kā solists, kuru aicinājuši sadarboties ievērojamie diriģēšanas vecmeistari Daniels Barenboims, Zubins Mehta un Rikardo Muti. Diriģēšanā Ariels Cukermans baudījis ziemeļu skolu, jo apguvis diriģēšanu pie Jormas Panulas Stokholmas Karaliskajā mūzikas akadēmijā. Jau 2003./2004. gada sezonā Cukermans kļuva par Budapeštas Festivāla orķestra mākslinieciskā vadītāja Ivana Fišera asistentu. Cukermans ir sadarbojies ar Bāzeles un Lucernas simfoniskajiem orķestriem, Bavārijas Valsts operas orķestri, Seulas KBS Radio orķestri, Belgradas filharmoniķiem. 2007. gadā Cukermans debitēja ar Berlīnes filharmoniķiem, bet 2009. gadā ar WDR Simfonisko orķestri Ķelnē, sadarbojies arī ar Minhenes Radio orķestri, Vīnes kamerorķestri, Ungārijas Nacionālo filharmonijas un Brēmenes filharmonisko orķestri.

 

Jauns čella talants

"Iespaidīgs un nevainojams" – The Amati Magazine 2015. gadā rakstīja par Starptautiskā konkursa TONALi (Hamburgā, 2012) galvenās balvas ieguvēju, Sanktpēterburgā 1991. gadā dzimušo Alekseju Stadleru. Viņš ir viens no redzamākajiem mūsdienu jaunākās paaudzes čellistiem. Sācis spēlēt jau četru gadu vecumā, viņš izstudējis Sanktpēterburgas Rimska-Korsakova konservatorijā un Franča Lista Mūzikas augstskolā Veimārā. Leģendārā pianista un diriģenta Vladimira Aškenazi vadībā viņš debitēja ar Sanfrancisko Simfonisko orķestri, bet Mihaela Zanderlinga vadībā – Tokijas Metropoles simfoniskajā orķestrī. Stadlers sadarbojies arī ar Sanktpēterburgas Marijas teātra orķestri, Sanktpēterburgas simfonisko orķestri, Īrijas kamerorķestri diriģentu Valērija Gergijeva un Mareka Janovska vadībā, spoži debitējis Šlezvigas-Holšteinas un Verbjē festivālos. Viņš uzstājies kopā ar Gidonu Krēmeru, Juriju Bašmetu un Kristianu Teclafu, bet par īstu triumfu izvērtās viņa uzstāšanās BBC Proms šogad Londonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja