Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atvars Lakstīgala vasarā diriģēs divus operas galā koncertus

Starptautiski atzītais latviešu diriģents Atvars Lakstīgala šovasar diriģēs divus krāšņus operas galā koncertus. 2. jūlijā viņš stāsies pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults festivāla Liepājas vasara atklāšanas koncertā, bet 31. jūlijā ar Galā koncertu noslēgs XXVIII Starptautiskos Siguldas Opermūzikas svētkus.

"Opermūzikas žanrs man ir ļoti tuvs, tāpēc no sirds priecājos par šīs vasaras operas galā koncertiem! Liepāja man ir kā otrās mājas, un katrs koncerts ar Liepājas Simfonisko orķestri man ir ļoti gaidīts. Siguldas Opermūzikas svētkus savukārt es gaidu ar īpašām sajūtām. Manā skatījumā, tas ir tradīcijām bagātākais un ievērojamākais opermūzikas notikums Latvijā, kurā ik gadus uzstājas spožākie pašmāju un pasaules dziedātāji," par gaidāmajiem koncertiem stāsta diriģents Atvars Lakstīgala.

Festivāls Liepājas vasara šogad atgriezīsies savās vēsturiskajās mājās – Liepājas Jūrmalas parkā, atjaunotajā koncertdārzā Pūt, vējiņi! Atzīmējot šo svinīgo brīdi, Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā kopā ar solistiem izpildīs Verdi, Rubinšteina, Pučīni, Vāgnera un citu ģeniālu komponistu pazīstamas operu ārijas un uvertīras.

"Opermūzikā man vistuvākie komponisti ir Džuzepe Verdi un Džakomo Pučīni – tos man patīk interpretēt, bet viņu skaņdarbi uzliek arī lielu atbildību, jo šai mūzikai piemīt daudz emocionālu un tehnisku smalkumu, kā arī spēcīgas izpildījuma tradīcijas. Pats es reti esmu diriģējis Riharda Vāgnera mūziku, tomēr tā ir tik spēcīga un majestātiska, ka Liepājas galā koncertā esmu iekļāvis pat divus Vāgnera skaņdarbus no viņa operas Nirnbergas Meistardziedoņi," festivāla atklāšanas koncerta programmu komentē Lakstīgala.

Liepājas vasaras atklāšanas koncerta solisti būs pasaules slavu guvuši dziedātāji – latviešu basbaritons, pašmāju opermūzikas zvaigzne Egils Siliņš, itāliešu tenors Dario di Vietri un serbu soprāns Marija Jeliča. Dario di Vietri ir plūcis laurus un guvis ievērojamas kritiķu atsauksmes daudzos prestižos pasaules operteātros, kamēr jaunā Serbijas opermūzikas dīva Marija Jeliča nopietnu profesionālo karjeru uzsākusi tikai pirms dažiem gadiem, bet jau iekarojusi klausītāju un kritiķu simpātijas daudzās pasaules valstīs. Abi operdziedātāji Latvijā uzstāsies pirmo reizi. 

Siguldas Opermūzikas svētki šovasar notiks divdesmit astoto reizi. Kā diriģents Atvars Lakstīgala tajos piedalīsies jau astoto gadu. Šogad Galā koncertā Lakstīgalas vadībā uzstāsies festivāla koris un orķestris kopā ar ievērojamām pasaules operzvaigznēm – Taniu Ivanovu no Bulgārijas, Perīnu Madefu no Francijas un Dominiku Suttovicu no Polijas, kā arī pašmāju izcilajiem dziedātājiem – Mihailu Čulpajevu, Rinaldu Kandalincevu, Edgaru Ošleju, Krišjāni Norveli un Ilonu Bageli. 

Mūziķa karjeru Atvars Lakstīgala sācis kā profesionāls mežradznieks. Bijis Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Diriģenta operrepertuāru veido Džuzepes Verdi Traviata, Masku balle, Makbets un Falstafu, Džakomo Pučīni Triptihs un Toska, Pētera Čaikovska Jevgeņijs Oņegins, Sergeja Prokofjeva Mīla uz trim apelsīniem, Žilinska Zelta zirgs un Siguldas opermūzikas svētku gala koncerts ar Marinas Rebekas dalību. Kopā ar Aināru Rubiķi diriģēta pirmizrāde Kristapa Pētersona operai Mihails un Mihails spēlē šahu, vadītas arī baleta izrādes Žizele, Kamēliju dāma un Trīs tikšanās. Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri veikti vairāk nekā 20 albumu ieraksti apgādos Skani, Wergo, Odradek un Danacord, kā arī pirmatskaņota Kārļa Lāča Latvju simfonija, Jura Karlsona Devītais Liepājas koncerts Gliese 581, Santas Ratnieces Septītais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim, Riharda Dubras Otrā simfonija, Andra Vecumnieka Sinfonia C. Diriģenta viesturneju amplitūda aptver Vāciju, Turciju, Lietuvu, Itāliju, Ķīnu, Indiju un Brazīliju. Starptautisku konkursu laureāts. Lielo mūzikas balvu ieguvis kā diriģents kategorijā Par izcilu debiju.

Vairāk informācijas – diriģenta mājaslapā www.atvars-lakstigala.com.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja