Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Bohēmiskas izpriecas ar dīvām

Viva Pučīni! Operā Bohēma Rīgā dzied Maija Kovaļevska, Londonā – Anna Ņetrebko

Piektdien, 5. jūnijā, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) tiks atklāts Rīgas Operas festivāls, kurš šogad ritēs Džakomo Pučīni zīmē. Jau pirmajā vakarā klausītājus gaida tikšanās ar starptautiski novērtēto latviešu soprānu Maiju Kovaļevsku – uz LNO skatuves viņa nav dziedājusi deviņus gadus. Pēdējo reizi māksliniece mūsu Baltajā namā bija dzirdama 2006. gada Figaro kāzu provokatīvajā jauniestudējumā. 5. un 12. jūnijā Maija Kovaļevska atveidos Mimī lomu Pētera Krilova iestudētajā Bohēmā, viņa uzstāsies arī galā koncertā 7. jūnijā. Mimī loma ir kļuvusi par Maijas Kovaļevskas vizītkarti – viņa to ir dziedājusi Ņujorkā, Vīnē, Londonā, Hamburgā un Sidnejā.

"Es atgriežos Latvijas Nacionālajā operā ar īpašu saviļņojumu – šeit ir mana pirmā publika. Publika, kura mani ir izaudzinājusi," Rīgas Operas festivāla atklāšanai veltītajā preses konferencē šonedēļ teica Maija Kovaļevska. Pučīni maratons LNO turpināsies līdz 18. jūnijam. Zināms, ka 2016. gada Rīgas Operas festivāls būs veltīts Džuzepem Verdi un nākamajā sezonā LNO taps Makbeta jauniestudējums Viestura Meikšāna režijā.

Pučīni Bohēma pašlaik skan arī Londonas Karaliskajā operā. Nākamajā trešdienā, 10. jūnijā, tā būs skatāma tiešraidē uz Rīgas kinoteātra Cinamon ekrāna. Galvenajās lomās – krievu dīva Anna Ņetrebko un maltiešu tenors Džozefs Kaleja. Pie diriģenta pults – izraēlietis Dans Etingers.

"Viņas pirmā nots duetā O soave fanciulla vien ir biļetes cenas vērta," pirms dažiem gadiem jūsmoja kritiķi, vērtējot Annas Ņetrebko Mimī Bohēmā Metropolitēna operā Ņujorkā. Tagad daudz kas ir mainījies: jau nodziedātas tik sarežģītas partijas kā lēdija Makbeta, Manona Lesko un Leonora Trubadūrā, priekšā – Aīda un Norma. Nākamajā sezonā Anna Ņetrebko debitēs Elzas lomā Vāgnera Loengrīnā – izrādes notiks 2016. gada maijā Drēzdenes operā maestro Kristiāna Tīlemaņa vadībā, titullomu atveidos poļu tenors Pjotrs Bečala. Vāgneristi asina ieročus, nopirkt biļetes sen vairs nav iespējams ne par kādu cenu.

Bohēmu krievu prīma vairs nedzied bieži, un Londonas izrāžu sērija ir notikums – arī tāpēc, ka 41 gadu vecais, šķietami naivais un amizanti senilais (patiesībā – drūmais!), emocionāli satraucošais un vēsturiski precīzais režisora Džona Koplija uzvedums ilgdzīvotājs atvadās no skatītājiem. 2017. gadā Koventgārdena operā taps jauna Bohēma, kuru iestudēs Ričards Džonss.

Tieši šādās izrādēs, no kurām sen neviens negaida pārsteigumus un atklājumus, visinteresantāk vērot Annas Ņetrebko sniegumu – kādas krāsas, intonācijas, kustības, stilu viņa izvēlēsies, lai padarītu ticamu savu personāžu un iedvesmotu skatuves partnerus. Anna Ņetrebko Mimī lomu tēlo maksimāli reālistiski un dzied tā, ka var nodomāt: šī ir viņas iemīļotākā opera!

Jūlijā Annas Ņetrebko fani var doties uz grezniem koncertiem Vīnē, Versaļā, Maskavā, Prāgā un Barselonā – viņa uzstāsies kopā ar tenoru Aleksandru Antoņenko, mecosoprānu Jekaterinu Gubanovu un basu Ildaru Abdrazakovu. Solistu ansamblis ir cienījams, biļešu cenas – atbilstošas.

Londonas Karaliskajā operā pašlaik var dzirdēt arī Latvijas zvaigzni Marinu Rebeku – līdz 17. jūnijam viņa mirdzēs Džuzepes Verdi Traviatā; pie diriģenta pults franču maestro Marks Minkovskis.

Bohēma
Tiešraide no Londonas Karaliskās operas 10.VI plkst. 21.15
Biļetes EUR 14 (pieaugušajiem), EUR 7 (bērniem) cinamonkino.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja