Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Brauns jūtas pagodināts par Saule, Pērkons, Daugava kļūšanu par Katalonijas neatkarības himnu

Dziesmas Saule, Pērkons, Daugava kļūšana par Katalonijas neatkarības himnu ir tāds notikums manā mūžā, kas otrreiz var nenotikt, aģentūrai LETA sacīja komponists Mārtiņš Brauns, atzīstot, ka jūtas ļoti pagodināts.

Komponists norādīja, ka par šo iniciatīvu uzzinājis, kad kora Cor Jove de l'Orfeo Catala diriģents viņam jautājis, vai drīkst ieskaņot dziesmu Saule, Pērkons, Daugava, izmantojot tajā kataloņu dzejnieka Mikela Marti i Pola tekstu Ara és l'hora.

"Nezinu, kā viņi atrada dziesmu. Acīmredzot, dzirdēja to internetā un viņiem iepatikās," stāstīja komponists. "Man šajā dziesmā svarīgākais ir teksts, jo tieši Raiņa vārdi bija dziesmas rašanās impulss. Tomēr tas, kā tālāk attīstās mūzikas ceļš, nav atkarīgs no manis," uzsvēra Brauns. Viņš norādīja, ka šī mūzika raisa folkloriski pirmatnējas jūtas, kuras acīmredzot bijušas svarīgas kataloņiem. Pēc komponista domām, caur šo dziesmu kataloņi vēlas paust savu identitāti, kuras viņiem ir pietrūcis.

Runājot par Katalonijas neatkarību, Brauns uzsvēra tās tiesības izmantot katalāņu valodu. "Jebkuram Katalonijas ierēdnim būtu jāzina sava valoda un tajā jārunā," uzsvēra komponists. Viņš norādīja, ka ir grūti saprast, kāda būs Katalonijas neatkarība. Viņaprāt, uz Kataloniju varēs attiecināt visu valstisko, izņemot militāro. "Domāju, ka neatkarība nenozīmēs robežvaļņus," norādīja Brauns. Tajā pašā laikā komponists pieļauj, ka Spānija un Katalonija varētu būt atsevišķas valstis. "Lai viņiem veicas!" pauda Brauns.

Brauna skaņdarbs Saule, Pērkons, Daugava kataloņu versijā Ara és l'hora (Tagad ir laiks) ir oficiāli atzīta par Katalonijas neatkarības himnu, raksta laikraksts Diena. Tā tiks atskaņota daudzmiljonu demonstrācijas kulminācijas brīdī 11. septembrī Katalonijas galvaspilsētā Barselonā.

Jau ziņots, ka 9. novembrī paredzēts referendums par Katalonijas neatkarību. To gan varētu aizliegt Spānijas valdība.

Kataloņi savu vēlmi atdalīties no Spānijas pauda jau pagājušā gada 11. septembrī, kad, iedvesmojoties no savulaik baltiešu neatkarības cīnītāju rīkotā Baltijas ceļa, simtiem tūkstošiem kataloņu sadevās rokās, izveidojot 400 kilometrus garu dzīvo ķēdi. Akcijas organizatori ziņoja, ka kopumā Katalonijas ceļā piedalījās aptuveni 400 000 cilvēku, un dzīvā ķēde stiepās no Valensijas, kas robežojas ar Kataloniju dienvidos, līdz Francijas robežai ziemeļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja