Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ceturtdien sāksies XV Starptautiskais senās mūzikas festivāls

XV Starptautiskais senās mūzikas festivāls Rīgā un Rundālē 9.VII—11.VII

Senā mūzika un baroks no skaistās dienvidu zemes Itālijas, kas izsenis asociējas ar mūziku, mākslu, mežģīnēm un vīna baudīšanu, būs šā gada senās mūzikas festivāla uzmanības fokusā. Izvēloties dalībniekus un plānojot festivāla saturu, tā organizētāji — Latvijas koncerti — gādājuši, lai katrā programmā būtu pārsteigums. "Festivāla koncertos Rīgā un Rundālē skanēs gan itāļu baroka, gan renesanses mūzika. Rundālē atkal rīkojam īpašu pasākumu bērniem Vasara Venēcijā, kurā bērnus gaida grimēšanās un masku darbnīca, menueta dejas soļu apgūšana un tērpšanās "princešu kleitās", lai piedalītos koncertuzvedumā Rudā priestera stāsti par itāļu baroka komponista Antonio Vivaldi dzīvi.

Sadarbībā ar Iecavas ziedu salonu Avēnija notiks jau ceturtais labdarības koncerts: dziedās Rīgas Doma zēnu koris, bet saziedotos līdzekļus izlietos nelielas estrādes celtniecībai vietējās internātskolas bērnu pasākumiem. Rundālē viesosies viena no slavenākajām itāļu madrigālistu grupām La Venexiana, kopā ar Normunda Šnē vadīto kamerorķestri Sinfonietta Rīga muzicēs ievērojamā Krievijas vijolniece Tatjana Grindenko. Jaunu brīvdabas programmu ar viduslaiku tērpu parādi noslēguma koncertam Rundāles pils dārzā gatavo ciemiņi no Igaunijas — Andress Mustonens ar senās mūzikas ansambli Hortus musicus un dejas teātri Tee Kuubis," — festivāla galvenos akcentus ieskicē Latvijas koncertu direktors Guntars Ķirsis un atgādina, ka noslēgumā neizpaliks arī uguņošana G.F.Hendeļa Karaliskās uguņošanas mūzikas pavadījumā. Ar lepnumu balsī viņš uzsver, ka pirmoreiz festivālā tiks muzicēts uz Ugālē izgatavotā ērģeļu pozitīva — Jāņa Kalniņa meistardarba, kas augstu novērtēts arī citur Eiropā.

Bez jau nosauktajiem māksliniekiem klausītājus priecēs vokālais ansamblis Schola Cantorum Riga, radošā apvienība Taureņi debesīm, baroka orķestris Collegium musicum Rīga un Rīgas Doma zēnu koris.

Festivāla gaisotnē pirmie vedīs gregoriskie dziedājumi, kuri atklāšanas koncertā 9.jūlijā plkst.15 skanēs Vecrīgas Trīs brāļu pagalmā vokālā ansambļa Schola Cantorum Riga izpildījumā. Turpat skanēs arī itāļu baroks jauno solistu radošās apvienības Taureņi debesīm interpretācijā. Īpašu piedzīvojumu sola nakts koncerts Rīgas jumpravu stāsti — muzikāli teatrāls vēstījums par cisterciešu klosterī nodotajām neprecētajām Rīgas bagāto ģimeņu jaunavām, ko Sv.Pētera baznīcā plkst.22 atklās Taureņi debesīm kopā ar ēnu teātri Anša Rūtentāla Kustību teātra sniegumā.

Speciālā orķestra Sinfonietta Rīga solistu programmā Mazajā ģildē 10.VII plkst.20 Vivaldi mūzika skanēs dialogā ar asprātīgā vācu (Bohēmijas) baroka meistara Jana Dismasa Zelenkas darbiem, savukārt nakts koncertu Sv.Pētera baznīcā plkst.22. Guntars Prānis ar vokālo grupu Schola Cantorum Riga veido kā muzikālu svētceļojumu XII gs. franču agrīnās daudzbalsības un itāļu gregorisko dziedājumu sakrālajā telpā.

Rundālē ir vērts pavadīt visu sestdienu, 11.jūliju, koncertu starplaikā apskatot pils krāšņo vēsturisko ekspozīciju un izstādes. Speciāli festivālam kontrtenors Sergejs Jēgers apguvis Antonio Vivaldi sakrālo kantāti, kas saucas tāpat kā ļoti populārā Gloria (Introduzione e Gloria), taču tiek reti atskaņota ļoti grūtās solista partijas dēļ. S.Jēgera, Rīgas Doma zēnu kora, baroka orķestra Collegium musicum Rīga un diriģenta Mārtiņa Klišāna lasījumā to klausīsimies pirmoreiz Latvijā, savukārt pats orķestra līderis — diriģents un klavesīnists Māris Kupčs — vadīs Karla Fīlipa Emanuela Baha (baroka lielmeistara Johana Sebastiāna Baha otrā un slavenākā dēla) simfonijas atskaņojumu. Festivāla īpašie viesi — ansamblis La Venexiana no Itālijas pie mums pošas, lai atklātu Klaudio Monteverdi madrigālu smalko, saviļņojoši emocionālo pasauli. Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs. To cena Rīgas koncertiem ir no Ls 5 līdz Ls 10, bet koncertiem Rundālē Ls 5—20. Pensionāriem un studentiem atlaides.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja