Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cildinājums īstam patriotismam

Tālavas taurētājs – Arņa Medņa veltījums Latvijas simtgadei

Ideja par mūsu dramaturģijas klasiķa Rūdolfa Blaumaņa balādes Tālavas taurētājs ietērpšanu mūzikā un īpašā koncertuzvedumā tā autoram, komponistam un izpildītājmūziķim Arnim Mednim, radās jau sen. Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, sen lolotā iecere piedzīvo īstenojumu multimediāla koncertuzveduma formā. Tālavas taurētāja pirmatskaņojums notiks Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 11. novembrī plkst. 20. To varēs noklausīties un noskatīties arī 14., 15. un 16. novembrī plkst. 20.

Multimediālais koncertuzvedums Tālavas taurētājs, kura moto ir "Mans zelts ir mana tauta, mans gods ir viņas gods", ir komponista un mūziķa Arņa Medņa pirmais lieldarbs, veltījums Latvijas valsts simtgadei. Arņa Medņa komponēto patriotisko svītu ar Rūdolfa Blaumaņa dzeju izdziedās jauktais koris Salve. Pavadošajā instrumentālajā sastāvā būs ģitāra, kokle, mežrags, perkusijas, gongs un koshi zvani, kā arī taustiņinstrumenti (pēdējie – saslāņoti datorā). Vizuālo telpu radījis scenogrāfs Viktors Keino un videomākslinieks Krišs Bērzkalns.

Koncertuzvedums radīs svētsvinīgu piedzīvojumu, kas liek aizdomāties par patriotismu. "Vēsturisko stāstu aicinām klausīties kopā ar ģimeni, vēlreiz izdzīvojot patriotisko leģendu gan mūzikā, gan ar īpašām tehnoloģijām radītās 3D videoprojekcijās uz Rīgas Sv. Jāņa baznīcas velvju sienām," stāsta Arnis Mednis. Vizuālajam vēstījumam izraudzīta nevis sižeta ilustrēšana, bet simboli un tēli, kas var emocionāli paspilgtināt mūziku un tekstu.

Savu atlabšanu no insulta radītās paralīzes un atgriešanos uz skatuves Arnis Mednis svinēja ar jauniešiem adresētu koncertprogrammu Mana tautasdziesma. "Arī Tālavas taurētājā ir gan tautasdziesmas, gan roka elementi, bet tas ir pavisam kas cits," uzsver Arnis Mednis. "Ideja komponēt Tālavas taurētāju man ienāca prātā pirms pāris gadiem, pēc ilgāka laika atkal izlasot Rūdolfa Blaumaņa literāro darbu. Bērnībā man to bieži citēja tēvs. Viņam bija laba atmiņa, viņš varēja citēt pantiem. Atcerējos arī viņa skaidrojumus, jo es un vienaudži tolaik par senlatviešu laikmetu neko nezinājām. Ļoti sagribējās rakstīt mūziku tieši šim tekstam, kurā ir runa par patriotismu," atklāj Arnis Mednis. "Komponēju gandrīz gadu. Nesteidzos, mierīgi briedināju, jo tas nebija pasūtījuma darbs. Toties vēlme bija ļoti liela. Rakstot korim, atminējos, ka esmu beidzis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu kā kordiriģents, un sāku apzvanīt bijušos klasesbiedrus. Tā nonācu līdz Baibai Ozoliņai un Aldanam Milzarājam, kuri vada kori Salve. Koncerts būs divās daļās. Pirmajā daļā Salve dziedās Gaismas pili un citas latviešu kormūzikas pērles."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja