Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cīņa ir intensīva un spraiga

Rīgā un Liepājā notiek Jāzepa Vītola 7. starptautiskais pianistu konkurss

Vairāk nekā 30 jauno pianistu no 13 valstīm mērojas spēkiem ievērojamākajās atskaņotājmākslinieku sacensībās Latvijā – Jāzepa Vītola 7. starptautiskajā pianistu konkursā. Šodien, 30. oktobrī, J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē (no plkst. 10) vēl turpinās konkursa otrā kārta, kuru interesenti var vērot bez maksas. Savukārt fināls (3. kārta) ar Liepājas simfonisko orķestri skanēs Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 1. un 2. novembrī plkst. 18 diriģenta Ģintara Rinkeviča vadībā. Laureātu vārdi kļūs zināmi noslēguma koncertā un apbalvošanas ceremonijā Lielajā dzintarā 3. novembrī plkst. 19. Internetā pieejama konkursa tiešraide.

Konkursu organizē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Liepājas simfonisko orķestri un Borisa un Ināras Teterevu fondu. Šā gada konkursā sacenšas 32 jaunie pianisti. "Pieteikumu ģeogrāfija ir iespaidīga – ņemot vērā pretendentu augsto profesionālo līmeni, dalībai 1. kārtā pēc iesūtītajiem video un audio ierakstiem JVLMA Klavieru katedras docētāji sākotnēji atlasīja 47 pianistus no Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Japānas, Baltkrievijas, Dānijas, Itālijas, Norvēģijas, Rumānijas, Turkmenistānas, Ukrainas, Zviedrijas un, protams, arī Latvijas," 7. starptautisko konkursu komentē tā organizācijas komitejas vadītājs un JVLMA Klavieru katedras vadītājs profesors Juris Kalnciems. Viņš uzsver, ka "tā ir intensīva un spraiga cīņa dalībniekiem, kā arī grūts un atbildīgs darbs konkursa žūrijai. Jāpiebilst, ka, atskatoties pagātnē, man ir liels gandarījums par mūsu konkursu žūriju darbu. Žūrijas locekļi vienmēr bijuši neatkarīgi savos spriedumos un autoritātes gan savā zemē, gan arī starptautiskā mērogā. Šogad vislielākais prieks par mūsu žūrijas komisijas priekšsēdētāju, Gildholas Mūzikas un drāmas skolas pieredzējušo mācībspēku, pieprasīto britu mūziķi Ronanu O’Horu, kurš atkārtoti piekritis vadīt komplicēto vērtēšanas procesu. Arī pārējie kolēģi ir izcilas personības: jaunais Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas rektors, pianists Ivari Ilja, Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas profesors Jurģis Karnavičs, Dž. Verdi Komo konservatorijas profesors Pjērs Frančesko Forlenca un pianiste no Uzbekistānas Madina Faizijeva," stāsta Juris Kalnciems, kurš pats žūrijā pārstāv Latvijas pianisma skolu.

Jāzepa Vītola konkursa pirmsākumi meklējami 1989. gadā. Tas notiek trijās nozarēs – kā pianistu, dziedātāju un kordiriģentu sacensība. Vairāki iepriekšējo konkursu uzvarētāji kļuvuši par Latvijā un ārzemēs atzītiem māksliniekiem. Viņu vidū ir Latvijas pianisti Sana Villeruša, Juris Žvikovs, Jevgeņijs Samoilovs, Sandra Jalaņecka, Sanita Šablovska, Jānis Zilbers, Viktors Ritovs, Andrejs Osokins, Toms Ostrovskis, Raimonds Petrauskis, Antoņina Suhanova, Arta Arnicāne; žūrijā darbojušās tādas klaviermūzikas prominences kā Lazars Bermans (Krievija, Itālija) un Staņislavs Igoļinskis. "J. Vītola konkursam bija svarīga loma manā izpildītājmākslinieka karjerā – tas atvēra daudzu koncertzāļu durvis, nodrošināja neskaitāmas iespējas uzstāties ar lieliskiem diriģentiem un orķestriem. Dalībnieku sniegums bija augstas profesionālas raudzes, un es jutos privileģēts būt tik daudzu jaunu, mērķtiecīgu un talantīgu pianistu vidū," atzīst Krievijas pianists Antons Ļahovskis, kurš saņēma Grand Prix 2008. gada konkursā.

Vairāk: www.vitolakonkurss.lv un Facebook lapā @vitolakonkurss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja