Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 31. maijs
Jūsma, Alīda

Dejas karalis Ivans Vasiļjevs uzstāsies Rīgā

Viens no spilgtākajiem baleta premjeriem pasaulē Ivans Vasiļjevs uzstāsies galā koncertā Rīgā

Baleta zvaigzne, 27 gadus vecais Maskavas Lielā teātra un Sanktpēterburgas Mihaila teātra premjers Ivans Vasiļjevs, ir spožākais vārds Lielā teātra baleta zvaigžņu galā koncertā, kas 22. martā notiks uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. Tajā uzstāsies Jekaterina Krisanova, Deniss Rodkins, Anna Ņikuļina, Andrejs Bolotins, Anastasija Gorjačeva, Aleksandrs Smoļjaņinovs, Anastasija Gubanova un Karims Abdulins. Viņi izpildīs gan klasisko baletu Gulbju ezers, Dons Kihots, Korsārs un Silfīda fragmentus, gan modernās kompozīcijas. Skatītājiem solīta pasaules pirmizrāde – Ivana Vasiļjeva numurs Kamila Sensānsa mūzikas pavadījumā.

Vīrišķīgais šarms

Ivanu Vasiļjevu ievērojuši pat tie, kuri no baleta mākslas turas pa gabalu, taču nevarēja nepamanīt puisi ar sprogainiem matiem, kurš ar neparasti augstiem, dinamiskiem lēcieniem un vīrišķības šarmu izcēlās 2014. gada ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Sočos – ainā, kura lielajā stadionā skatītāju acu priekšā uz brīdi uzbūra Ļeva Tolstoja romāna Karš un miers romantiski sapņainās varones Natašas Rostovas pirmo balli. Baleta izrādēs apbur dejotāja vīrišķīgā harisma. Par viņa sniegumu baletā Bajadēra viesizrādēs Ņujorkā prese rakstīja, ka testosterona virmojums uz skatuves bijis tik dāsns, ka tā pieticis arī zālē sēdošajiem. Ivana Vasiļjeva atveidotais varonis atgriežas no medībām, un skatītāji notic, ka viņš tiešām pieveicis tīģeri. Tomēr ne tikai apbrīnojamā enerģija un lunkanie lēcieni, bet arī apgarotība ir talantīgā mākslinieka vizītkarte.

Alosieties, iedomādamies, ka Ivans Vasiļjevs nāk no leģendārā baleta premjera un horeogrāfa Vladimira Vasiļjeva dzimtas. Nekā tamlīdzīga, lai gan sakrīt ne tikai tēva vārds, bet arī uzvārds. Ivans ir dzimis 1989. gadā padomju armijnieka ģimenē Tavričankas ciematā Primorskā. Pirmos deju soļus puika spēris tautas deju kolektīvā, kura pedagogs viņu par pārāk perspektīvu neuzskatījis: kāds gan tur balets ar tik īsām, druknām kājelēm?! Redzot dēla aizraušanos ar deju, tēvs viņu tomēr palaida baletskolā – vispirms Dņepropetrovskā. Pašlaik Ivans Vasiļjevs ir viens no spožākajiem baleta premjeriem pasaulē. Viņš izpaužas arī kā horeogrāfs.

Atlētisko varoņu repertuārs

Ivana Vasiļjeva apbalvojumu sarakstā ir Krievijas prēmija Triumfs (2007), britu kritiķu piešķirtā Nacionālā dejas prēmija kategorijā Spotlight Award (2008) un Labākais mākslinieks (2011), Starptautiskās Horeogrāfu asociācijas balva Benois de la Danse un starptautiskā balva Dance Open, kuru dejotājs saņēma viņu trāpīgi raksturojošā kategorijā Misters Virtuozitāte.

Plašsaziņas līdzekļos visskaļāk atspoguļotais notikums ir brīdis, kad pēc pieciem Maskavas Lielajā teātrī pavadītajiem gadiem Ivans Vasiļjevs ar skaļu troksni pameta Krievijas galveno skatuvi, visiem par pārsteigumu dodot priekšroku Mihaila teātrim Pēterburgā. 2011. gada decembrī kopā ar Ivanu Vasiļjevu uz Pēterburgu pārcēlās arī viņa skatuves (un tobrīd arī dzīves) partnere Nataļja Osipova. Toreiz Ivans Vasiļjevs pavēstīja, ka viņam apnicis labi iedejotais raksturtēlu un vīrišķīgo, atlētisko varoņu repertuārs (Bazils Donā Kihotā, titulvaroņi baletos Spartaks un Petruška, Konrāds Korsārā, Filips Parīzes liesmās, Solors Bajadērā, Abderahmans Raimondā) un viņš vēlas radošas pārmaiņas, kuras ļautu augt jaunos virzienos. Vienlaikus viņš kļuva par pastāvīgo viessolistu Amerikas Baleta teātrī (American Ballet Theatre). Tagad kaislības ir rimušas, un Lielajā teātrī Ivans Vasiļjevs bauda pieaicinātās zvaigznes statusu, kurā pērn priecējis skatītājus gan kā Džeimss Silfīdā, gan titullomā baletā Ivans Bargais. Kopā ar Nataļju Osipovu viņš joprojām dejo triju ļoti atšķirīgu dažādu zemju horeogrāfu speciāli viņiem izveidotajā programmā Solo diviem, taču dzīvē zelta pāris nu jau mirdz katrs atsevišķi. Pērn Ivans Vasiļjevs apprecējās ar Lielā teātra dejotāju Mariju Vinogradovu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja