Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dižākais mīlas stāsts operas vēsturē. Mūķene un noziedznieks satiekas uz skatuves Madridē

Madrides Karaliskajā operā Teatro Real notikusi mūsdienu amerikāņu komponista Džeika Hegija operas Mirušais nāk/Dead Man Walking pirmizrāde

Šī ir viena no populārākajām laikmetīgajām operām – pēc 2000. gadā notikušās pasaules pirmizrādes Sanfrancisko operā Mirušais nāk piedzīvojis 60 uzvedumu visā pasaulē un izrādīts vairāk nekā 300 reižu. Tas ir milzīgs sasniegums mūsdienu muzikālā teātra darbam. Iestudējumu Madridē veidojis britu diriģents Marks Viglsvorts un amerikāņu režisors Leonards Folja.  

Operas libreta pamatā ir māsas Helēnas Prežānas romāns, kurš balstīts patiesos notikumos. 1995. gadā to veiksmīgi ekranizēja režisors Tims Robinss, galvenās lomas filmā atveidoja Sūzana Sarandona un Šons Penns. Mirušais nāk vēsta par māsas Helēnas attiecībām ar noziedznieku, kurš notiesāts uz nāvi par divu jauniešu slepkavību. Komponists Džeiks Hegijs uzsver, ka viņa darbs ir "stāsts par glābšanu, mīlestību un zaudējumu".

26. janvārī notikušo pirmizrādi Madridē apmeklēja ne tikai operas autors, bet arī māsa Helēna Prežāna – Ņūorleānā dzīvojošā katoļu mūķene un cilvēktiesību aizstāve, kura vairākas desmitgades cīnās par nāvessoda atcelšanu. Viņa joprojām dara to, kas parādīts filmā un operā Mirušais nāk, – strādā ar apcietinātajiem, kuri gaida nāvessoda izpildi, un sniedz viņiem garīgo palīdzību.   

Māsas Helēnas lomu izrādē Madridē dzied izcila opermāksliniece – amerikāņu mecosoprāns Džoisa Didonato, kura spoži izpaužas ne tikai klasiskajā, bet arī laikmetīgajā repertuārā. Šo darbu Džoisa Didonato uzskata par "dižāko mīlas stāstu operas vēsturē". Viņa ir viena no aktīvākajām Džeika Hegija mūzikas popularizētājām. Brutālo noziedznieku Džozefu de Rošē ar neticamu vokālo un dramatisko spēku atveido amerikāņu baritons Maikls Meiess.

Opera Mirušais nāk ir ļoti melodiska un emocionāli iedarbīga – Džeika Hegija mūzika spēj gan satriekt, gan iedvesmot. Tieši tāpēc šī opera guvusi tik lielu atzinību pasaulē – mūzika neatbaida klausītājus un izstāsta traģisko, saviļņojošo stāstu. Džeiks Hegijs meistarīgi raksta balsij (nav brīnums, ka īpašu popularitāti prominentu dziedātāju vidū – Frederika fon Štāde, Sūzana Greiema, Renē Fleminga, Neitans Ganns, Brīns Tervels u. c. – iemantojušas viņa dziesmas). Operā Mirušais nāk ir jūtama amerikāņu komponistu Bārbera, Koplenda, Gēršvina, Bernsteina un Sondheima, kā arī blūza, džeza, rokenrola un gospeļu ietekme.  

Operu Mirušais nāk Madridē varēs noklausīties 31. janvārī, 3., 6. un 9. februārī, savukārt 20. februārī tā būs dzirdama Bārbikena centrā Londonā.

Informācija: www.teatro-real.com

Top komentāri

Dižākais
D
mīlas stāsts operas vēsturē? Vei jeroham nebūtu laiks apmeklēt psihiatru?
Hurma
H
Tā opera taču ir par Godmani, ja?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja