Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Durvis vēris kordiriģentu Imanta un Gido Kokaru muzejs

Ar svinīgu lentes pārgriešanu pagājušajā piektdienā Gulbenes pusē, Beļavas pagasta Ozolkalnā, bijušās Ozolkalna pamatskolas vecās ēkas telpās atklāts Imanta un Gido Kokaru muzejs - ekspozīcija, kas veltīta abiem lieliskajiem kordiriģentiem, mūzikas pedagogiem, izcilu mūzikas kolektīvu dibinātājiem un vadītājiem. Leģendārie dvīņubrāļi savulaik mācījušies Ozolkalna skolā, bet muzeja iekārtošana tieši šeit ir laimīga sakritība.

"Ikviens, aizejot no šīs pasaules, atstāj aiz sevis kaut ko materiālu. Arī tādam cilvēkam kā mūsu opis Imants Kokars tas nav tikai garīgais mantojums, bet arī neskaitāmi apbalvojumi, piemiņas lietas, fotogrāfiju kalni, koncertu afišas utt. Loģiski, ka ar laiku rodas jautājums, ko ar to visu darīt," stāsta Inga Kokare, Imanta Kokara vedekla. Raiņa muzejam ģimene uzdāvinājusi diriģenta unikālo tasīšu kolekciju, kurā ietilpst vairāk nekā pusotra simta krūzīšu, kas pārvestas no koru braucieniem uz dažādām pasaules malām. Cēsu muzejam ziedota Imanta Dziesmu svētku virsdiriģenta baltā fraka, jo brāļi Kokari savulaik mācījušies Cēsu Skolotāju institūtā, pilsēta iecerējusi arī uzlikt attiecīgu piemiņas plāksni. Daudzas citas lietas savas jaunās mājas atradušas tīri vai sagadīšanās dēļ. Imanta dēls Uldis strādā Gulbenes novadā, uz kuru vismaz reizi nedēļā arī braukā. Atklājies, ka Gulbenes novadpētniecības pulciņa vadītāja Biruta Pokule un Beļavas pagasta Ozolkalna novadpētniecības koordinatore Laila Ķiploka materiālus par novadniekiem brāļiem Kokariem vākušas jau no 80. gadiem. "Viņas pagājušā gada rudenī piedāvāja veidot muzeju, un mēs no laimes spiedzām. Pārvedām visu mantību uz Ozolkalnu," smaida I. Kokare un stāsta, ka uz izcilo kordiriģentu bijušo skolu pārceļojušas pat mēbeles, tostarp Imanta bufete. "Doma bija radīt tieši tādu auru, kādā Imants dzīvoja pēdējos dzīves gadus," I. Kokare saka. Muzejā, protams, ar taustāmām lietām pārstāvēts arī Gido Kokars, jo brāļi, it īpaši dvīņi, kuru dzīve ritējusi tik cieši blakus, viens no otra nav atdalāmi. Gido arī bija tas, kurš muzeja atklāšanā 22. augustā grieza lenti, klātesot gan Kokaru ģimenes locekļiem, gan pārstāvjiem no brāļu Kokaru vadītajiem koriem Ave Sol, Dziedonis, Beverīna un Daina.

Muzejs iekārtots vairākās Ozolkalna skolas telpās, un ekspozīcija tikšot regulāri papildināta, pamainīta. Muzejs nebūšot statisks, nemainīgs lielums, tas, gluži kā Rīga, nekad nebūs līdz galam pabeigts un gatavs. Tas arī pagaidām nebūs kultūras objekts ar noteiktu darba laiku un personālu. Lai ekspozīciju apskatītu, ikviens interesents aicināts pieteikt savu apmeklējumu Lailai Ķiplokai, zvanot pa tālruni 26492518, - viņa labprāt uzņems ciemiņus un izvadās pa muzeju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja