Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dzintaru koncertzālē notiks Imanta Kalniņa 75 gadu jubilejas koncerts

15. oktobrī plkst. 19 vēsturiskajā atjaunotajā Dzintaru koncertzālē izskanēs ievērojamā latviešu komponista Imanta Kalniņa 75 gadu jubilejas koncerts, informēja pasākuma pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Liepājas Simfoniskā orķestra, obojista Pētera Endzeļa un diriģenta Māra Sirmā izpildījumā dzirdēsim Imanta Kalniņa simfoniskos opusus – miniatūru Santakrusa, oncertu obojai, kā arī Septīto simfoniju. Gan Septītā simfonija, kuru no Sestās šķir piecpadsmit gadu, gan Obojas koncerts ir sengaidīti darbi, kuri tika pirmatskaņoti šī gada janvārī Liepājā.

Simfonijas ieceri autors nevēlas atklāt, sakot, ka pārstāstīt ar vārdiem to, ko vēsta mūzika, ir apmēram tas pats, kas mēģināt aprakstīt, kā smaržo puķe. Tas paliek kā pārsteigums, gaidot, ko Imants Kalniņš šajā žanrā vēstīs tiem, kas labi atceras dinamiskas enerģijas pārpilno, roķīgo Ceturto simfoniju (1973), tautasdziesmas Caur sidraba birzi gāju zīmīgo citātu Piektās simfonijas finālā (1979), kā arī Balli pilī Rabindranata Tagores dzejas iedvesmotajā Sestajā simfonijā (2001).

Ar žanra apzīmējumu "koncerts" Imanta Kalniņa darbu sarakstā līdz šim rodam vien divus opusus – studiju laikā sacerēto Čellkoncertu (1963) un 1966. gadā radīto viendaļīgo Koncertu orķestrim. Vaicāts, kādēļ tapis Koncerts obojai, Imants Kalniņš atzīst, ka obojas tembrs ir īpašs: "Tam ir noslēpumains, orientāls valdzinājums, un tas nav salīdzināms ne ar vienu citu pūšaminstrumentu. Taisnības labad tomēr būtu jāsaka, ka neatkārtojams un ne ar ko nesalīdzināms ir jebkurš klasiskās mūzikas instruments. Es izvēlējos uzrakstīt šim instrumentam koncertu tādēļ, ka oboju spēlē arī mans dēls Marts Kristiāns”.

Ieskaņā – īpaši jubilejas koncertam tapusī miniatūra stīginstrumentu orķestrim Santakrusa, kuras galvenā tēma skanēja 1971. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētajā Maksa Friša lugā Santakrusa ar Veltu Līni, Gunāru Cilinski un Intu Burānu galvenajās lomās.

Imants Kalniņš: "Pasaulē ir četras pilsētas, kurām ir Santakrusas vārds. Ne ar vienu no tām konkrētā mūzika nav saistāma. Tā ir kā romantisku ilgu objektu, līdzīgi Bimini vai Šambalai".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja