Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dzintaru koncertzālē skanēs 20. starptautiskais kamerorķestra Kremerata Baltica festivāls

Dzintaru koncertzālē no 15. līdz 17. septembrim norisināsies 20. starptautiskais kamerorķestra Kremerata Baltica festivāls. Festivālā uzmanība pievērsta tieši Kremerata Baltica orķestrim un tā ilggadējiem līdzgaitniekiem, domubiedriem, komponistiem un no orķestra vidus izaugušajiem solistiem, informē Dzintaru koncertzāle.

Trijos koncertos līdzās vijolniekam Gidonam Krēmeram un kamerorķestra mūziķiem uzstāsies pasaulslavenā dāņu blokflautas virtuoze Mikala Petri (Michala Petri), aizrautīgais laikmetīgās mūzikas interprets, neordinārais vijolnieks Hugo Tičati (Hugo Ticciati), jaunā lietuviešu diriģēšanas zvaigzne Adoms Morkūns-Budris (Adomas Morkūnas-Budrys) un pianists Georgijs Osokins. Gaidāmi Krista Auznieka Vijoļkoncerta un dāņu komponista Pola Rudera (Poul Ruders) blokflautas koncerta pirmatskaņojumi.

15. septembrī plkst. 19.00 atklāšanas koncertā tiks atskaņota daudzveidīga programma, sākot no baroka lielmeistara Antonio Vivaldi līdz mūsdienu komponistu skaņdarbiem. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt izcilo dāņu blokflautisti Mikalu Petri, kura vairākkārt viesojusies arī Rīgā un sadarbojusies ar “Kremerata Baltica”. Par viņas neatkārtojamo talantu publika sajūsminājusies visos pasaules kontinentos un prestižākajos klasiskās mūzikas festivālos. Būdama brīnumbērns, Mikala Petri blokflautu sākusi spēlēt trīs gadu vecumā. Savā karjeras laikā viņa ieskaņojusi vairāk nekā 30 albumus no baroka mūzikas līdz laikmetīgo komponistu skaņdarbiem. Koncertā uzstāsies arī “Kremerata Baltica” solisti Džeralds Bidva (vijole), Andrejs Puškarevs (sitaminstrumenti) un lietuviešu diriģents Adoms Morkūns-Budris.

Koncertā skanēs enerģiskais Antonio Vivaldi Koncerts blokflautai KV 433 ‘‘Vētra jūrā’’ un modernisma ģēnija Ģērģa Ligeti Pirmais stīgu kvartets “Metamorfozes noktirnes’’, kā arī mūsdienu ukraiņu komponistes Viktorijas Polevas skaņdarbs vijolei, sitaminstrumentiem un stīgām ‘‘Messages for a simple man’’ (‘‘Vēstījumi vienkāršam cilvēkam’’), kas valdzina ar savu caurspīdīgo vienkāršību. Gaidāms arī ievērojamā dāņu komponista Pola Rudera blokflautas koncerta ‘‘Transfigurations’’ pirmatskaņojums. Viņš ir viens no savas paaudzes respektētākajiem simfoniskās un opermūzikas komponistiem, kura muzikālajā rokrakstā satiekas pretmeti – krāšņa, eksplozīva ekspresija ar iekšupvērstu lirismu un jūtīgumu.

16. septembrī plkst. 19.00 koncertā ‘‘Hugo Tičati, Arvo Perts un NIRVANA’’ klausītājus priecēs neordinārais vijolnieks Hugo Tičati, kura mākslinieciskā personība iemieso visas iespējamās radošuma izpausmes, sākot no pirmatskaņojumiem prestižākajās pasaules koncertzālēs, improvizācijām ar mūkiem Indijā līdz novatorisku programmu izstrādēm savam kamerorķestrim “O/Modernt”.  Daudzi izcili mūsdienu komponisti ir veltījuši viņam darbus, tostarp Erki-Svens Tīrs, Pēteris Vasks un Dobrinka Tabakova. Hugo Tičati izpildījumā koncertā skanēs Arvo Perta opusi, kā arī Krista Auznieka Vijoļkoncerta pirmatskaņojums. Krists Auznieks ir viens no pasaulē visvairāk atzītajiem latviešu jaunās paaudzes komponistiem, kura mūzika cildināta kā “pacilājoša... satriecoša... spīdoša” (San Francisco Classical Voice), ar “pārpasaulīgām harmonijām” (New York Concert Review), tai piemītošu “pārsteidzošu sarežģītību un skaistumu”  (Broadwaworld). Komponists par gaidāmo jaundarbu: ‘‘Ir klusumi, kas sēž kalna virsotnē, un tādi, kas neērti gaida skaņu; tumsa, kas mutuļo dziļos ūdeņos; aizgājušo stundu pēcgaršas. Kad ir pienācis laiks klusumam pacelties?’’.

Koncerta otrajā daļā skanēs rokmūzikas kulta grupas ‘‘Nirvana’’ kompozīcijas pārlikumos stīgu orķestrim, mijoties ar amerikāņu minimālista Filipa Glāsa un angļu baroka dižgara Henrija Pērsela mūziku.

17. septembrī plkst. 19.00 festivāla noslēguma koncertā kopā ar “Kremerata Baltica” uzstāsies vijolnieks Gidons Krēmers ar orķestra pastāvīgo rezidējošo mākslinieku, pianistu Georgiju Osokinu. Programmā skanēs Vīnes klasiķa Jozefa Haidna galantais un raksturā cēlais Koncerts vijolei un klavierēm Fa mažorā, ukraiņu mūsdienu klasiķa Valentīna Silvestrova skaņdarbs ‘‘The Messenger’’ (‘‘Vēstnesis’’), kur komponists apcerējis mocartiskus impulsus un pāreju no šīs pasaules uz aizsaulēm. Silvestrovs to uzrakstīja pēc savas sievas Larisas Bondarenko pēkšņās nāves.

Starptautiskā kompozīciju konkursa “ROSTRUM 2019” uzvarētājs, Jēkabs Jančevskis ir viens no savas paaudzes spilgtākajiem un publikas atzītākajiem komponistiem. Suģestējošo skaņdarbu ‘‘Lignum’’ viņš 2017. gadā rakstīja tieši “Kremerata Baltica”. Tā ir komponista saziņa ar kokiem, par to, kā to dižie stāvi met savas ēnas, kā sarunājas un klusē.

Georgs Pelēcis savā daiļradē ir labskaņas ideālists un pētnieks. Viņa skaņdarbi silda ar dabiskumu un vienkāršību, un spēju lūkoties uz pasauli ar mīlestības acīm. Georga Pelēča mūzikas sūtnis pasaulē ir viņa līdzgaitnieks un skolasbiedrs Gidons Krēmers, kuram Pelēcis veltījis daudzus no saviem skaņdarbiem. Tieši Gidonam Krēmeram pieder nopelni Pelēča mūzikas nokļūšanai starptautiskajā mērogā. Festivāla noslēguma koncertā izskanēs Pelēča Vijoļkoncerts “Pages of a biography’’ (Biogrāfijas lappuses).

1997. gadā leģendārais Austrijas Lokenhausas Kamermūzikas festivāls bija pirmais liecinieks mazai revolūcijai: labi pazīstamais, izcilais vijolnieks Gidons Krēmers pasauli iepazīstināja ar pavisam jaunu orķestri — kamerorķestri “Kremerata Baltica” —, kā sastāvā ietilpa mūziķi no Baltijas valstīm: Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Ar savu bagātīgo skanējumu, enerģētisko un prieka pilno spēlēšanu orķestris iekaroja izsmalcinātās publikas sirdis un ienesa festivālā pavisam cita veida dzīvību.

Kremerata Baltica, ilgtermiņā orientēts izglītojošs projekts, bija Krēmera 50. dzimšanas dienas dāvana sev. Tas ir veids, kā dižgars nodod savu gudrību jaunajiem mūziķiem un, ne kompromitējot mākslinieciskos, ne profesionālos standartus, iedvesmo veicināt muzikālo izaugsmi šajā reģionā. Savā pastāvēšanas laikā šī talantīgo mūziķu grupa ir attīstījusies par vienu no labākajiem starptautiskajiem kamerorķestriem pasaulē un nodrošinājusi sev izcilu reputāciju, regulāri uzstājoties pasaules nozīmīgākajās koncertzālēs ar izcilākajiem mūziķiem.

Biļetes: www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja