Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Liepājas koncertzāli Lielais dzintars plānots atvērt nākamā gada oktobrī

Šeit ir topošās koncertzāles sirds - Liepājas koncertzāles _Lielais dzintars _jaunbūves pagrabu labirintos kopā ar žurnālistiem brienot cementa dubļus, saka būvdarbu vadītājs Sergejs Periņecs.

Pagaidām šeit, pazemes otrajā stāvā sešu metru dziļumā, pāri peļķēm piesardzīgi virzoties ventkameras un dīzeļdegvielas ģeneratora telpu virzienā, vēl izskatās diezgan skarbi. Bez gida te varētu apmaldīties, kaut kur nogriezties uz savu roku ir bīstami. Savukārt ikdienas garāmgājēju acīm vēl redzamas tikai ēkas karkasa gaisīgās, atvērtās kontūras, kuru armatūrā šobrīd vēl tikai izmēģinājumam ievietoti pāris ārējās fasādes stiklu, kas tonēti zīmīgajā siltajā dzintara krāsā. Bet šī aina katru dienu mainās. 30. augustā, kad te notiks spāru svētki, te jau izskatīsies pavisam citādi. Tad jau varēsim baudīt ēkas siluetu visā pilnībā un te pirmoreiz jau ieskanēsies mūzika.

Te nekas neatkārtojas

Koncertzāle Lielais dzintars, kuru projektējis austriešu arhitekts Folkers Gīnke, iespējams, ir pašlaik interesantākā būve Latvijā tās īpašā, asimetriskā arhitektoniskā risinājuma dēļ, jo šeit, gluži kā dabas veidotajā dzintarā, faktiski nav nevienas regulāras vietas, neviena taisna leņķa. Te nekas neatkārtojas. Ikviens metāla konstrukcijas elements ir specifisks ar noteiktu leņķi un izvietojumu. "Tas prasa no būvniekiem ļoti atbildīgu un augstu darba kultūru. Celtniecībā piedalās arī Liepājas būvkompānijas, un katrs solis būvniecības procesā tiek rūpīgi pārdomāts. Šogad līdz augusta beigām pabeigsim ēkas metāla karkasa montāžu un betona darbus. Līdz gada beigām jāizveido arī ēkas fasāde, tad ikviens liepājnieks un pilsētas viesis jau varēs novērtēt ēkas veidolu visā pilnībā," žurnālistiem stāstīja būvnieku - SIA Merks - valdes loceklis Oskars Ozoliņš.

Būs lieliska akustika

Jaunā koncertzāle top par 29,5 miljoniem eiro, puse ir Eiropas Savienības fondu līdzekļi. Ēkā atradīsies divas zāles - Lielā zāle, kurā būs 1000 sēdvietu, un Kamerzāle ar 200 sēdvietām visapkārt mūziķiem. Kā aplis visapkārt zālei jau izbūvēts arī balkons. SIA Lielais dzintars valdes loceklis Ints Dālderis palepojās, ka datorsimulācija jau apliecinājusi - ka koncertzālē būs izcila akustika. To veidojis vācietis Karlheincs Millers, viens no pasaules labākajiem akustiķiem (Müller-BBM GmbH), kurš veidojis Bādenbādenes koncertzāles, Berlīnes Šillera teātra, arī Sanktpēterburgas Marijas teātra jaunās skatuves un daudz citu akustisko risinājumu. Jaunā koncertzāle būs mājvieta Liepājas simfoniskajam orķestrim un E. Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolai, sabiedrībai visu laiku būs atvērta plaša, gaiša publiskā telpa Civita Vita. Projekts virzās uz priekšu noteiktajos termiņos. Spāru svētki notiks jau šovasar 30. augustā. Būvnieku klātbūtnē Ints Dālderis jau drosmīgi nosauc ieplānoto koncertzāles atklāšanas "darba datumu" - ja viss ritēs, kā plānots, svinīgajam Lielā dzintara atklāšanas koncertam jānotiek 2015. gada 30. oktobrī.

Vairāk par Liepājā topošo koncertzāli lasiet pirmdienas, 9.jūnija, laikrakstā Diena!

Ar uzstādīto tīkla kameru ir iespēja būvniecības procesus vērot tiešraidē diennakts garumā šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja