Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Gada virsotnes mūzikā

Latvijas Lielās mūzikas balvas ceremonija pulcē mūziķus mājās.

«Es sevi vienmēr esmu uzskatījis nevis par diriģentu, bet vairāk par skolotāju, audzinātāju,» tik kautrīgi sevi raksturo diriģents, kādreiz ne tikai Latvijā un toreizējā padomjvalstī, bet arī Eiropas rietumu mūzikas citadelēs augstu novērtētā Latvijas Filharmonijas kamerorķestra ilggadējais vadītājs Tovijs Lifšics, kura mūža ieguldījumu otrdien, 6. marta vakarā, Latvijas Nacionālajā operā godināja ar Latvijas Lielo Mūzikas balvu.

Kā katru gadu, Lielās mūzikas balvas atkal ir sadalītas un svinīgi pasniegtas koncertceremonijā Latvijas Nacionālajā operā, kurā uzstājās arī daudzi no šīs balvas laureātiem. Viņu vidū - arī Valsts akadēmiskais koris Latvija, kurš, sava mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā izkopts, kļuvis par pasaulē īpaši pieprasītu un gaidītu māksliniecisko kolektīvu un nu saņēma Lielo Mūzikas balvu par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē. Korim Latvija 2011. gads nesa panākumus Nīderlandē, Beļģijā, Somijā, Vācijā, Grieķijā, Igaunijā. Pasaulslavenais diriģents Mariss Jansons, kura vadībā šogad muzicēts G. Mālera 8. simfonijas atskaņojumos Amsterdamā un Minhenē: «Pasaules klases koris, bet Māris Sirmais - brīnišķīgs kora meistars.»

Koncertceremonija Latvijas Nacionālajā operā bija pulcējusi virkni Latvijas Mūzikas balvas laureātu, kuri ikdienā dzimtenē tagad ir reti viesi. Piemēram, nominācijā Gada debija tika godināta un arī uzstājās jaunā vijolniece Paula Šūmane, kura patlaban studē Austrijā Grācas Mākslu universitātē un koncertē jau ar plašu starptautisku vērienu. Līdzās Lielās Mūzikas balvai - diplomam, sudraba statuetei un Ls 1000 naudas prēmijai (pirms nodokļu nomaksas) - viņa saņēma arī balvas galvenā sponsora Hennesy speciālbalvu - 2000 eiro, kas lieti noderēs viņas meistarstudiju pēdējam cēlienam.

Svinot balvu, kas nominācijā Gada jaundarbs piešķirta komponistam Arturam Maskatam Venēcijas rindas soprānam un klavieru kvartetam, skanēja šī opusa pirmatskaņotājas, Hamburgā dzīvojošās Ingas Kalnas balss. Dziedāja arī Silga Tīruma, Imanta Kalniņa operas Spēlēju, dancoju koncertuzveduma Lelde, kura izpelnījusies publikas simpātiju balvu. (To noteica balsojums portālā Delfi.)

Sīvajā konkurencē par Gada koncertu atzīta garīgās mūzikas programma Kančeli, Karlsons un Perts Lielajā Piektdienā, kuru Doma baznīcā atskaņoja soliste Ieva Parša, Latvijas Radio koris, Sinfonietta Rīga un diriģents Sigvards Kļava. Šo koncertu rīkoja Latvijas koncerti.

Par Gada uzvedumu sumināja Džoakīno Rosīni operu Seviljas bārddzinis Latvijas Nacionālajā operā, kas bija jaunā režisora Aika Karapetjana debija operas žanrā. Par izcilu sniegumu solokoncertā pagājušā gada martā Lielā Mūzikas balva piešķirta nu jau par pasaules zvaigzni atzītajai operdziedātājai soprānam Kristīnei Opolais, savukārt par izcilu interpretāciju - pianistam Reinim Zariņam, kurš, dzīvodams un studēdams Londonā, pērn paspēja gan sniegt solokoncertu Rīgas Stradiņa universitātes aulā, gan valdzināt ar brīnišķīgu solo V. A. Mocarta klavierkoncerta atskaņojumā Lielajā ģildē un devumu programmā Reiz francūzis Amerikā.

Nominācijā par izcilu darbu ansamblī Lielās Mūzikas balvas lauri tika vijolniecei Ilzei Zariņai, apliecinot viņas izcilo koncertmeistares darbu Liepājas simfoniskajā orķestrī.

Apbalvošanas koncertceremonija bija skatāma LTV 1. programmā, to pārraidīja arī Latvijas Radio programma Klasika.

Lielās mūzikas balvas laureāti

Par mūža ieguldījumu: diriģents Tovijs Lifšics

Par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē: Valsts akadēmiskais koris Latvija un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais

Gada debija. Paula Šūmane koncertā Reiz francūzis Amerikā Spīķeru koncertzālē

Gada jaundarbs. Arturs Maskats Venēcijas rindas soprānam un klavieru kvartetam

Gada koncerts. Kančeli, Karlsons un Perts Lielajā Piektdienā

Gada uzvedums. Džoakīno Rosīni opera Seviljas bārddzinis LNO

Par izcilu sniegumu. Kristīne Opolais solokoncertā 12.III LNO

Par izcilu interpretāciju. Pianists Reinis Zariņš

Par izcilu darbu ansamblī. Vijolniece Ilze Zariņa par izcilu koncertmeistares darbu Liepājas simfoniskajā orķestrī

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja