Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ieskandinātas Latgales vēstniecības Gors jaunās ērģeles

15. aprīlī Latgales vēstniecības Gors Lielajā zālē, spēlējot izcilajai ērģelniecei Ivetai Apkalnai un klātesot Latvijas Republikas premjerministrei Laimdotai Straujumai, notika jauno digitālo ērģeļu Johannus Ecclesia svinīgais ieskandināšanas koncerts, informēja koncertzāles pārstāve Edīte Husare.

Koncertā uzstājās ērģelniece Iveta Apkalna, pēc kuras iniciatīvas iegādātas jaunās ērģeles, Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga un diriģents Normunds Šnē, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktais koris un diriģente Andas Lipska. Pasākumu vadīja mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un Latgales vēstniecības Gors vadītāja Diāna Zirniņa.

Rēzeknē klātesošajiem un Latvijas Radio 3 programmas Klasika klausītājiem bija iespēja dzirdēt ērģelnieces I. Apkalnas sagatavoto programmu, kurā viņas uzdevums bija parādīt pēc iespējas plašāku jauno ērģeļu iespēju klāstu. Koncertā izskanēja J.S. Baha, F. Lista, Dž. Talbena-Bola, T. Eskeša skaņdarbi, latviešu komponista A. Kalēja tokāta par korāli Gods lai ir Dievam augstībā, Fr. Pulenka Koncerts ērģelēm, stīgu instrumentiem un timpāniem.

"Rēzeknē es iemācījos lūgt, te es gāju baznīcā, te es tiku iestiprināta, un te es spēlēju savus pirmos koncertus, dievkalpojumus kā ērģelniece. Patiesībā, šeit es dzimu kā ērģelniece," teic Iveta Apkalna.

Jaunās ērģeles juridiski pieder Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolai, kas nozīmē, ka tās mācību, koncertu pieredzes un meistarības veidošanas vajadzībām izmantos topošie ērģelnieki. Kā atzīmēja Iveta Apkalna, viņasprāt, galvenais, lai ērģelēm ir piepildīts, aktīvs mūžs, jo līdz ar to pavērsies plašākas ērģeļmūzikas atskaņošanas iespējas, un pilsētai būs iespēja īstenot lielākus ērģeļmūzikas projektus, piemēram, sarīkot Starptautisku Ērģeļmūzikas festivālu.

Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas direktore Sandra Mežore atzina, ka ir liels prieks par šī daudzu iesaistīto pušu sadarbības projekta īstenošanu, un kā mūzikas skolas direktorei "patiess prieks, ka ir tādi audzēkņi, kuri aiziet plašajā pasaulē, bet atgriežas ar bezgala skaistu un vērtīgu sapņu piepildījumu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja