Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jaunas vēsmas bijušajai godībai

Starptautiskais vasaras mūzikas festivāls Artissimo

Latvijas starptautiskā vijoļmākslas zvaigzne Elīna Bukša kopā ar slaveno La Scala kamerorķestri no Milānas 1. jūlijā Dzintaru koncertzālē atklās ikgadējo festivālu Artissimo, kas kopš 2013. gada ir kļuvis par tradīciju Jūrmalā, piedāvājot mūzikas daudzveidību ļoti dažādām gaumēm. "Arī šogad to turpināsim un piecos koncertos no 1. līdz 3. jūlijam Dzintaru koncertzālē sniegsim iespēju klausītājiem apvienot vasaras vieglumu ar nopietnām muzikālām vērtībām, dzirdēt pasaules līmeņa muzicēšanu Jūrmalā, turpinot labākās kultūras tradīcijas un ienesot jaunas vēsmas," stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Inna Davidova. "Gribam atsvaidzināt to gaisotni, kāda Dzintaros valdīja pirms 50 gadiem, kad šurp brauca slaveni orķestri. Gribas saglabāt labāko, kas izkristalizējies šajos skaistajos paraugos. Gribam festivālā parādīt to, kas nav izbiris caur laika sietiņu," viņa paskaidro.

Festivālu 1. jūlijā plkst. 16 sāks jauno mākslinieku koncerts Avanti, Artissimo, kurā muzicēs jaunie talanti, mūsu mūzikas nākotne. Savukārt Elīnas Bukšas un leģendārā kamerorķestra I Virtuosi del teatro alla Scala saspēles liecinieki varam būt 1. jūlijā plkst. 19. Elīna Bukša pārsteidz ar skaņdarbu lasījuma dziļumu, dziedošu un kaismīgu skaņu, dramatisku izteiksmību un iekšējo brīvību. Viņa ir 10 starptautisku konkursu laureāte, saņēmusi Lielo mūzikas balvu un četrus īpašus LR Kultūras ministrijas apbalvojumus. Jaunā vijolniece tikko ir atgriezusies no Japānas, kur Osakā un Tokijā uzstājās slavenā Midori kvarteta sastāvā. Ziemā viņa ar Midori sastāvu apceļoja Indiju, uzstājoties cilvēkiem, kuri līdz šim bija dzirdējuši tikai indiešu nacionālo mūziku, un rādot bērniem, kā izskatās un skan itāļu meistara Domeniko Montanjanas 1723. gadā darinātā izcilā vijole. To viņai uz laiku ir uzticējis privāts sponsors.

2. jūlijā notiks džeza mūzikas koncerts, 3. jūlijā baudīsim divus īpašus pasākumus. Plkst. 18 Dzintaru Mazajā zālē notiks leģendārā pianista Dmitrija Aleksejeva solokoncerts. Klavierspēles aristokrāts, virtuozs un dzejnieks – tā viņu godā talanta pielūdzēji. Vieni dēvē viņu par romantiķi, citi priecājas par mūsdienu repertuāra lasījumiem, atceroties, ka jaunībā viņš uzvarējis džeza improvizāciju konkursā, taču visi uzsver pianista iedziļināšanos ikkatra stila būtībā. Dziļums – tā ir D. Aleksejeva interpretāciju svarīgākā īpašība. To viņš sevī uzsūcis, vēl būdams viens no pirmajiem leģendārā profesora Dmitrija Baškirova skolniekiem. D. Aleksejevs Artissimo spēlēs Skrjabinu, Rahmaņinovu un Šopēnu. Vēl tajā pašā vakarā pusdeviņos būs iespēja ienirt mēmā kino atmosfērā. Uz lielā ekrāna tiks demonstrēta Čārlija Spensera Čaplina filma Lielpilsētas ugunis, tapera lomā, atskaņojot šai filmai paša Čaplina komponēto mūziku, iejutīsies simfoniskais orķestris vācu diriģenta Helmūta Imiga vadībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja