Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Jubileja skanēs visu gadu

VAK Latvija jubilejas sezonā notikumu vairāk, nekā iespējams aprakstīt.

2017. gads korim izskanēs jubilejas zīmē – ar ārkārtīgi bagātu programmu ne tikai Latvijā, bet arī ārpus Latvijas robežām, kur koris mākslinieciski ir ļoti augsti novērtēts un pieprasīts. Par to man ir liels gandarījums, strādājot ar šo kolektīvu jau divdesmito gadu – iepazīstinot ar Valsts akadēmiskā kora Latvija 75. dzimšanas dienai sagatavotajiem un vēl topošajiem notikumiem, stāsta kora direktors Māris Ošlejs. Īpaši neafišēta šī ir arī abu vārda brāļu – Māra Ošleja un kolektīva mākslinieciskā vadītāja, diriģenta Māra Sirmā – divdesmit gadu darba jubileja ar kori Latvija. Atgādināšu, ka viņi pārņēma šo izcilo kolektīvu tam ļoti sarežģītā brīdī, kad tika likvidēta Latvijas filharmonija un finanšu trūkuma dēļ likvidēšana draudēja arī korim Latvija. Šobrīd tas bauda pasaules atzinību un ir viens no spožākajiem Latvijas izcilības apliecinājumiem kultūrā.

 

Starptautisks vēriens

Atzīmējot Valsts akadēmiskā kora Latvija 75. dzimšanas dienu, tas savās mājās uzņēma ciemiņus, informējot par jubilejas gadā plānotajiem koncertiem Latvijā un ārzemēs, solo un kopā ar ilggadējiem sadarbības partneriem – Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Liepājas simfonisko orķestri.

"Šogad viens no ievērojamākajiem notikumiem būs kora viesošanās Hamburgā, Elbas filharmonijā, kur tas kopā ar Hamburgas operas kori un Hamburgas filharmonijas simfonisko orķestri trīs koncertos izpildīs Gustava Mālera 8. simfoniju. Maija beigās viesosimies arī pie saviem senajiem sadarbības partneriem Šveicē – kopā ar Lucernas simfonisko orķestri diriģenta Džeimsa Gafigana vadībā koris piedalīsies Pētera Čaikovska operas Pīķa dāma koncertuzvedumā un atskaņos Igora Stravinska Kāziņas – krieviski horeogrāfiskas ainas četrām klavierēm, sitaminstrumentiem, solistiem un korim. Viens no šā gada nozīmīgākajiem ārzemju braucieniem rudenī vedīs uz Ķīnu – Pekinas un Šanhajas festivālos diriģenta Pāvo Jervi vadībā dziedāt Bēthovena 9. simfonijā," Māris Ošlejs ieskicē starptautisko vērienu. Turpinot sadarbību ar mūsu kaimiņiem Igaunijā, kur VAK Latvija jau vairākus gadus piedalās Birgitas festivālā, koris Piritas klosterī atskaņos Jozefa Haidna oratoriju Gadalaiki.

 

Radošā daudzveidībā

Stāstot pat tikai par gaidāmajām aktivitātēm Latvijā vien, Māris Sirmais atklāj, ka "korim pašreiz ir radoši ļoti bagāts laiks, jo trīs nedēļās jāapgūst septiņas jaunas programmas". Izaicinot jubileju žanra nopietnību, to uzsāka "neakadēmiskā kora Latvija koncerts 1. aprīlī, kurā skanēja ar humoru saistīta latviešu mūzika no klasiķa Jāzepa Vītola līdz izaicinošajam Jura Ābola absurda teātrim – kompaktoperai Pokemongotango. Jau šonedēļ, Lielajā piektdienā (14. aprīlī), Liepājas Lielajā dzintarā koris Latvija kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un solistiem Elīnu Šimkus, Lauru Teivāni, Staņislavu Ļeontjevu un Rihardu Milleru atskaņos pasaulslavenā skandināvu komponista Svena Dāvida Sandstrēma oratoriju Mesija – darbu, kas tapa Georga Frīdriha Hendeļa jubilejas gadā (2009), lai ekspresīvā laikmetīgās mūzikas valodā sarunātos ar baroka lielmeistara slaveno oratoriju Mesija. Drīz to atskaņos arī Šauļos Lietuvā, savukārt rīdzinieki šo opusu dzirdēs Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā vasaras nogalē.   

Par īpašo jubilejas koncertu kronēts pasaulslavenās ērģelnieces Ivetas Apkalnas un kora koncerts, kas 11. maijā notiks Rīgas Domā. "Programmā britu un franču ērģeļmūzikas dižgaru sakrālās kompozīcijas – meistaru un mācekļu ķēdīte vienā koncertā," norāda M. Sirmais. Pirms tam, 4.maijā Latgales vēstniecībā Gors un 5. maijā Lielajā ģildē kopā ar LNSO, etnodziedātāju grupu un pārmaiņus ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu un Kristīni Adamaiti, koris atskaņos Riharda Dubras jauno oratoriju Marija un Filipa Glāsa 7. simfoniju. 

No 18. augusta līdz 6. septembrim jau 20. gadu pēc kārtas norisināsies abu Māru lolotais Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls, kura jubilejā skanēs gan pasaules mūzikas mākslas šedevri, piemēram, S. D. Sandstrēma Mesija un Maikla Tipeta oratorija Mūsu laika bērns, gan Renātes Stivriņas, Jura Ķeniņa, Edgara Mākena, Gabriela Džeksona un mūsu pašu kora soprāna Irīnas Rebhūnas jaundarbi. Jauna pieredze kora dziedātājiem būs sadarbība ar ASV diriģentu Eiženu Rodžersu gospeļmūzikas programmā. 1. decembrī kopā ar Liepājas simfonisko orķestri Liepājā tiks prezentēts Ērika Ešenvalda 40. jubilejai veltīts albums. Rēzeknē 16. decembrī plānots Jēkaba Jančevska jaundarba pirmatskaņojums. Gada nogalē notiks arī pēdējais koncerts projektā Latvijas komponisti Latvijas simtgadei.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja