Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Kailija Minoga. Franču skūpsts

Kailija Minoga sākusi savu vērienīgāko turneju KylieX2008. Nespējot sagaidīt dziedātājas šovu Rīgā, TVIzklaides korespondents apmeklēja Kailijas turnejas atklāšanas koncertu Parīzē


Liktenīgā sakritība: vienā dienā Parīzē uzstājas abas popmūzikas dievietes — 80.gadu superzvaigznes, kuras neticami veiksmīgi reanimējušas karjeru XXI gadsimtā. Leģendārajā koncertzālē Olympia savu jaunāko albumu Hard Candy izmeklētu klausītāju lokam prezentē Madonna. Milzīgajā sporta pilī Bercy Kailija Minoga atklāj turneju KylieX2008. Kaut vai pušu plēsties! Ko, piemēram, darīt modes klasiķim Žanam Polam Gotjē, kurš veidojis Madonnas skandalozākos tērpus un viņas 2006.gada turnejas Confessions Tour stilu? Tieši viņam garderobi savai 2008.gada koncerttūrei pasūtīja arī Kailija.

Londonā mītošā Austrālijas popdīva ir vienīgā izpildītāja, kurai izdevies pietuvināties Madonnas skatuves šovu vērienam, savā priekšnesumā apvienojot modi, vizuālo mākslu un mūziku. Madonnas koncerts paliek laikmetīgā popšova standarts, ne velti viņas pēdējo turneju mākslinieciskā vadītāja un horeogrāfa pakalpojumus izmanto arī Rikijs Mārtins, Kristīna Agilera, Spice Girls un Selīna Diona. Madonnas turnejas ir atskaites punkts arī KylieX2008 ceļojošajai ekstravagancei — Kailijas koncerts būvēts pēc līdzīgas struktūras, jo nekas labāks vienkārši vēl nav izdomāts. Ievadā —videoprojekcijas, tad — zvaigznes pompozā ierašanās uz skatuves, vairākas tematiskas sadaļas un grandiozi krāšņs, pacilājošs fināls.

Garneles būšana


Abas dziedātājas šogad svin jubileju: Madonnai — 50, Kailijai — 40. Viņas nav īsti sāncenses: Kailija neslēpj, ka Madonna viņu iedvesmo, bet Madonna valkā krekliņu ar uzrakstu Kylie Minogue un savulaik sūtīja Kailijai laba vēlējumus, kad viņa cīnījās pret krūts vēzi. Viņām ir arī sava hierarhija: Madonna ir popmūzikas karaliene, bet Kailija — princese, troņa mūžīgā mantiniece. Madonna ir bezbailīga, Kailija ir piesardzīga. Madonna ir gatava pārvērst koncertu par orģiju, Kailija uzvedas kā pirmajā randiņā — kārdinoši, bet nevainīgi. Šīm sievietēm ir ļoti atšķirīga enerģētika: Madonnas uzpumpētais dedzīgums, seksuālā agresija un pārgalvība pret Kailijas trauslo sievišķību, šarmu un maigumu. Minoga pat tikusi salīdzināta ar garneli vai ģerāniju — tikpat simpātiska un enerģētiski vāja.

Taču nevienai citai garnelei nav bijis romānu ar rokgrupas INXS līderi Maiklu Hačensu, kulta franču fotogrāfu un režisoru Stefanu Sednauī, franču kino zvaigzni Olivjē Martinesu, radošās sadarbības ar Niku Keivu (1995.gada suicidālā balāde Where The Wild Roses Grow) un Manic Street Preachers mūziķiem (Kailijas 1997.gada eksperimentālais, komerciāli neveiksmīgākais albums Impossible Princess). Kailija ļoti patīk arī Polam Makartnijam, ar kuru viņa pēdējā laikā bieži redzama britu TV šovos un ceremonijās. Kā viņa vispār kādam var nepatikt?!

Nesen, intervējot Kailiju Endija Vorhola dibinātajam žurnālam Interview, Eltona Džona dzīvesbiedrs Deivids Fērnišs rakstīja: "Domājot par to, ko cilvēkiem nozīmē Kailija, es secināju, ka Kailija ir prieka iemiesojums. Cilvēki klausās viņas mūziku, kad grib justies laimīgi un svinēt īpašus brīžus dzīvē." Pati dziedātāja savu misiju formulē īsi: "Dzirksteles, dzīvesprieks un sapņi." Viņas šovā nav uzbāzīgu vēstījumu par AIDS epidēmiju Āfrikā, garīgajām vērtībām, nepieciešamību steidzami glābt pasauli un adoptēt bērnus no trešās pasaules valstīm. Kailija piedāvā ideālu, karamelizētu izklaidi, 10 miljonus sterliņu mārciņu vērtu (KylieX2008 iestudējuma budžets) baudu visiem maņu orgāniem, pirmām kārtām — acīm.

Bagetes un beretes


Kailijai ir šis tas, kā Madonnai tomēr nav. Madonnai nav bijis tērpu retrospekcijas Viktorijas un Alberta muzejā Londonā — Kailijas izstādi pērn apmeklēja ap 270 000 cilvēku. Madonna nav Britu Impērijas ordeņa virsniece (OBE) un Francijas Republikas Mākslas un literatūras ordeņa kavaliere — Minogai ordenis svinīgi pasniegts Parīzē dienu pirms turnejas sākuma.

Mākslas un literatūras ordenis ir Francijas augstākais kultūras apbalvojums, kas tiek piešķirts par izcilu ieguldījumu Francijas kultūras mantojuma bagātināšanā. Šis gods izrādīts T.S.Eliotam, Ellai Ficdžeraldai, Entonijam Bērdžesam, Viljamam Berouzam, Bobam Dilanam, Klintam Īstvudam, Merilai Strīpai, Bjorkai, Umai Tūrmanei, Džūdam Lovam un Brūsam Villisam.

"Jūs pārvēršat par zeltu visu, kam pieskaraties. Jūs esat neapstrīdama deju grīdas karaliene," apbalvošanas ceremonijā Kailiju slavināja Francijas kultūras ministre Kristīna Albanela. "Francija jūs ietērpj greznos tērpos, Francija padara jūs nemirstīgu un rūpējas par jums, Francija jūs iedvesmo," viņa piebilda.

Tieši Francijā dziedātāja izgāja ķīmijterapijas kursu; sava iepriekšējā albuma Body Language (2003) reklāmas kampaņā Kailija veiksmīgi ekspluatēja francūzietes Brižitas Bardo tēlu, bet jaunā albuma X kompozīcijā Sensitized izmantots Serža Geinsbūra 1967.gada dziesmas Bonnie And Clyde fragments. Geinsbūrs noteikti būtu sajūsmā par Kailiju — viņam vienmēr patikušas glītas meitenes ar smalkām balstiņām. Britu prese jau paspējusi paironizēt par to, kādā tieši veidā popzvaigzne Kailija Minoga tad ir bagātinājusi Francijas kultūru? Nu, labi — viņa valkā Gotjē tērpus! 2001.gadā viņa piedalījās Eurostar ātrvilciena Londona—Parīze reklāmās! Bet varbūt ieguldījums bija Kailijas 1988.gada debijas albuma Kylie dziesma Je Ne Sais Pas Pourquoi, kurā dziedātājai pat pietrūka vārdu franču valodā, lai pabeigtu vienu teikumu Je ne sais pas pourquoi I still love you ("Es nezinu, kāpēc joprojām mīlu tevi")? Varbūt kultūras mantojums ticis bagātināts arī, pateicoties viņas 1992.gada klipam Finer Feelings, kurā redzams Eifeļa tornis, bagetes un Kailija dažādās beretēs?…

Jūrnieku kičs


Kailijas turnejas, kurās viņa devās XXI gadsimtā, bija konceptuāli pārdomātas un nevainojami īstenotas gan vizuāli, gan muzikāli. 2000.gada turnejas On A Night Like This Tour iedvesmas avots bija Brodvejas izrādes, kā, piemēram, 42.iela, 30.gadu mūzikli ar Fredu Astēru un Džindžeru Rodžersu, kā arī Betas Midleres burlesku priekšnesumi. 2002.gada KylieFever Tour bija veltījums zinātniskajai fantastikai, Stenlija Kubrika filmām un elektroniskās mūzikas pionieru — grupas Kraftwerk stilistikai. 2005.gada turnejā Showgirl — The Greatest Hits Tour Kailija bija kabarē zvaigzne un šova meiča.

Gluži tāpat kā Madonna, Kailija ir stila un geju ikona. Jaunais šovs KylieX2008 tikai nostiprinās šo goda titulu, ko nopelnīt ir tikpat grūti kā Britu Impērijas un Francijas ordeņus. Kailijas koncertu caurstrāvo homoerotiskā estētika, kuras vēstneši ir Žans Pols Gotjē un viņa domubiedri — franču mākslinieku tandēms Pjērs un Žils. Viņi veidojuši slavenākos Gotjē reklāmas tēlus — pornogrāfiski naivus, kičīgi rotaļīgus jūrniekus, viņi arī veidojuši turnejas KylieX2008 greznā bukleta—programmiņas vāku. Tas noformēts kā dienvidvalstu svētbilde ar Kailiju — Jaunavu Mariju — centrā, viņai apkārt — čūskas un jūrnieki eņģelīši. Jūrnieki dejotāji atgriežas uz skatuves vienā no šova segmentiem, bet viņu erotiskie attēli tiek projicēti uz milzīgiem ekrāniem. Nesen Rīgā notikušajā Lorijas Andersones koncertā Homeland bija kompozīcija Underwear Gods, kurā viņa dziedāja/stāstīja par apakšveļas dieviem/reklāmas tēliem, kuri mūsdienu urbānajā vidē izaug piecstāvu māju augstumā. Kailijas šovs ļauj šos apakšveļas dievus apskatīt visā krāšņumā — jūrnieki vizualizē tematiski atbilstošo dziesmu Loveboat.

Galvaskausa lidojums


Nav tik viegli izskaidrot citu laikmetīgās mākslas citātu — milzu galvaskausa parādīšanos, skanot dziesmai Like A Drug. Spīdošs galvaskauss, kas atgādina par Deimjena Hērsta slaveno dimantiem rotāto skulptūru, lido virs skatuves, kamēr Kailija sarkanā tērpā uz tā guļ… Galvaskausi Žanam Polam Gotjē patīk ne mazāk kā jūrnieki, viņam ir daudz apģērbu un aksesuāru ar galvaskausa motīviem. Skaisti, noslēpumaini un mazliet baisi. Galu galā, ja Madonnai koncertā bija tik lielu publicitāti ieguvušais krusts, tad kāpēc Kailijai nevarētu būt galvaskauss?!

Kailijas šovs ir "vienas izpildītājas Eirovīzija" — katra dziesma ir priekšnesums, kas var kļūt par paraugdemonstrējumu konkursa dalībniekiem: Kailija krāšņā tērpā ar skeleta zīmējumu — kā Piektā elementa dīva. Amerikāņu futbols, zvaigznes plus strīpas un Kailija karsējmeitenes lomā. Sievišķīgais militārisms, glamūrs un galvaskauss. Melns un balts, Kailija — dominējošā kundze, stingra jātniece šaha laukumā. Japāņu dārzs, Kailija — draiskulīga mangas varone samuraju ielenkumā. Palmas, kokteiļbārs un Kailija — piejūras kabarē dziedātāja.

Lēdija X


Šovu var baudīt, atrodoties pat augstākajās tribīnēs — tāpat kā Džordža Maikla pēdējā turnejā, visu skatuves telpu veido ekrāni, skatuves grīda arī ir ekrāns. Te fascinē gan sīkas detaļas, gan kopskati. Koncerta programma veidota gana drosmīgi — kopumā skan 29 dziesmas. Izņemot vienu dziesmu, Kailija pilnībā atskaņo jaunāko albumu X. Taču šovā ir mazāk agrīno gadu šlāgeru, nekā varēja cerēt — Minoga šoreiz atteikusies izpildīt 80.gadu grāvējus The Loco–Motion un I Should Be So Lucky, bet viņas lielākais hits Can"t Get You Out Of My Head ir jau otrā dziesma koncertā (nenokavējiet sākumu!). Gan šīs kompozīcijas, gan daudzu citu dziesmu skanējums ir mainīts līdz nepazīšanai — ar uzsvaru uz klubu mūzikas ritmiem.

Oriģinālā minimālistisks elektropopa šedevrs Slow skan paātrinātā tempā, dziesmās In Your Eyes un Come Into My World tagad pulsē tehno ritms, bet 2 Hearts pārtapis par džeza inspirētu numuru (Kailijas grupā ir arī pūtēju ansamblis). Diskohits I Believe In You, zaudējot savu sintētisko ādu, kļūst par klasisku balādi. Kids skan aizraujoši arī bez Robija Viljamsa klātbūtnes. Dziesmu Step Back In Time Kailija un fona vokālistes iesāk a cappella, un tad tā pārvēršas par deju himnu, kas iekustina visu sporta arēnu. Skatītāju ekstāze sasniedz kulmināciju, kad Kailija dzied In My Arms un Love At First Sight. Visā savā disko diženumā izskan hiti On A Night Like This un Spinning Around.

Vēl un vēl


Šajā koncertā Kailija pilnībā apgāž priekšstatu par sevi kā izpildītāju, kurai trūkst emocionalitātes vai personības spēka. Dažos brīžos viņa ir pakļauta sarežģītas šova mašinērijas diktātam, bet ir brīži, kad viņa jūtas absolūti brīva un laimīga — paliekot uz skatuves vienai, bez jūrniekiem, samurajiem vai amerikāņu futbolistiem. Kailijas balss ierakstā, elektronisko efektu modificēta, bieži vien skan robotiski un atsvešināti, koncertā tai arī dažkārt trūkst emocionāla piepildījuma. Kad Kailija dzied vienu no albuma X spēcīgākajām dziesmām The One, kuras piedziedājumā ir vārdi Love me, love me, uzreiz gribas mīlēt viņu vēl vairāk, un tad vēl un vēl. Balāžu segmentā publikai beidzot ir iespēja sadzirdēt viņas tīro balsi — vienu no atpazīstamākajām mūsdienu popmūzikā. Viņa nav ne robots, ne lelle — dziesmās Flower, I Believe In You un Cosmic slēpjas patiesas emocijas, ko nevar saklausīt diskos. Kailija noslēdz koncertu nevis ar pārbaudītiem radio hitiem, bet ar divām jaunām dziesmām No More Rain un All I See. Lai ko viņa arī dziedātu un lai kādu tēlu sev piemērotu, Kailija vienmēr iemieso sapņu sievieti. Popmūzikā tādu ir tikpat maz kā dzīvē. Mīliet viņu vēl un vēl!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja