Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" sezonu atklās kopā ar ievērojamo franču flautistu Patriku Galuā

"Man šķiet, ka ar šo orķestri esmu spēlējis pavisam nesen, nespēju noticēt, ka tas jau bija pirms četriem gadiem. Man ir patiess prieks uzstāties ar «Sinfonietta Rīga» un esmu patiesi priecīgs, jo atgriežos pie šī orķestra un atkal spēlēju sezonas atklāšanas koncertā, gluži tāpat kā iepriekšējā reizē!" — kamerorķestra sezonas sākumam veltītajā preses konferencē izteicās Patriks Galuā (Francija), viens no pasaules spožākajiem flautistiem.

Viņš būs solists orķestra sezonas atklāšanas koncertā, kurš notiks 24. septembrī plkst. 19.30 Lielajā ģildē. Viesa un orķestra izpildījumā šajā vakarā skanēs itāļu vecklasiķa Antonio Vivaldi Flautas koncerti "La notte" un "Il Gardellino", kā arī Austrālijas mūsdienu komponista Karla Vaina flautas koncerts "Pipe Dreams". Savukārt orķestra sniegumam tā mākslinieciskais vadītājs un šī koncerta diriģents izvēlējies Dmitrija Šostakoviča Kamersimfoniju (op. 110a) un ungāru XX gs. klasiķa Bēlas Bartoka Divertismentu. Koncerts notiek sadarbībā ar Francijas kultūras centru.

Kā nākamais orķestra jaunajā sezonā sekos ievērojamā gruzīnu komponista Gijas Kančeli 75. dzimšanas dienas koncerts Lielajā ģildē 1.oktobrī, paša komponista klātbūtnē. Jaunās mūzikas festivālam "Arēna"mūziķi gatavo Argentīnas, Korejas un Beļģijas mūsdienu komponistu skaņdarbus, šoruden muzicēs arī kopā ar Vācijā dzīvojošo Krievijas vijolnieku Kirilu Trusovu, savukārt īpašā kamersimfonijas žanram veltītā programmmā samēros pasaulē labi zināmus amerikāņu minimālista Džona Adamsa opusus ar orķestra pasūtītu latviešu komponistu Mārtiņa Viļuma un Viļņa Šmīdberga jaundarbu pirmatskaņojumiem.

Sezonas pirmajā pusē "Sinfonietta Rīga" viesos aicinājis arī Ukrainas/Polijas soprānu Olgu Pasičņiku un Latvijā jau labi zināmo, klausītāju iemīļoto poļu diriģentu Zbigņevu Gracu. Vecgada koncertā, kas jau tradicionāli notiek Torņakalna baznīcā, orķestris muzicēs kopā ar kontrtenoru Sergeju Jēgeru, savukārt trīs Latvijas pilsētas apceļos kopā ar jauno vijolnieci Kristīni Balanas, kura patlaban studē Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.  Turpinot 2009. gadā aizsākto tradīciju, "Sinfonietta Rīga" piedāvā vēl līdz atklāšanas koncertam iegādāties abonementu uz 4 koncertiem sezonas pirmajā pusgadā par izdevīgu cenu - 16 Ls vienai personai. Abonementi šoreiz nopērkami ne tikai"Biļešu paradīzes" kasēs, bet arī internetā.
Orķestra direktore Indra Lūkina atklāja, ka tas šajā sezonā piedalīsies arī divos orķestra formātam pavisam neierastos koncertos – Dailes teātra jubilejas koncertā, kuram par godu vasarā jau tika ierakstīts disks ar latviešu komponistu teātra mūziku un "SEB muzikālās bankas" fināla koncertā Ventspilī". SEB banka šogad kļuvusi par orķestra "Sinfonietta Rīga" patronu

Kā preses konferencē pauda Normunds Šnē, «tas ir ļoti nozīmīgi, ka šajā sezonas atklāšanas koncertā "Sinfonietta Rīga" uzstājas kopā ar Patriku Galuā. Orķestris savā pašā pirmajā koncertā (2006. gadā) spēlēja kopā tieši ar šo mūziķi un es domāju, ka tas bija pietiekami spēcīgs atspēriena punkts orķestra turpmākajai attīstībai!" Patriks Galuā mācījies flautas spēli pie leģendārā Žana Pjēra Rampāla. Jau 21 gada vecumā viņš kļuva par Francijas Nacionālā orķestra vadošo flautistu (tas ir Lorina Māzela laiks šajā orķestrī). Šajā postenī Galuā nostrādāja līdz 1984. gadam, pēc tam strauji uzplauka viņa starptautiskā solista karjera. Galuā sadarbojas ar izcilākajiem Eiropas orķestriem un diriģentiem, piedalās dažādu kameransambļu darbībā, interesējas gan par pirmsklasicisma autoriem (aizraujas ar KFE Baha opusiem) un klasicisma laika mūziku (žilbinošs mocartists), gan ir mūsdienu mūzikas interprets. Viņa kamermuzicēšana partneru vidū ir Jurijs Bašmets, Jergs Demuss, Natālija Gūtmane, Pēters Šreiers, «Lindsay Quartet» u. c. Galuā muzicējis ar tādiem diriģentiem kā Karls Bēms, Leonards Bernsteins, Pjērs Bulēzs, Serdžu Čelibidake, Seidži Odzava u. c.
Kā diriģents viņš savulaik nodibināja pats savu orķestri Parīzē. Kopš 2003. gada Galuā vada orķestri «Sinfonia Finlandia Jyväskylä» (Somija), ar kuru brauc turnejās un piedalās ierakstos. Ieskaņojis vairāk nekā 70 CD. Ekskluzīvs līgums ar «Deutsche Grammophon», veicis ierakstus arī «Naxos».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sinfonietta Rīga 2010./2011. sezonas koncerti

Sezonas atklāšanas koncerts Lielajā ģildē 24. septembrī plkst. 19.30

Solists Patriks Galuā, flauta (Francija), diriģents Normunds Šnē

Programmā: Antonio Vivaldi Flautas koncerti "La notte" un "Il Gardellino"

Dmitrijs Šostakovičs Kamersimfonija op. 110a, Bēla Bartoks Divertisments, Karls Vains flautas koncerts "Pipe Dreams"

Gijas Kančeli 75. dzimšanas dienas koncerts Lielajā ģildē 1. oktobrī plkst. 19.30 Masimo Merčelli, alta flauta (Itālija), Normunds Šnē, oboja, Pāvels Verņikovs, vijole (Krievija, Austrija), Guna Āboltiņa, čells. Diriģents un solists (vijole) Andress Mustonens (Igaunija)

Programmā: Gijas Kančeli skaņdarbi.

Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" atklāšanas koncerts Lielajā ģildē 15. oktobrī plkst. 19.30

Programmā: Osvaldo Golihova (Argentīna), Unsukas Čiņas (Koreja), Daniela Denī (Beļģija) skaņdarbi

Čaikovska Vijoļkoncerts un Stradivāri Lielajā ģildē 31. oktobrī plkst. 19.30

Kirils Trusovs, vijole (Krievija, Vācija), Diriģents Normunds Šnē. Programmā:

Ludvigs van Bēthovens Sestā simfonija, Pēteris Čaikovskis Vijoļkoncerts

Kamersimfonija. Zoom in Lielajā ģildē 12. novembrī plkst. 19.30 Piedalās kameransamblis "Altera veritas", diriģents Normunds Šnē

Programmā: Džons Adamss Kamersimfonija, "Son of Chamber Symphony", Mārtiņš Viļums Kamersimfonija (Pirmatskaņojums!) , Vilnis Šmīdbergs Jaundarbs (Pirmatskaņojums)

Mēnesnīca. Fantāzija. Mīlas stāsts. Spīķeru koncertzālē 2. Decembrī plkst.19.30

"Sinfonietta Rīga" solisti. Programmā: Bendžamins Britens Kvartets "Fantāzija" , Arnolds Šēnbergs "Apskaidrotā nakts", Roberts Šūmanis Fantāzijas skaņdarbi, , Albans Bergs - Marvins Volftāls "Lulu Fantasy".

10., 11., 12. decembrī Latvijas pilsētās

Antonio Vivaldi  "Gadalaiki" Kristīne Balanas, vijole, diriģents Normunds Šnē

Rietumeuropas klasikas pērles. Lielajā ģildē 23. decembrī plkst. 19.30

Olga Pasičņika, soprāns (Ukraina, Polija), diriģents Zbigņevs Graca (Polija)

Programmā: Fēlikss Mendelszons-Bartoldi Ceturtā simfonija, Volfgangs Amadejs Mocarts Simfonija Do mažorā, motete "Exsultate, jubilate", ārijas no operām.

Džoakīno Rosīni Operas "Seviļas bārddzinis" fragmenti

Vecgada koncerts. Sergejs Jēgers un Vivaldi. Rīgas Lutera (Torņakalna) baznīcā 30. decembrī plkst. 19.30

Sergejs Jēgers, kontrtenors. Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava

Programmā: Alesandro Skarlati un Antonio Vivaldi motetes

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja