Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Karaliskas balsis un kaislības Siguldas Opermūzikas svētkos

Siguldas Opermūzikas svētki piedāvās izcilus opermūzikas koncertus  

"Kad liekas, ka man enerģijas degviela bākā jau beidzas, mani uzmundrina," Dainis Kalns, izziņojot nu jau 24. Starptautisko Siguldas opermūzikas svētku programmu, zīmīgi paraugās Siguldas novada domes priekšsēdētāja Uģa Mitrevica virzienā. Ar Siguldas pašvaldības atbalstu gleznainā Siguldas pilsdrupu estrāde un Siguldas pils komplekss no 29. līdz 31. jūlijam kļūs par greznu ietvaru ikgadējiem Opermūzikas svētkiem, kuros, kā ierasts, būs iespēja dzirdēt gan Latvijas, gan pasaules izcilākos operdziedātājus.

Opermūzikas svētki Siguldā šovasar piedāvās gan Džuzepes Verdi operu, krāšņo vēsturisko drāmu Masku balle (30. jūlijā), gan bagātīgu galā koncertu (31. jūlijā), kura īpašā rota būs spožais Latvijas soprāns, pasaules operzvaigzne Marina Rebeka. Būs baudāmi arī citi interesanti koncerti – piemēram, atklāšanas koncerts 29. jūlija vakarā būs viena no retajām reizēm, kad līdzās mūsu dziedātāju balsīm dota iespēja ieklausīties Austrijā dzīvojošās čellistes Martas Sudrabas spēlē. Neizpaliks arī jau tradicionālais dienas koncerts Jaunie talanti (30. jūlijā) un Garīgās mūzikas koncerts Siguldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā (31. jūlijā).

Trešās oktāvas la!

Svētkus sāksim ar Dināras Rudānes koloratūrsoprāna spožo skanējumu, – priecājas Dainis Kalns. Šīs retās, ļoti augstās un dzidrās balss īpašniece, īsts dabas talants, kas bez grūtībām šarmanti spēlējas pat ar trešās oktāvas la, ir jau kārtējais daktera Daiņa Kalna atradums. Nu jau viņa pārsteigusi klausītājus arī mūsu mūzikas Baltajā namā. Atklāšanas koncertā muzicēs arī Irma Pavāre, Juris Ādamsons un siguldietis Miervaldis Jenčs. Galvenais notikums, protams, būs šīsvasaras opermūzikas svētku jauniestudējums, Džuzepes Verdi Masku balle (30. jūlijā plkst. 21), kuras galvenās lomas izpildītājs būs Andris Ludvigs, mūsu tenors ar starptautisku karjeru. Savukārt Amēlijas lomu atveidos Barbara Havemane, nīderlandiešu izcelsmes soprāns no Francijas, kas Latvijā viesosies pirmoreiz un ir svētku operas oriģināliestudējuma vienīgā ārzemju viesmāksliniece.

Verdi meistardarbu, kurā koncentrēts melodiskums un drāmas dziļums, iestudēs diriģents Vladimirs Kiradžijevs, režisors Edmunds Freibergs, scenogrāfs Aigars Ozoliņš un kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa. Politisko intrigu, liekulības, ļaunuma un mīlestības sadursmi šajā izrādē Aigara Ozoliņa tīši skarbajā scenogrāfijā kopā ar galvenajiem varoņiem risinās Jānis Apeinis, Krišjānis Norvelis, Andžela Goba, Kristīne Gailīte, Rihards Mačanovskis un citi Latvijas mākslinieki.

Rebeka un kaislīgas itālietes

Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku producents un radošais direktors Dainis Kalns ir gandarīts par operas zvaigznēm, kuras šovasar būs dzirdamas Siguldā: "Katru gadu Siguldā viesojas opermūzikas zvaigznes, kuras varam dzirdēt labākajos pasaules operas namos, un latiņu vienmēr ir iespējams celt vēl augstāk. Šogad īpašs būs Opermūzikas svētku galā koncerts, kurā piedalīsies mūsu izcilais soprāns Marina Rebeka.

Pavisam nesen Marina ar milzīgiem panākumiem debitēja operas Norma pirmizrādē Triestes Verdi operteātrī. Šī loma ir Marinas Rebekas izaicinājums arī pēc pusotra gada Ņujorkas Metropolitan operteātrī." Operdziedātāja regulāri viesojas pasaules labākajos opernamos un koncertzālēs – Ņujorkas Metropolitēna operā, Kārnegi zālē Ņujorkā, Milānas La Scala, Londonas Karaliskajā Koventgārdena operā, Bavārijas Valsts operā Minhenē, Vīnes Valsts operā, Cīrihes operā un citviet.

Pirmo reizi uz Opermūzikas svētku skatuves kāps fascinējošs soprānu trio no Itālijas Appassionante: trīs dāmas – Stefānija, Mara un Džordža, kuras nebaidās parādīt publikai savu juteklismu mūzikā, kā arī vizuālajā izskatā. Viņas ir modernas, spara pilnas un seksīgas, un viņām piemīt spēja klasiskās mūzikas skaņas pārvērst aktuālos un mūsdienīgos hitos. Turklāt vēl viņas pārliecinoši dzied vīriešu balsu repertuāru – piemēram, Kalafa āriju un citus slavenos tenoru hitus. Skatītājus gaida arī atkalredzēšanās ar tenoru Filipu Do no Francijas un mūsu Latvijas opermāksliniekiem Margaritu Vilsoni, Kalvi Kalniņu, Krišjāni Norveli, Rihardu Mačanovski, Irmu Pavāri. Galā koncertu diriģēs Atvars Lakstīgala, piedalās festivāla koris un orķestris.

Sportiski aktīvajā Siguldā un visas Latvijas kultūrā mūsu lielā vērtība ir Opermūzikas svētki, tāpēc tiek domāts, kā jau tuvākajā nākotnē pasargāt mūziķus un skatītājus Siguldas pilsdrupu estrādē no lietus, atklāja Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. Nodoma īstenošana gan prasīšot ilgāku laiku, jo jādomā, kā nenodarīt pāri vēsturiskajiem mūriem. Jau sākta biļešu tirdzniecība uz Masku balles izrādi un galā koncertu. Biļetes tirgo Biļešu paradīzē un Siguldas novada Kultūras centra biļešu kasē.

Pilna svētku programma: www.opersvetki.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja