Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Karmenas kaislības Siguldas opermūzikas svētkos

Līdz šim grandiozākie un greznākie Siguldas opermūzikas svētki gaidāmi šovasar, no 1. augusta līdz 3. augustam, pavēstīja to ilggadējais mākslinieciskais producents Dainis Kalns, solot, ka svētku Galā koncertā uzstāsies piecas pasaules mēroga zvaigznes, bet īpaši veidotajā Žorža Bizē operas Karmena iestudējumā galvenās lomas atveidos trīs operdziedātāji no Francijas un mūsu pasaules operzvaigzne Maija Kovaļevska.

"XXII starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki parādīs, ka Rīga kopā ar partnerpilsētu Siguldu tiešām ir Eiropas kultūras galvaspilsēta," norāda D. Kalns.

Spēcīga sāncense

Svētku galvenajā notikumā, Ž. Bizē operas Karmena oriģināliestudējumā Siguldas pilsdrupu estrādē 2. augustā plkst. 21, titullomā būs franču mecosoprāns Klementīna Margēna. Viņa bija divu iepriekšējo opersvētku Galā koncertu publikas mīlule, tāpēc nolemts veidot izrādi tieši viņai, beidzot piedāvājot iespēju Karmenas lomā vērot franču dziedātāju. Savukārt "negaidīti un necerēti" radusies iespēja Mikaēlas lomā uzaicināt pasaulslaveno latviešu operzvaigzni Maiju Kovaļevsku, kura šo lomu atveidojusi gan ASV, gan Eiropas operteātros, arī pasaulē pirmajā 3D operfilmā, kurā iemūžināta Londonas Karaliskās operas izrāde Karmena.

Mikaēla parasti tiek parādīta kā neinteresanta, kautrīga lauku meitene, turpretī M. Kovaļevska šo lomu spēj parādīt pilnasinīgi un valdzinoši. The Times par sniegumu Londonas Karaliskajā operā rakstīja, ka "M. Kovaļevska ir satriecoša Mikaēla ar tik lielisku, krāsām bagātu balsi, ka jābrīnās, kādēļ Hosē skrien pakaļ pavedējai sarkanā". Edmunds Freibergs, kurš veidos iestudējumu Siguldā, par to priecājas, jo uzskata, ka režisora uzdevums ir netraucēt solistiem un radīt apstākļus, lai viņi varētu izpausties. "Karmena ir liktenīga opera. Es pats to pirmoreiz noskatījos tīņa gados un bezcerīgi iemīlējos dziedātājā Laimā Andersonē." Karmenas slavenā frāze: "Ja es mīlu, tad piesargies!" rosinājusi režisoru par izrādes tēmu izvēlēties "Karmenas prasību pēc bezkompromisa mīlestības, kurai cilvēks ir gatavs ziedot pilnīgi visu. Viņa to arī saņem, taču - caur nāvi..." Vēl aizrāvis milzīgais paradokss, kā liela mīlestība var pārvērsties iznīcinošā kaislībā.

Arī abas galvenās vīriešu lomas dziedās solisti no Francijas: Hosē atveidos tenors Filips Do, bet Eskamiljo - Pjērs Īvs Privo, abi jau labi zināmi Siguldas opersvētku publikai. Pārējās lomās būs Latvijas operdziedātāji - Kristīne Gailīte, Olga Jakovļeva, Juris Ādamsons, Andris Lapiņš, Krišjānis Norvelis un Kalvis Kalniņš. Izrādes kostīmu māksliniece ir Ieva Kundziņa, scenogrāfs - Aigars Ozoliņš. Pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un festivāla kora diriģenta pults būs Vladimirs Kiradžijevs. Viņš diriģēs arī svētku Galā koncertu Siguldas pilsdrupu estrādē 3. augustā plkst. 17.

Vīrišķīgo balsu triumfs

Galā koncertu, kas noslēgs Opermūzikas svētkus Siguldā, D. Kalns dēvē par "vīrišķīgo balsu koncertu", jo tā uzmanības centrā būs vīriešu balsis. Uzstāsies pieci pasaules augstākās klases solisti - baritons Vitorio Vitelli no Itālijas un viņa dzīvesbiedre gruzīņu soprāns Iano Tamara, kā arī Filips Do un Pjērs Īvs Privo. Finišam tuvojoties līguma parakstīšana ar megazvaigzni argentīniešu tenoru Marselo Alvaresu. Koncertā uzstāsies arī Latvijas dziedātāji - Krišjānis Norvelis, Olga Jakovļeva un Rihards Mačanovskis. Piedalīsies operas koris un LNSO.

Opermūzikas svētkus uzsāks svētku uvertīra - koncerts Jaunās pils dārzā 1. augustā plkst. 19, tajā uzstāsies pianists Gints Bērziņš, vijolnieks Raimonds Ozols, baritons Kalvis Kalniņš un klarnetists Mārtiņš Circenis. "Opermūzikas svētki ir visas Latvijas un latviešu svētki. Galvenais akcents būs jaunie mākslinieki, latviešu klasika un izklaidējoša noskaņa," solīja G. Bērziņš.

Dažas stundas pirms Karmenas izrādes turpat, Siguldas pilsdrupu estrādē, 2. augustā plkst. 15 notiks muzikāls uzvedums visai ģimenei Sapņu zirgs. Režisore Laila Kirmuška to iecerējusi kā neparastu ceļojumu, kurā ar Sapņu zirgu un dažādām lellēm dosies Dace Vītola, Santa Didžus, Dana Lāce, Edgars Lipors, Anrijs Sirmais, Valdis Vanags un dejas teātra kompānijas Stars Well dejotāji. Skanēs Arvīda Žilinska, Raimonda Paula, Valda Zilvera, Ivara Vīgnera, Mārtiņa Brauna, Valta Pūces, Kristapa Krievkalna, Renāra Kaupera dziesmas un mūzika. Izrādes horeogrāfe ir Lilija Lipora, bet māksliniece - Anita Znutiņa. Ikgadējais Garīgās mūzikas koncerts notiks 3. augustā plkst. 13 Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Siguldas novada pašvaldība papildinās svētkus ar izstādēm, performancēm un mazākiem koncertiem.

Biļetes uz Siguldas opermūzikas svētkiem tirgo Biļešu paradīzes un Siguldas novada kultūras centra kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja