Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kas būs kultūrtelpas Auss iemītnieki?

To, ko var izdarīt šeit, nevar izdarīt citās vietās, saka kultūrtelpas Auss idejas autors Jānis Ķirsis, kurš kopā ar virkni izcilu Latvijas mūziķu arī pats piedalīsies jaunās kultūrtelpas atklāšanas koncertā 7. aprīlī.

Kultūrtelpa Auss atrodas radošā kvartāla Jaunā Teika ēkā un piedāvās gan ideālus apstākļus kamermūzikas, džeza un folkmūzikas ierakstiem, gan arī kalpos par koncertvietu, kurā (kad tas atkal būs iespējams) varēs pulcēties līdz simt klausītājiem.

 

Koncerts kā seriāls

Kultūrtelpas Auss atklāšanas koncerts jau ir ierakstīts un būs publiski skatāms LMT straumē 7. aprīlī plkst. 20.30. Jānis Ķirsis sola: būs dinamisks, atraktīvs koncerts – kā seriāls, no kura skatīšanās nav iespējams atrauties. Koncertā muzicēs Maestro Raimonds Pauls, pasaulslavenais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko, pianisti Reinis Zariņš un Agnese Egliņa, māsas – vijolniece Kristīne un čelliste Margarita – Balanas. Beāte Zviedre ne tikai dziedās, bet būs arī šī koncerta vadītāja. Sagadījies, ka visiem šī koncerta dalībniekiem tikko piešķirtas Lielās mūzikas balvas vai arī viņi ir tās nominanti. Kurš ar ko un kādās kombinācijās uzstāsies, Jānis Ķirsis pagaidām tur noslēpumā. Koncertā muzicēs arī jauniņā, daudzsološā vijolniece Elza Siliņa, džeza dziedātāja Rūta Dūduma un tikko radītais Auss trio – jaunās kultūrtelpas rezidējošais ansamblis, kurā darbojas trīs Baltijas mūziķi: sitaminstrumentālists Rūdolfs Dankfelds, igauņu kontrabasists Pēdu Kass un divdesmitgadīgais lietuviešu brīnumbērns, pianists, slavenajā Bērklija koledžā ASV studējošais Doms Žeromsks. Visu šo mākslinieku plejādi Jānis Ķirsis sauc par saviem labiem draugiem. Koncertā nedaudz muzicēs arī viņš pats, šoreiz – pie klavierēm, kopā ar Raimondu Paulu atskaņojot regtaimu.

 

Izcila telpa

"Šī ir jauna, ārkārtīgi perspektīva vieta Rīgā, Teikā, kur atrodas lielākā un modernākā ierakstu studija Baltijā ar vairākām skaņu ierakstu studijām un akustiski lielisku zāli gan ierakstiem, gan kamermūzikas koncertiem. Mūsu misija ir pulcēt gan atzītus mūziķus, gan arī jaunos, daudzsološos talantus, kuriem nepieciešams profesionāls atbalsts, lai taptu skaniski augstvērtīgs materiāls aģentiem un tālāk šos vārdus dzirdētu tālu ārpus Latvijas robežām," stāsta Jānis Ķirsis. "Mūsdienās ir svarīgi digitāli prezentēt un izplatīt akadēmisko un džeza mūziku, parādot, ka patiesi esam kultūras lielvalsts. Un tieši kultūrvietas Auss telpas akustiskās īpašības ir tās, kuras lieliski palīdz atskaņot un ierakstīt šo mūziku īpaši augstvērtīgā veidā. Lielajā zālē ir arī izcils Steinway flīģelis. Jebkurš, kurš šeit vēlas darboties, ir šīs biedrības radošais iemītnieks." Koncertvieta Auss sadarbosies arī ar fondu Līdzskaņa, lai atbalstītu māksliniekus, kuri šobrīd nonākuši grūtībās. "Ieņēmumus, kas var rasties no fonogrammas blakustiesībām, vēlamies novadīt mērķim atbalstīt fondu Līdzskaņa," norāda Jānis Ķirsis.

Ņemot vērā pandēmijas apstākļus, prezentācijas koncerts tiek piedāvāts digitālā vidē, taču līdz ar kultūrvietas Auss atklāšanu gan Latvijas akadēmiskās un džeza mūzikas saime, gan arī ārvalstu mākslinieki iegūs ļoti augstvērtīgu skaņu studiju un jaunu kamerzāli koncertiem un dažādiem projektiem. "Ir lietas, kuras var izdarīt citās ierakstu studijās, un ir lietas, kuras var izdarīt tikai šeit. Piemēram, ierakstīt vairākus mūziķus septiņās atsevišķās telpās vienlaicīgi. Ierakstīt lielajā 120 kvadrātmetru hallē ar tādu akustiku, ar kuru var ļoti veiksmīgi darboties pēcapstrādē. Kamermūzikai, un jo sevišķi laikmetīgajai mūzikai, šī telpa ir izcila," stāsta Jānis Ķirsis. Piemēram, ja kāds laikmetīgās mūzikas komponists uzrakstījis skaņdarbu stīgu orķestrim, dīdžejam, bundziniekam un vēl pūšaminstrumentu kvintetam, tad katru no šīm vienībām var ierakstīt vienlaicīgi, bet atsevišķās telpās – lai, ierakstu miksējot, varētu līdz perfekcijai atdalīt instrumentu grupas. Tā notiek džeza mūzikas ieraksti: atsevišķās telpās, cits citu redz caur stiklu un dzird austiņās. Kultūrtelpas Auss iecere radusies pandēmijas iespaidā, un mērķis bijis mudināt mūziķus vairs nesēdēt mājās. "Otras tādas vietas, kur veikt augstas kvalitātes ierakstus, Latvijā nav. Tāda akustika, kāda ir mūsu lielajā ierakstu zālē, nekur citur nav atrodama," uzsver Jānis Ķirsis. Paveicies arī, ka Auss atrodas klusā vietā, nevis kur brauc automašīnas un apkārt ir krogi, un tā būvēta tieši kā skaņu ierakstu studijas ēka (tolaik Sound Division Studios). Sākotnēji šeit ierakstījušies slaveni popmūziķi, bet tagad to var mājās. Pārmaiņas mūzikas industrijā mudinājušas šo vietu saglabāt akadēmiskajai kamermūzikai, džeza un folkmūzikai, kur akustika ir būtiska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja