Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Koris skan baznīcās, mežos un laukumos. Balvu sarakstu Latvijas kultūrā papildina jauna – Kormūzikas balva

Jaunizveidotā Kormūzikas balva pirmoreiz tika pasniegta 20. janvārī Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē. Kormūzikas balva deviņās nominācijās ir Latvijā vienīgais apbalvojums, kura mērķis ir izcelt izcilākos sasniegumus kormūzikas nozarē, jaunradē, kā arī pedagoģiskajā darbā.

Laureāti saņēma tēlnieka Oskara Mikāna bronzā veidoto balvu. Rīkotāji – Dziesmu svētku biedrība – cer turpmākajos gados atrast līdzekļus arī naudas balvām.

 

Vērība pret tekstu

Par mūža ieguldījumu apbalvotais komponists un diriģents Jēkabs Ozoliņš (1945) ir Dziesmu un deju svētku virsdiriģents un goda virsdiriģents, ilggadējs Liepājas 1. vidusskolas jauktā kora, Dienvidkurzemes novadā vienīgā vīru kora Nīca (kopš 1983. gada) un jauktā kora Līva (kopš 1976. gada) diriģents, Liepājas pilsētas un novada koru virsdiriģents un Kurzemes Dziesmu svētku mākslinieciskais vadītājs.

J. Ozoliņa radošā rokraksta būtiska sastāvdaļa ir sevišķi vērīga attieksme pret dziesmas tekstu, kas labi redzams pat Dziesmu svētku kopkora sniegumā. Būdams Liepājas simfoniskā orķestra diriģents līdz 2008. gadam, daudz darījis kora, simfoniskās un neakadēmiskās mūzikas saplūsmes projektu īstenošanā. Īpaši cieša bija J. Ozoliņa sadarbība ar Raimondu Paulu un arī ar grupām Līvi un Tumsa. Izveidojis un kopā ar Uldi Locenieku rīkojis festivālu Aile Jazz.

 

Latvijā un Amerikā

Rīgas pašvaldības koncertorganizācijas Ave Sol jauniešu koris Kamēr..., kurš saņēma balvu kategorijā Gada koris, 2023. gadā jau septīto reizi pēc kārtas kļuva par Dziesmu svētku koru karu uzvarētāju, koncertēja Latvijas baznīcās ar programmu Jauna gaisma, piedalījās Dailes teātra izrādēs Ziemassvētku korālis ar lēdiju tumsā un Leģenda par spēlmani, sniedza dziļi izjustu latviešu mūzikas programmu Liepājā un Rīgas Mazajā ģildē.

Novembrī koris devās ilgi plānotajā ASV turnejā, kur kopā ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču atklāja Latvijas kampaņu dalībai ANO Drošības padomē Ņujorkā, uzstājās ar koncertu Kenedija centra Tūkstošgades koncertzālē Vašingtonā, piedalījās Kristapa Porziņģa pārstāvētās NBA komandas Bostonas Celtics spēles puslaika pārtraukuma priekšnesumā un sniedza kupli apmeklētus divdaļīgus koncertus latviešu draudzēm Vašingtonā, Ņujorkā un Bostonā.

Decembra sākumā klajā nāca jauns albums Nothern Echoes, kas straumēšanas platformā Spotify jau sasniedzis vairākus desmitus tūkstošu klausītāju. Gada izskaņā Kamēr… uzstājās ar Ziemassvētku koncertu Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā un atbalstīja Latvijas Radio labdarības akciju Dod pieci.

Māra Sirmā dibināto jauniešu kori Kamēr… kopš 2022. gada vada Jurģis Cābulis, diriģents ir arī Patriks Kārlis Stepe.

 

Ventspils elpa

Aigars Meri, kuru apbalvoja kategorijā Gada kora vadītājs, ir jauktā kora Ventspils un Ventspils kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents, kā arī Latvijas Nacionālās operas galvenais kormeistars. 2023. gada Dziesmu svētkos A. Meri debitēja virsdiriģenta godā, bet viņa vadītais jauktais koris Ventspils šo svētku koru karos ieguva 3. vietu.

A. Meri daudzus gadus veido mākslinieciski nozīmīgas programmas ar latviešu komponistu retumiem un hitiem. Ventspilī lielu atsaucību guvusi koncertsērija Roka balādes – Alternative un programma Meklējiet sievieti!, kur koris Ventspils ar solistēm Aiju Vītoliņu, Anniju Putniņu, Elzu Rozentāli un Māru Upmani-Holšteini atskaņoja roka un popmūzikas dziesmas. Pērn A. Meri interpretēja Gabriela Forē Rekviēma mazāk zināmo pirmo versiju.

Ikgadējos koncertos Atgriešanās Ventspilī jau astoņus gadus tiek godināti Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventi. Pērn A. Meri bija arī koncertzāles Latvija Valsts svētku koncerta mākslinieciskais vadītājs. Pērn arī Ventspils dome piešķīra diriģentam balvu par nozīmīgu ieguldījumu kultūras kopšanā Ventspilī un Latvijā. Kategorijā Gada kormūzikas koncerts, uzvedums, notikums ārpus Rīgas balvu saņēma muzikālā īpašvietas izrāde Visi putni skaisti dzied – režisores Kristas Burānes dokumentāla līdzdalības izrāde, kurā profesionāli teātra mākslinieki sadarbojās ar jauniem kordziedātājiem Visu putnu korī, izrādēs Rēzeknē, Viļakā, Daugavpilī un Liepājā iesaistot arī vietējos korus. Visu putnu kori vadīja P.K. Stepe.

 

No Geibriela līdz Garūtai

Kategorijā Gada koru mūzikas koncerts, uzvedums, notikums Rīgā balvu saņēma koncerts CitāDs citāTs. Balsis X Sigma, kurā, paplašinot ierastā repertuāra robežas un piešķirot kora balsi popmūzikas melodijām, muzicēja jauniešu koris Balsis un grupa Sigma. Aranžējumus Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Pītera Geibriela, Stinga un Bjorkas mūzikai veidoja Juris Vaivods, Andris Sējāns un Valts Pūce. Rūpējoties par klausītājiem ar dzirdes traucējumiem, zīmju valodas tulks LED ekrānā bija daļa no kora. Pēc skatītāju pieprasījuma plānots radīt jaunas aranžijas un veidot koncertu CitāDs citāTs 2.

Kategorijā Gada jaunrade kormūzikā balvu saņēma Jēkabs Bernāts, kurš studē kordiriģēšanu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un, kopš 2020. gada būdams Rīgas kamerkora Ave Sol dziedātājs, pievērsies kormūzikas sacerēšanai. Pērnruden 3. Starptautiskajā Eduarda Balša jauno komponistu konkursā Viļņā viņa skaņdarbs ieguva 1. vietu un arī skatītāju simpātiju balvu. Līdztekus pamatdarbam kamerkorī Ave Sol kā dziedātājs uzstājies ar visiem Latvijas profesionālajiem koriem. Darbus viņam pasūtījuši arī Valsts akadēmiskais koris Latvija (pirmatskaņojumi 2020. un 2022. gadā) un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (2019).

Kategorijā Pārsteigums kormūzikā balvu saņēma Limbažu novada Liepupes pagasta jauktais koris Pernigele (mākslinieciskā vadītāja – Arta Zunde, diriģente – Katrīna Žibala, kormeistare – Samanta Bernāte-Dzene). Šī kora sniegums – gan Ulda Stabulnieka un Ojāra Vācieša Barons, gan obligātā dziesma – Pētera Vaska un Andreja Eglīša Savā tautā – bija viena no augstākajām virsotnēm pagājušo Dziesmu svētku koru karos, kuros iegūta 4. vieta. Pernigele šogad svinēs 120. jubileju. A. Zunde šo kori vada kopš 1999. gada.

Kategorijā Gada kultūras, izglītības iestāde, kultūrvieta Rīgā balvu saņēma Mākslu izglītības kompetences centra Nacionālā mākslu vidusskola Rīgas Doma kora skola (RDKS), ko trīsdesmit gados, kopš to 1994. gadā izveidoja Jānis Erenštreits, absolvējuši daudzi desmiti dziedātāju un kordiriģentu, tostarp Dziesmu svētku virsdiriģenti, pasaulē atzīti simfoniskās mūzikas diriģenti, profesionālo koru korifeji. RDKS darbojas Rīgas Doma zēnu koris, Rīgas Doma meiteņu koris Tiāra, jauktais koris un gospeļkoris.

Kategorijā Gada ieraksts apbalvots Latvijas Radio kora albums Lūcija Garūta, kurā Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā ieskaņojis 21 komponistes a cappella kordziesmu jauktajam korim. Albums Ābele tapis pētījuma un L. Garūtas a cappella kordziesmu kataloga izveides rezultātā, tajā iekļautas gan pazīstamākās L. Garūtas kordziesmas, gan līdz šim neizdotu darbu pirmieskaņojumi.

Pirmajai Kormūzikas balvai bija pieteikti 116 pretendenti deviņās kategorijās. Diriģenta Aināra Rubiķa vadītajā žūrijā strādāja Andris Veismanis, Jānis Ozols, Orests Silabriedis un Selga Mence. Kormūzikas balvu organizē Dziesmu svētku biedrība sadarbībā ar Latvijas Diriģentu asociāciju, atbalsta Rīgas valstspilsēta. Balva iecerēta kā ikgadējs notikums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja