Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Radio koris ar operu NeoArctic dosies uz ASV

Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš dosies viesizrādēs uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur no 13. līdz 16. februārim ASV, Kenedija Centrā (The Kennedy Center) Vašingtonā tiks izrādīta dāņu producentu apvienības Hotel pro Forma un Latvijas Radio kora kopdarbs kora opera NeoArctic, informēja kora pārstāve Indra Vilipsone.

Kora opera NeoArctic pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada 26. augustā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un  kopš tā brīža iespaidīgā muzikālā perfomance izrādīta arī uz Dānijas, Norvēģijas, Beļģijas, Nīderlandes un Francijas skatuvēm. 

Kora opera NeoArctic ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz zemes ekosistēmām. Kora operas NeoArctic galvenā tēma ir procesu, struktūru un formas savstarpējā saspēle. Cilvēki ir kļuvuši par “dabas spēku”, kas izraisa straujas, iepriekš nemaz neparedzētas izmaiņas uz to apdzīvotās Zemes.

Izrādes skaņu pasauli veidojuši divi jauni, ļoti atšķirīgi un talantīgi komponisti – britu komponists Endijs Stots un Lielās Mūzikas balvas 2017 laureāts, komponists Krists Auznieks.

Savukārt divpadsmit Latvijas Radio kora dziedātāji, iedzīvinot katrs savu lomu mūzikas polifoniskajā audeklā, un atrodot īsto vietu starp elektroniskā skaņu celiņa faktūrām un ritmiem, veido poētisku stāstu divpadsmit ainās, divpadsmit performatīvās dziesmās.

Kā akcentē iestudējuma pirmatskaņojuma diriģents Kaspars Putniņš, “komponists Krists Auznieks iemieso sevī gandrīz visus mūzikas žanrus, viņa muzikālā pieredze ietver sevī gandrīz visu to spektru, ko mēs varam iedomāties. Viņa mūzikas valoda ir nobriedusi, ar ārkartīgi spēcīgu raksturu, skaidru identitāti.”

Kurpretī tehno mūzikas novators un kritiķu lolotais eksperimentālā tehno producents Endijs Stots skaņu gleznā ienes tehno mūzikas savdabīgo dvesmu.

Dāņu producentu apvienības Hotel pro Forma režisores Kirstenas Dēlholmas (Kirsten Dehlholm) teātra valoda ir ārkārtīgi spilgta, kontrastaina un moderna, vizuāli svaiga un neparasta. Režisore skaidro: “Šīs performances jēga ir parādīt laikmetu, kurā mēs dzīvojam tagad, kad cilvēki ir iespaidojuši planētu tik ļoti, ka mēs vairs nevaram atgriezties. Beigas ir grūti paredzēt , bet pirms mēs nonāksim līdz pasaules galam, mums vajag pievērst uzmanību šobrīd notiekošajam.”

Top komentāri

kurš maksā par šā sūc rādīšanu?
k
Atkal LV nodokļu maksātāji dāsni apmaksā kārtējās Putniņa neveiksmes? Ne kauna, ne goda.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja