Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Līdz pievelk pavisam klāt

Grupas Manta jaunais albums Karaliene Anna ietin savos skaņu savilktajos tīklos lēni, bet neglābjami.

Gadījumi, kad pēc kāda mūzikas albuma pirmās noklausīšanās neko īsti nevari pateikt, mēdz būt dažādi. Citreiz uzreiz top skaidrs, ka šo albumu labprātīgi vairs nekad neklausīsies, citreiz saproti, ka teikt kaut ko izjūti iekšēju nepieciešamību un tam vajadzīga atkārtota klausīšanās reize vai pat vairākas. Uzrakstīt par Mantas jauno albumu Karaliene Anna ātri nevar, jo otro reizi to klausīties uzreiz pēc pirmās nemaz nav spēka – tik pamatīgs tas ir. Gan no izsmalcinātā muzikālā, gan tekstuālā piesātinājuma viedokļa. Ir jāiegulda darbs, līdz tas pievelk pavisam klāt, tāpat kā zeme ar savu pievilkšanas spēku iereibušu vīru ievaddziesmā Zīme.

 

Vien padsmit pilnu lapaspušu

"Grūts albums," – pēc prezentācijas koncerta Nabaklab trāpīgi secināja Imants Daksis. Noklausoties to no lentes neilgi pēc ierakstīšanas skaņu režisora Ingus Baušķenieka dzīvoklī un studijā Bicycle Systems, kad izdošanu vēl tikai plānoja, saprotams bija tikai tas, ka vadmotīvs ir dziesma Karaliene Anna, kas tad arī tika izraudzīta par albuma nosaukumu. Edgars Mākens ar klavierēm un ērģelēm, Raitis Viļumovs ar bungām, Oskars Upenieks ar sintezatoriem un grupas līderis – dziesmu autors, ģitārists, basists un dziedātājs – Edgars Šubrovskis ar savu it kā nesatricināmi relaksēto balsi ietin savos skaņu savītajos tīklos lēni, bet neglābjami. Ieskanoties katrai nākamajai dziesmai, bezmaz vai jāpiedzīvo vilšanās, ka tā neļauj atslābt kā jauna grāmatas lapaspuse, kas pēc pieveiktās iepriekšējās nodaļas izrādās nevis balta lapa, bet pilna ar vēl apgūstamu informāciju.

Dziesmā Kaste ar dažādām sirdīm Edgars Šubrovskis turpina iepriekšējā albuma dziesmā Jāsmejas kopā iesākto dziedāšanu falsetā, kas šoreiz no veida, kā pasvītrot ironiju, pārtapis par jūtu trauslumu apliecinošu instrumentu.

 

Diskotēkas formāts

Piesaistot Katrīnu Neiburgu kā albuma dizaineri, kura to ietērpusi spokainās melno dzīru fotogrāfijās, un izdodot to divās melnās vinila platēs, no kurām vienā ir klausāmā daļa "mājas lietošanai", otrā – diskotēkas formāts ar diviem dejošanai piemērotiem gabaliem, kas tiek atskaņoti ar lielāku – 45. – ātrumu, ir sasniegta perfekcija, un par tās īstenošanas iniciatīvu vislielākā atbildība gulstas uz Ingus Baušķenieka pleciem.

Šo albumu var droši saukt par pilnībā analogu no ieraksta lentē līdz nesējam – tas ir veids, kā tapa visi ieraksti, kad digitālo "ērtību" un tempu laikmets vēl nebija sācies. Protams, process paliks nepabeigts, ja izvēlēsieties kompaktdiska formātu, kas arī pieejams, un tam nenoliedzami ir savi mazie plusi – vari noklausīties visu albumu pilnībā bez liekas staigāšanas no skaņu plašu atskaņotāja līdz vislabākās skaņas plūsmas vietā novietotajam klausīšanās krēslam un atpakaļ.

Edgars Šubrovskis laika gaitā ir kļuvis par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem latviešu mūsdienu mūzikā. Viņa un Andra Indāna (tagad – Gas of Latvia) 90. gadu vidus grupas Kartāga ierakstus Latvijas underground skatuves pazinēji uzskata bezmaz vai par leģendāriem, nākamais posms ar Hospitāļu ielu, kas ar albumu Pilnmēness 2005. gadā saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu popmūzikas kategorijā, bija signāls, ka mūsu labākā populārā mūzika, cilvēku prasību līmenim ceļoties, vairs nav un nebūs tāda kā agrāk, ko ļoti personiski pārdzīvoja Tumsas Mārtiņš Freimanis.

 

Karaliene ir mirusi

Edgara Šubrovska grupu Hospitāļu iela un Manta ieraksti ir spilgtas laikmeta liecības, un arī citi viņa izveidotās izdevniecības Biedrība Hi izdotie albumi ir vieni no nozīmīgākajiem, kas tapuši pēdējo gadu laikā, – Sigmas albums Sazaroto taku dārzs, Alis P albums Ciparu pasaule, Gaujarta albumi, kuros pats Edgars Šubrovskis arī piedalās kā mūziķis, Bērnības milicijas trešais albums Dzeriet van Hutena kakao, divas izlases ar daudzu grupu piedalīšanos – Strāvoklis ar Raiņa dzeju un Brāļi un māsas, kurā dažādi mūziķi spēlē Baložu pilnu pagalmu līdera Māra Šverna dziesmu kaverversijas, nupat arī Sniedzes Prauliņas otrais soloalbums Inkrustācija.

Visas dzīres reiz beidzas – iznākot albumam, grupa Manta gatava sniegt koncertus 19. maijā Liepājā (Fontaine Palace) un 17. jūnijā Cēsīs (mākslas telpā Mala), taču turpinājumu ierakstu formātā pēc tāda meistardarba kā Karaliene Anna iedomāties grūti. Ar to varētu būt piepildījies labākais skaista fināla scenārijs, un arī pati galvenā varone, kā vēstī tituldziesma, ir mirusi, kaut gan Edgars Šubrovskis jau nākamajā rindā atzīst, ka tādu patiesību nemaz negrib. Taču patiesība paliek tāda, kāda tā ir, un mūsu iegribās noklausās saltā vienaldzībā.

 

Manta 

Karaliene Anna 

Izdevusi Biedrība Hi

@@@@@

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja