Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mīlestība pret melno

Komponista Reiņa Sējāna un baletdejotājas Elzas Leimanes lidojums ar vārnas cienīgu pašpietiekamību un tiešumu.

Treštrdien, 29. novembrī, Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē notiks komponista Reiņa Sējāna un Latvijas Nacionālā baleta primabalerīnas Elzas Leimanes jauniestudējuma Vārna pirmizrāde. Šis kopdarbs tiek pieteikts kā lidojums vienā cēlienā. Abi mākslinieki ir pazīstami kopš skolas laikiem. "Mēs esam dalījuši vienu gaiteni," stāsta Elza Leimane. "Mēs bijām atšķirīgā vecumā," piebilst Reinis Sējāns. "Tu biji vienu klasi zemāk," viņa atklāj. "Es biju sīkais," viņš apstiprina.

 

Džeksona mēnesgaita

Par radošās sadarbības sākumpunktu kļuva negaidīta atkalredzēšanās nesenākā pagātnē. Tās idejas autors ir Reinis Sējāns, kuram Elza Leimane atsaucās, jo dejotāju vienmēr ir saistījusi grupas Instrumenti estētika. "Mums ir kopēja izjūta un mīlestība pret melno krāsu, kā to labi var redzēt," uz sevi un savu domubiedru norāda Elza Leimane, kura šajā iestudējumā ir gan soliste, gan horeogrāfe, kas Reiņa Sējāna mūziku ir pārtulkojusi kustības valodā.

"Es zinu, ka Reinī pašā mīt īstens dejotājs," atgādina Elza Leimane. Jau vokālās grupas Cosmos sastāvā Reinis Sējāns pārsteidza ar meistarīgi izpildīto moonwalk soli Maikla Džeksona dziesmas Billie Jean laikā. Vai arī kā komponists ieslēdzāt savu iekšējo dejotāju? "Kad rakstīju sākumu, es iztēlojos, kā Elza iznāks uz skatuves – skaisti un eleganti," atzīstas mūziķis, nodemonstrējot iedomāto variantu un nostiepjot labās kājas pirkstgalu, un paceļot rokas virs galvas.

 

Norvēģu kopsaucējs

Iestudējuma radīšanā ir piedalījusies māksliniece Lāsma Olte un režisors Uģis Olte, kura kopdarbs ar norvēģi Mortenu Trāviku – dokumentālais mūzikls Atbrīvošanas diena par slovēņu avangarda mūzikas grupas Laibach koncertu totalitārā režīma valstī Ziemeļkorejā – pagājušās nedēļas nogalē tika pirmizrādīts pasaulē lielākajā dokumentālo filmu festivālā Amsterdamā (IDFA). Vārnas gaismu mākslinieks ir Ainārs Pastars, kurš, tāpat kā Uģis Olte, ir ilggadējs Instrumentu cīņu biedrs.

"Mēs negribējām iesprūst stereotipiskās banalitātēs par spārniem un knābjiem," saka Reinis Sējāns. Izrādes kostīmus ir veidojusi aktrise Madara Botmane, kura patlaban studē Latvijas Mākslas akadēmijā modes dizainu un jau pirmā kursa noslēgumā pārsteidza ar savu tērpu kolekciju NeSejasEsejas, kuras iedvesmas avots bija Henrika Ibsena luga Kad mēs, mirušie, mostamies. "Ar savu aktrises pieredzi viņai ir pilnīgi citāda pieeja šīm lietām," skaidro mūziķis.

 

Ārpus visiem likumiem

Galu galā šis iestudējums nav par vārnu, bet par cilvēku. Tas ir stāsts par mani, tas ir stāsts par katru no mums, akcentē Elza Leimane. "Bez izskaistināšanas un gulbja cēluma, ar vārnas cienīgu pašpietiekamību un tiešumu," projekta garu raksturo Latvijas Nacionālā baleta prīma. Šis putnu pretnostatījums ir parādījies tikai nesen. "Tikpat neapzināti, cik uzradās šis tēls, tikpat neapzināti mēs esam centušies izrauties no savām ikdienas komforta zonām," uzsver Reinis Sējāns.

"Visa mana iepriekšējā muzikālā pieredze ir bijusi saistīta ar dziesmām un albumiem, kas paredz zināmu rāmju eksistēšanu," stāsta komponists un Instrumentu dalībnieks, kurš grupas faniem labāk ir pazīstams kā Reynsi. Viņš atklāj, ka izbauda šī viencēliena lidojuma sniegto brīvību. "Man patīk, ka man nav jādomā par iepriekš sacerētu tekstu vai noteiktu laika nogriezni, kurā man ir jāiekļaujas, jo tā stāv rakstīts popmūzikas likumu grāmatā," piebilst mūziķis.

 

Aizmugurē uz podesta

Interesanti, cik skaļi drīkst uzgriezt basus Operas namā? – aizdomājas mākslinieki, kuri ir gatavi pārkāpt robežas. Šajā iestudējumā kopā ar Reini Sējānu muzicēs sitaminstrumentālists Anrijs Grinbergs, dziedātāja Maija Sējāne un Sinfonietta Rīga stīgu kvartets. "Mēs visi būsim uz skatuves, jo ir sanācis tik nepareizi, cik vien nepareizi varēja sanākt: nevis priekšā bedrē, bet aizmugurē uz podesta," smejoties teic Reinis Sējāns. "Man patīk," piebilst Elza Leimane.

"Mēs esam netīšām trāpījuši mērķī, kurā iepriekš neviens nav šāvis," uzskata Reinis Sējāns. Tas būs stāsts par tiem mirkļiem, kad skats no putna lidojuma dod iespēju savu ierasto vidi ieraudzīt un sajust citādi, saka Elza Leimane, kuras kopdarbs ar Reini Sējānu ļaus arī baletu saskatīt ne vien jaunā rakursā, bet arī intensīvā tuvumā.

 

Vārna

Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 29., 30.XI, 1., 2.XII plkst. 20.30 Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 30–40

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja