Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mireijas Matjē koncerta recenzija. Progresīvā konservatīvisma triumfs

Mireija Matjē sestdien, 8. martā, sniedza neticami lielisku koncertu Arēnā Rīga. Tas lika aizdomāties par to, kas notiek franču estrādē. Atbilde ir vienkārša - gandrīz tas pats, kas pirms 50 gadiem, un labi, ka tā. Konservatīvais šansons nu jau ir progresīva parādība. Ārpus Francijas un dažām frankofonajām zemēm neviens īpaši neinteresējas par aktuālo franču popmūzikas piedāvājumu, bet ortodoksālais šansons ir pieprasīts vienmēr.

Jāpiebilst, ka progresīvākais un komerciāli veiksmīgākais frankofonais izpildītājs pašlaik ir beļģu mākslinieks Stromajs, kurš rada unikālu hiphopa un elektroniskās mūzikas hibrīdu. Savukārt tas, ko dara ar Grammy apkrautais Parīzes duets Daft Punk, jau sen ir internacionālas sadarbības rezultāts.

Francijā ir ļoti spēcīga vecā šansona mafija: Šarls Aznavūrs (89 gadi), Žiljeta Greko (87 gadi), Seržs Lamā (71 gads), Fransuāza Ardī (70 gadu), Mišels Sardū (67 gadi) turpina izdot albumus un koncertēt - biļetes ir dārgas, zāles pilnas. Klausītāji nelaiž garām iespēju redzēt savus elkus, kuri var aiziet jebkurā brīdī - pērn nomira viens no grandiem, 79 gadus vecais dziedātājs Žoržs Mustaki, kurš ir bijis viens no ražīgākajiem dziesmu piegādātājiem visām franču ikonām, ieskaitot Edīti Piafu, Dalidu, Īvu Montānu.

Patrīcija Kāsa ieraksta Edītes Piafas dziesmas un rīko grandiozu šovu Kaas chante Piaf par godu pērn atzīmētajai Piafas nāves 50. gadadienai. Žiljeta Greko ieraksta Žaka Brela dziesmu albumu un sniedz koncertus (Žiljetas Greko vīrs ir bijis Žaka Brela pianists). Vidējās paaudzes zvaigzne Elēna Segarā izdod albumu, kas ierakstīts "duetā" ar Džo Dasēnu par godu sen mirušā mākslinieka 75 gadu jubilejai; viņi kopā "filmējas" klipos - nāve viņus nešķir. Franču mākslinieki ir apsēsti ar pagātnes melodijām, un klausītāji arī.

Ja Patrīcija Kāsa šovā un albumā Kaas chante Piaf ir radikāli pārstrādājusi Edītes Piafas repertuāra dziesmas, mainījusi aranžējumus, salikusi citus, laikmetīgus akcentus, Mireija Matjē koncertā Rīgā izpilda šīs kompozīcijas (La vie en rose, L'hymne à l'amour, Non, je ne regrette rien) kanoniskā versijā - proti, savā versijā. Turklāt miljoniem klausītāju visā pasaulē vispirms iepazina šos šedevrus tieši Mireijas Matjē un tikai pēc tam Edītes Piafas interpretācijā. Mireija Matjē pati nekad nav rakstījusi mūziku, taču viņa atradusi labas dziesmas, un dziesmas atradušas viņu.

Šajā turnejā, kas veltīta Mireijas Matjē daiļrades 50 gadu jubilejai, dziedātāju pavada estrādes orķestrītis. Mākslinieces balss brīžiem čerkst, un ne visas notis viņai viegli padodas (jaunībā viņa dziedāja fenomenāli!), taču tam nav nozīmes, jo pirmām kārtām ir svarīga emocionalitāte un tēls, kas paliek nemainīgs - izgaismota figūriņa pie mikrofona, ēna uz skatuves grīdas. Rokas gaisā zīmē apļus. Dziesmas beigās Mireija Matjē triumfāli atmet galvu atpakaļ, un, skanot ovācijām, gaisma nodziest. Šis skats ir bijis vienāds visos laikos - gan leģendām apvītajā, nobružātajā Parīzes koncertzālē Olympia, kurā viņa dzied regulāri kopš 1965. gada, gan Lasvegasas kazino, kur jaunā Mireija uzstājusies kopā ar Dīnu Mārtinu un Frenku Sinatru, gan milzīgajā Arēnā Rīga.

Viņas repertuārs ir kolosāls - Mireija Matjē ir ierakstījusi 1200 skaņdarbu 11 valodās, taču koncertos piedāvā tikai labāko un populārāko. Ja tavā hitu lādītē ir komponista un akordeonista Fransisa Lē ģeniālā melodija no Kloda Leluša 1966. gada filmas Vīrietis un sieviete, kāpēc jādzied kaut kas jauns un nezināms? Karjeras sākumposmā viņa ir daudz strādājusi ar estrādes lielmeistaru Polu Moriā un viņa orķestri - Moriā komponētā dziesma Mon crédo, gadiem ejot, pieņēmusies dramatiskajā spēkā un tagad skan kā rekviēms. Cits Fransisa Lē opuss - Une histoire d'amour jeb oriģinālajā angļu valodas versijā (Where Do I Begin?) Love Story no 1970. gada filmas Love Story - ir vēl viena virsotne Mireijas Matjē Rīgas koncertā.

Beigās viņa izpilda Over the Rainbow no 1939. gada filmas Oza zemes burvis, kurā šo dziesmu dziedāja Dorotijas lomas atveidotāja Džūdija Gārlenda. Amerikāņu aktrise un dziedātāja vienmēr iedvesmojusi Mireiju Matjē, kura ir tikpat nozīmīga parādība pasaules spožāko, nopelniem bagātāko skatuves dīvu kustībā kā Gārlenda un viņas meita Laiza Minelli.

Jubilejas koncerti dzimtenē Mireijai Matjē būs rudenī, arī divi šovi Parīzes Olympia - gandrīz visas biļetes jau izķertas. Neticiet tiem, kuri apgalvo, ka Francijā viņa nav populāra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja