Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nāk nestandarta Karmena

Karmena dzīvos mūsdienu priekšpilsētas skarbajā multikulturālajā vidē.

Ja kāds Žorža Bizē operu parāda citādi, nekā pieņemts, vispirms tie drīkst būt franči – Latvijas Nacionālās operas un baleta vadītājs Zigmars Liepiņš pamato franču radošās komandas izvēli Karmenas jauniestudējumam. Tas top franču kino un teātra režisores Marijas Evas Sinjerolas un diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Pēc pirmizrādes 2. martā šosezon būs izrādes arī 3. un 4. martā, kā arī 27. aprīlī.

 

Ieslodzītā sievišķība

Saskaņā ar Marijas Evas Sinjerolas ieceri Karmenas darbība risinās agresīvā, robustā priekšpilsētas vidē, kur blakus dzīvo dažādas subkultūras un sievietes nevar justies brīvas, jo visa vara pieder vīriešiem. Skatuves vidi veido režisores domubiedrs un biežs sadarbības partneris scenogrāfs Fabjēns Teņē. Tur dzīvojošās raibi multikulturālās sabiedrības klanus atšķirīgi raksturojoši ietērps starptautiski augstu novērtētā kostīmu māksliniece Yashi. Viņa ir skolojusies pie Vivjenas Vestvudas, veidojusi kostīmus vairākām Roberta Vilsona izrādēm, nominēta Emmy balvai un šogad – Zelta maskai par tērpiem Traviatas izrādei R. Vilsona režijā Permas Operas un baleta teātrī. No Francijas ir arī gaismu mākslinieks Filips Bertomē, videomākslinieks ir Artis Dzērve, horeogrāfija – galvenokārt hiphopa deja! – ir Gunta Spridzāna ziņā.

"Šis ir liels izaicinājums mums visiem," norāda Z. Liepiņš, kuram E. M. Sinjerola kā viena no spožākajām uzlecošajām franču režijas zvaigznēm ieteikta Bastīlijas operā. Nestandarta iestudējums varētu nonākt asu diskusiju krustugunīs, jo Karmena ir viena no populārākajām operām un katram ir savi stereotipi un gaidas. "Lielpilsētas nomale – man tas ir Karmenas personāža kontrapunkts. Manuprāt, Karmena ir vissievišķīgākais tēls klasiskajā operā. Es viņu iesprostoju tumšā ainavā, kur viņas brīvība, sapņi un sievišķība ir ieslodzīta šaurā ēku vidē. Tur sabrūk ne tikai sieviešu, bet arī visas jaunatnes sapnis par brīvību," stāsta E. M. Sinjerola. Aizvesta uz Rīgas Maskačku, viņa salīdzina: "Jūsu priekšpilsētas nav tādas kā mūsējās. Francijā, Spānijā, Itālijā, Vācijā un citur Eiropā tās ir visa sliktā koncentrācija, un jauniešiem pat nerodas doma izrauties ārā. Mums Francijā katru dienu aktuāli ir smagi konflikti starp šo priekšpilsētu iedzīvotājiem, sadursmes ar policiju. Atšķirības starp nomaļu iemītniekiem ir ļoti lielas, viņi tur dzīvo klanos: musulmaņi, jūdi, kristieši, katoļi."

 

Uz citas planētas

Pie mums režisori pārsteidzis tas, ka četru nedēļu laikā viņa Rīgā redzējusi tikai vienu melnādainu cilvēku un pat visi hiphopa dejotāji bijuši baltie. "Man bija sajūta, ka atrodos uz citas planētas," viņa atzīst. Karmenu skarbajā kontekstā režisore liek, vēloties, lai viņa personificētu šodienas jauno sievišķību un šodienas jaunatnes dzīvi šajos kvartālos. "Franču, spāņu, itāļu, vācu priekšpilsētās gaisotne ir daudz briesmīgāka nekā pie jums. Mums tās dalās vīriešu un sieviešu pasaulē. Sievietes slēpj savu sievišķību. Musulmanietes zem plīvuriem – nevis reliģiskās pārliecības dēļ, bet tāpēc, ka negrib, lai uz viņām skatās, lai vīrieši viņas nosoda, negrib izraisīt vīriešu agresiju," režisore paskaidro.

Ž. Bizē operas iestudējumu ierastās tradīcijas un klišejas režisori neinteresē. "Ja ar to rēķināsieties, nekad nevarēsiet izdarīt neko oriģinālu. Operas pasaule ir tik ļoti noslēgta, un jūs jau zināt visus darbus – tātad jūs kaut ko konkrētu gaidāt. Bet, ja mēs vienmēr iesim tajā virzienā, ko jūs gaidāt, opera nomirs. Es dzīvoju XXI gadsimtā, mani saviļņo Bizē mūzika, un ir vajadzīgi cilvēki, kuri prot izstāstīt šo stāstu tā, lai tam ir mūsu sabiedrības smarža un garša, lai tas spēj uzrunāt mūsdienu cilvēkus, arī pusaudžus. Arī Karmenas mūzika man šķiet ļoti mūsdienīga, laikmetīga," atzīst M. E. Sinjerola, kuru operā vilina iespēja strādāt ar īstu, dzīvu balsi un orķestri, nevis elektroniku.

 

Nāves hiphops

Visgrūtākais uzdevums bijis saglabāt līdzsvaru situācijā, kad mūzikā ir tik daudz dramatisma, bet rečitatīvos – komisma. Tie katru reizi pārtrauc, lauž darbību. Būtiska nianse: kā atklāja iestudējuma muzikālais vadītājs Jānis Liepiņš, pēc ilgāka laika skanēs Karmenas versija ar dziedātiem, nevis runātiem rečitatīviem. Tas palīdz darbībai raiti risināties bez samākslotiem pārtraukumiem.

"Karmena ir krāsu pasaule savā temperamentā, cerībās. Visbiežāk viņa tiek folklorizēta (ar spāņu dejām, kastaņetēm u. tml.), bet man ir interesanti to visu ielikt raksturā, nevis folklorā," saka režisore. Savukārt pelēkajās sienās attēlot mūsdienu Spāniju palīdzēs hiphopa dejas paveidu – popinga un krampinga – klātbūtne. Horeogrāfam nācies palauzīt galvu, kur dabūt izpildītājus: Latvijā tādi ir četri, bet vajadzējis desmit. Pēc režisores teiktā, dejotāji simbolizē pilsētas dvēseli. "Tie ir melnie putni, rēgi, sienas. Tie ir kā dzīvas būtnes, bet tajā pašā laikā – pilsētas ielas. Lielākajā daļā priekšpilsētu jaunatne neiet skolā, viņiem nav nākotnes sapņu, un viņi izmanto savu ķermeni, lai izteiktu naidu, emocijas un brīvības sapņus. Hiphops šajās priekšpilsētās vienkārši ir, un tajā ir kaut kas ārkārtīgi fizisks. Dažreiz šī deja atgādina miršanu."

 

2017. gada meitene

"Es būšu meitene no priekšpilsētas. Tā varētu būt gan Latvijā, gan Francijā vai Rumānijā. Es noteikti būšu 2017. gada meitene, un tas man ļoti patīk," atklāj Ramona Zaharija, pirmizrādes Karmena (galveno lomu citās reizēs atveidos Mariama Sokolova, kā arī Oksana Volkova). Rumāņu mecosoprānam šis ir jau vienpadsmitais Karmenas iestudējums, tie nodziedāti jau aptuveni 78 izrādēs.

"Man šī loma ļoti patīk, un, kad ir atkal jāsāk gatavot jaunu iestudējumu, es vienmēr jūtos gan laimīga, gan satraukta. Domāju, ka šis būs man vismīļākais iestudējums, jo man patīk šī komanda un šis ir XXI gadsimta iestudējums." Dziedātāja brīdina, ka izrādes skatītāji "jutīsies gan savā, gan ne savā ādā, jo viss ir ļoti reāls, īsts. Mēs cenšamies izrādi padarīt tik reālistisku kā kino, nevis operā." Lai gan dziedātāja ir ļoti pieredzējusi Karmenas atveidotāja, viņa neslēpj, ka vajadzīga sīksta fiziskā izturība: "Ir ļoti jāgatavojas, jātrenējas. Katru dienu eju uz sporta zāli. Un nekādu kūku!" Viņas kaislīgais, liktenīgais Hosē – Dmitrijs Golovņins – kārtējo reizi varēšot uz skatuves ielēkt kaislību ugunī un sadegt tā, kā reālajā dzīvē nekad neatļautos. "Vīrietis zaudē galvu sievietes skaistuma dēļ, bet tas izrauj viņu no sakārtotās, stabilās dzīves struktūras (viņam jau ir līgava laukos). Tā tiek sagrauta. Jautājums: kas uzvarēs? Viņš ar šo situāciju netiek galā. Vīrietis starp pienākumu, kaislību, mīlestību, atkal pienākumu. Tas ir šausmīgi. Nedod dievs, ja tā gadās dzīvē," brīdina D. Golovņins. Hosē lomā izrādēs redzēsim arī Andri Ludvigu, Eskamiljo būs Jānis Apeinis vai Rihards Mačanovskis, uzticīgo Mikaēlu atveidos Laura Teivāne vai Dana Bramane. 

Top komentāri

Dumjais
D
Končalovskis: Mūsdienīgošanas tendence teātrim ir iznīcinoša.
NESTANDARTA Karmenas
N
ir sen nākušas un sen aizgājušas.
bet
b
Zigmars solīja normālas režijas. Kur viņa solījumi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja