Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Neesmu nūģis, bet rokzvaigzne

Latvija var! Grupa Carnival Youth svin triumfu Eiropas nozīmīgākajā mūzikas konferencē Eurosonic Noorderslag Nīderlandē

Grupa Carnival Youth ir visur – tā pirms diviem gadiem Kultūras Dienā rakstīja mūzikas žurnālists Uldis Rudaks, kad jaunā grupa aktīvi koncertēja teju visos Latvijas nozīmīgākajos mūzikas notikumos, pulcējot fanu pūļus festivālā Positivus, Piena svētkos, kā arī iesildot iecienītus pašmāju un ārzemju mūziķus. Līdzīgu sajūtu pirms nedēļas uz vienu vakaru varēja piedzīvot Nīderlandes mazpilsētā Groningenā, kur norisinājās Eiropas nozīmīgākā mūzikas industrijas konference un festivāls Eurosonic Noorderslag (ESNS). Trīs uzstāšanās, divas balvas un vairākas intervijas Eiropas medijos – tāda ir Carnival Youth Nīderlandē pavadīto dienu bilance.

Zelta mikrofons

Tas, ka grupa būs pirmā no Latvijas, kurai būs gods saņemt European Border Breakers Award jeb EBBA balvu, bija zināms jau pagājušā gada rudenī, kad tika nosaukti arī pārējie deviņi laureāti – Eiropas mūzikas tirgus debitanti, kuri guvuši ievērības cienīgus panākumus ārpus savas valsts robežām. Muzikālo apvienību veiksme mērīta ar konkrētiem datiem par debijas ierakstu rotāciju Eiropas raidstacijās un koncertiem ārvalstīs (turpmāk šī informācija būs ērti pieejama vietnē www.europeanborderbreakerschart.eu).

Mūsu Carnival Youth, beļģu apvienība Oscar and the Wolf, vācu dīdžejs Robins Šulcs, britu elektropopa grupa Years & Years, spāņu mūziķis Alvaro Solers, kā arī dziedātājas – franču Christine and the Queens, Soak (Īrija), Kovacs (Nīderlande), Aurora (Norvēģija) un Seinabo Sī (Zviedrija) – ir tie jaunie mūziķi, kuriem EBBA 2016 dēļ šogad īpaši pievērsta mūzikas mediju, kā arī festivālu rīkotāju un citu jomas pārstāvju uzmanība. Šis apbalvojums, protams, nav nozīmīgākais Eiropas mūzikas vidē, tomēr papildu kņadu ap notikumu nodrošina tas, ka balvas pasniegšanas ceremonija, kas notika greznajā Groningenas teātrī Stadsschouwburg, tradicionāli ir viens no ESNS konferences atklāšanas pasākumiem. Svinīgajā ceremonijā jaunie censoņi saņēma statuetes, kas šogad stipri atgādināja pašmāju labāko mūzikas ierakstu godināšanas zīmi – Zelta mikrofonu. Carnival Youth īpašumā nu šī apzeltītā figūra ir gan par debiju Latvijas (2015. gadā), gan Eiropas līmenī.

Tomēr ceremonijas galvenā intriga saistījās ar to, kurš no mūziķiem dosies mājās ar publikas simpātiju balvu. Par izteiktiem līderiem šajās sacīkstēs tika uzskatīti mākslinieki, kuru sniegums regulāri klausāms Eiropas raidstaciju ēterā (arī Latvijā): vācu dīdžejs Robins Šulcs un britu elektropopa grupa Years & Years (aizņemtības dēļ tie balvu ceremoniju nepagodināja ar savu klātbūtni, tāpat kā franču dziedātāja Christine and the Queens). Mirklī, kad izrādījās, ka publikas simpātiju balvu saņēmusi grupa Carnival Youth no Latvijas, zālē bija jūtama neviltota pārsteiguma sajūta un tāds kā apjukums, kas bija jaušams arī galveno varoņu sejās.

Dienu pēc ceremonijas gan grupas ģitārists Edgars Kaupers joko: "Kaut kur dziļi man bija sajūta, ka tā būs. Es jau gaidīju." Viņam ar saukli "Latvija var!" piebalso brālis Emīls. Ceremonijas vakarā, atzīmējot panākumus kādā no Groningenas bāriem, puiši jau nosprieduši, ka lielākais paldies jāsaka tieši latviešu faniem, kuri centīgi piedalījušies balsojumā. "Populārā mūzika ir demokrātiskākā no mākslām," pasniedzot publikas favorītu balvu, vēlreiz atgādināja Eiropas Komisijas viceprezidents Franss Timmermanss. Tautas balss ir no svara!

Visu Eiropas festivālu galvas

"Viņš ir svētais un ģēnijs," EBBA ceremonijas vakarā, piesakot ESNS direktora Pītera Smita uznācienu, teica BBC televīzijas personība un mūziķis Džūls Holends. Pītera Smita vadītā mūzikas industrijas konference, kuras laikā dažādās Groningenas vietās notiek arī neskaitāmi koncerti, nozares pārstāvjus pulcēja jau 30. gadu. Festivāls, kas iesākumā bijis iecerēts kā iespēja prezentēt jaunos Nīderlandes mūziķus, izaudzis līdz vienam no nozīmīgākajiem Eiropas mūzikas vides notikumiem, kas uz Rietumeiropas tirgu ver durvis jaunajiem talantiem. Šogad tā uzmanības centrā bija Centrālās un Austrumeiropas mūzika.

"Eurosonic ir konference, uz kuru brauc, kad esi jau bijis visās citās. Tas ir grand finale," saka Emīls Kaupers. Carnival Youth šī ir atgriešanās Groningenā, un puiši stāsta – ir jūtama atšķirība, kad ierodies festivālā EBBA balvas saņēmēju statusā: "Pagājušogad mēs kādus divus kilometrus nesām savu aparatūru. Tas bija nogurdinošāk par koncertu. Šogad mums atsūtīja pakaļ busiņu."

Tomēr, tāpat kā citi EBBA balvas laureāti, arī Carnival Youth uz saviem panākumiem Groningenā skatās pragmatiski un nepārvērtē to nozīmi. "Eurosonic dara burvīgu darbu, izceļot māksliniekus, par kuriem, iespējams, citādi mēs nemaz neuzzinātu. Šeit netīšām var atklāt labu mūziku," saka jaunā īru dziesminiece Soak, kuras melanholiskās melodijas pērn bija iespēja dzirdēt festivālā Positivus. Arī viņa Groningenā viesojas jau otro gadu pēc kārtas, un britu lielākie mediji The Guardian un BBC jauno dziedātāju novērtējuši kā mūziķi, kuras karjerai vajadzētu pievērst īpašu uzmanību.

Jaunajiem mūziķiem, kuri uzstājas uz dažāda izmēra ESNS skatuvēm, šie koncerti ir iespēja tapt pamanītiem. Arī Carnival Youth atpazīstamība Eiropas mūzikas vidē kaldināta šajā un citos Eiropas festivālos, kas tieši vērsti uz jauno mūziķu potenciāla atklāšanu. Puiši uzsver – šī gada panākumi lielā mērā ir grupas menedžeres Gunas Zučikas nopelns. Šogad grupa uzstājusies ne tikai EBBA balvu ceremonijā, kurā pirms balvas saņemšanas izpildīja savu populārāko dziesmu Never Have Enough, bet arī tajā pašā vakarā notikušajā Eiropas labāko festivālu apbalvošanā. "Kur vēl var nolasīt tādu skatītāju pulku kā visu Eiropas festivālu galvas!" ar cerībām uz koncertiem bagātu vasaru skatās jaunie mūziķi. Uzlecošos talantus uz ESNS bija devies nolūkot arī pašmāju festivāla Positivus šefs Ģirts Majors. Jau pašlaik zināms, ka Salacgrīvā šovasar uz skatuves kāps EBBA laureāte Seinabo Sī. Spēcīgā vokāla īpašniece Latvijas klausītājiem sola sagādāt emocionālu uzstāšanos un piebilst: "Man ir ļoti labs gaismotājs."

Meiteņu vietā – kungi gados

Savā šīgada ESNS koncertā vienā no Groningenas klubiem Carnival Youth pulcēja publiku, kas neatbilst ierastajai demogrāfijai, – jaunas meitenes pirmajās rindās bija nomainījuši kungi labākajos gados, kas ritmiski kustējās līdzi skanošajām melodijām. "Pirmajā rindā bija kāds ļoti aktīvs vīrs, un es mēģināju saprast, ko viņš dara, kāda ir viņa loma mūzikas industrijā," koncertā prātoto atklāj grupas basģitārists Aleksis Luriņš. "Iespējams, viņš vienkārši ir baudītājs," dodot mājienu par publikas atšķirībām Rietumeiropā, atzīmē Edgars Kaupers.

Groningenas publika bija pirmā, kura varēja novērtēt vairākas kompozīcijas no topošā Carnival Youth ieraksta. Tas ir gandrīz pabeigts un pie klausītājiem nonāks pavasarī. "Patīkams moments bija tas, ka publikas atsaucība nemainījās," par jaunā repertuāra pirmo dzīvo izpildījumu saka Emīls. "Un mēs neko nesajaucām," piebalso grupas biedri.

EBBA mājaslapā grupas debijas albuma No Clouds Allowed skanējums salīdzināts ar kanādiešu grupas Arcade Fire mūziku. "I’m not a dork, I’m a fucking rock star (no angļu val. – es neesmu nūģis, bet gan rokzvaigzne)," sarunā vienu no saviem elkiem Arcade Fire solistu Vinu Batleru citē Carnival Youth dalībnieks Roberts Vanags.

Kas ietekmējis jaunā ieraksta skanējumu? Grupas dalībnieki to pagaidām neatklāj. "Tas lai paliek nākamajai intervijai, lai ir iemesls vēl satikties. Citādi – kam vispār vēl ir jēga?"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja