Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No roka arēnas līdz koncertzālei. Sinfonietta Rīga spēlē Frenku Zapu un Kītu Emersonu

Ielūkoties XX gadsimta rokmūzikas aizkulisēs, uz skatuves no jauna pārradot amerikāņu ģitārista un komponista Frenka Zapas un britu taustiņinstrumentālista un komponista Kīta Emersona daiļrades spilgtākos paraugus, koncertos piektdien, 29. novembrī, Lielajā ģildē un ceturtdien, 19. decembrī, Ventspils koncertzālē Latvija piedāvā diriģents Normunds Šnē un kamerorķestris Sinfonietta Rīga. Gādāt biļeti koncertam Rīgā jau ir par vēlu, taču šī varētu būt īstā reize beidzot aizbraukt uz Ventspils jauno koncertzāli.

"Šīs programmas mērķis ir iespējami tālu aiz sevis atstāt jebkāda veida komforta sajūtu un ierastos stereotipus. Katrs darbs šajā vakarā izaicina un pārkāpj robežas – dažādās nozīmēs un jēdzienos," saka Normunds Šnē, pieļaujot, ka šī ir visnepieradinātākā programma Sinfoniettas sezonās. Tajā tiks meklēta atbilde uz jautājumu: kas notiek, kad augstas raudzes rokmūzika satiekas ar orķestri? Dialogu ar leģendu radošo mantojumu veidos arī divu Latvijas komponistu jaundarbi – Platona Buravicka EmersoniLaPa un Džeikina Pusona Tropos.

Zapa, kurš koncertā pārstāvēts ar darbiem Revised Music for Low Budget Symphony Orchestra (Pārskatīta mūzika maza budžeta orķestrim) un The Dog Breath Variations/Uncle Meat (Variācijas suņa elpai/ Tēvocis Gaļa), pasaules slavu iemantojis kā mūziķis vizionārs, dumpiniecisks sava ceļa gājējs. Debijas albumā viņš uzskaitījis 179 cilvēkus, no kuriem iedvesmojies savai mākslai: raibais saraksts ietver tik dažādas personības kā gleznotāju Salvadoru Dalī, rakstnieku Džeimsu Džoisu, komponistu Igoru Stravinski un mūziķi Ravi Šankaru. Par savu darbu labāko interpretu viņš uzskatīja Ensemble Moderne.

Savukārt Emersons darbojies angļu 70. gadu progresīvā roka supergrupā Emerson, Lake & Palmer un rokā mērķtiecīgi integrējis akadēmisko mūziku. 1967. gadā viņš dibināja grupu The Nice, ko slavenu darīja Leonarda Bernstaina mūzikla Vestsaidas stāsts populārā skaņdarba Amerika aranžija. Kopā ar King Crimson basģitāristu Gregu Leiku un sitaminstrumentālistu Karlu Palmeru no rokgrupas Crazy World of Arthur Brown Emersons 1970. gadā dibināja trio Emerson, Lake and Palmer (ELP), kas ekspresīvi un konceptuāli pārradījuši Ārona Koplenda, Johana Sebastiana Baha, Pētera Čaikovska, Leoša Janāčeka, Modesta Musorgska, Sergeja Prokofjeva un Bēlas Bartoka kompozīcijas. Rīgā un Ventspilī skanēs Emersona Pirmais klavierkoncerts. Virtuozais opuss autora izpildījumā noslēdza ELP pēdējo dubultalbumu. Tagad solists būs grupas DaGamba taustiņinstrumentālists Dainis Tenis. Pēckoncerta sarunas ar mūziķiem risinās publicists Uldis Rudaks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja