Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pārmaiņu un izaicinājumu priekšā. LNSO nākamajā sezonā – jaunas sejas

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris atkal ir pārmaiņu un jaunu pārbaudījumu priekšā. Tā darbs nākamsezon noritēs bez mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta, taču vienlaikus uzsākot sadarbību ar starptautiski atzīto igauņu diriģenti Kristīni Posku, kura piekritusi kļūt par LNSO galveno viesdiriģenti. Gadumijā orķestrim nāksies atstāt savu mājvietu – Lielo ģildi, kas tiks slēgta uz diviem gadiem, lai notiktu ilgi gaidītais kapitālais remonts.

Poga dodas uz Stavangeru

"Šīs sezonas noslēgums zīmīgs ar to, ka orķestra dzīvē noslēdzas gandrīz astoņus gadus ilgs posms – LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas periods," šīs sezonas noslēgumā rezumē LNSO direktore Indra Lūkina. "Atskatoties uz šiem Andra Pogas vadībā aizvadītajiem gadiem, izjūtam lielu lepnumu. Iepriekšējie gadi ir bijuši panākumiem bagāti, iekarotas daudzas mākslinieciskas virsotnes – esam uzstājušies gan savā mājvietā, Lielajā ģildē, gan reģionālajās koncertzālēs Latvijā, gan piecās ārzemju viesturnejās." Andris Poga jau devies uz Norvēģiju, kur stājas Stavangeras simfoniskā orķestra galvenā diriģenta amatā. Ar LNSO viņš turpinās sadarbību jau citā statusā – kā orķestra mākslinieciskais padomnieks un atsevišķu koncertprogrammu diriģents.

"Noslēdzoties sadarbības līgumam ar Andri Pogu, aktīvi domājām par jaunu cilvēku, kas būtu piemērots mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta pozīcijai. Tā kā Covid-19 situācijas dēļ mums diemžēl nebija iespējas satikties ar vairākiem kandidātiem, šobrīd esam lēmuši, ka vismaz gadu šī pozīcija paliks vakanta. Taču turpināsim apspriest kandidātus, un turpmākajās divās sezonās orķestra mākslinieciskā vadība nebūs pašplūsmā,» atklāj Indra Lūkina.

Līdzšinējais LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga par aizvadīto laiku amatā stāsta: "Šie astoņi gadi bija ļoti dinamisks laiks. Jāteic, ka Covid-19 ir nesis arī zināmus ieguvumus. Iepriekš mazāk fokusējāmies uz ierakstiem, tagad, pateicoties Kultūras ministrijas, Valsts kultūrkapitāla fonda un Somijas starptautiskā ierakstu nama Ondine atbalstam, esam iesākuši un līdz gada beigām turpināsim darbu pie Tālivalda Ķeniņa astoņu simfoniju ierakstiem, kas studijā līdz šim nav veikti. Kaut arī noslēgusies mana darbība mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta statusā, nākamo sezonu ar orķestri esam izplānojuši kopā, cerot, ka koncerti varēs notikt klātienē."

 

Iepazīsies tuvāk

Turpmākajās divās sezonās LNSO galvenā viesdiriģente būs Kristīna Poska, kura šobrīd ir Flandrijas simfoniskā orķestra galvenā diriģente un Bāzeles teātra muzikālā vadītāja. Eiropā plaši pieprasītā igauņu diriģente ar LNSO muzicējusi jau divas reizes un ir iekarojusi gan klausītāju, gan mūziķu simpātijas. "Ar LNSO esmu sadarbojusies jau iepriekš, un, manuprāt, šis ir ļoti profesionāls, brīnišķīgs mūziķu kopums, kas nododas mūzikai un kuru spēles kultūru raksturo laba tradīciju izjūta. Tajā pašā laikā viņiem piemīt spēja pielāgoties, kā arī vēlme mijiedarboties un radīt ko īpašu. Tas ir pamats izcilai muzicēšanai," savstarpējo sadarbību un nākotnes izredzes vērtē Kristīne Poska, piebilstot, ka ļoti priecājas būt LNSO galvenā viesdiriģente. "Jūtos pagodināta par iespēju tuvāk iepazīt orķestri un tā klausītājus. Ar nepacietību gaidu nākamos koncertus," videosveicienā saka Kristīne Poska. Sadarbība turpināsies arī ar līdzšinējo orķestra otro diriģentu Gunti Kuzmu un LNSO goda diriģentu maestro Vasiliju Sinaiski.

 

Tuvplānā – Andris Dzenītis

LNSO nākamās (2021./2022. gada) sezonas atklāšana plānota 1. oktobrī Lielajā ģildē orķestra goda diriģenta Vasilija Sinaiska vadībā. Šā vakara solists būs pianists Andrejs Osokins, un programmā iekļauta arī LNSO gaidāmās sezonas rezidējošā komponista Andra Dzenīša simfoniskā prelūdija Gaisma. Priecājoties par gaidāmo radošo satikšanos ar Vasiliju Sinaiski, komponists saka: "Tā būtībā ir mana bērnība. Visa mana apzinātā mūža pieredze, ejot uz koncertiem no bērna kājas, saistās tieši ar Vasiliju Sinaiski. Ļoti iespējams, ka viņš diriģēja manu mūžā pirmo simfonisko koncertu. Viņš ir mūziķis, kuru es ļoti cienu."

Turpinot pirms diviem gadiem aizsākto tradīciju pieaicināt LNSO rezidējošo komponistu, orķestris pasūtījis Andrim Dzenītim jaunu simfoniju. Tā ir jau gandrīz pabeigta un tiks atskaņota nākamās sezonas otrajā pusē. "Man ir liels gods, ka LNSO mani ir atzinis par pietiekami interesantu komponistu orķestrim. Simfoniskos darbus esmu rakstījis diezgan daudz, un tie ir ar prieku atskaņoti. LNSO man vienmēr bijis mīļš sadarbības partneris. Visi mani labākie darbi uzreiz vai vēlāk atskaņoti tieši ar LNSO. Man liekas, ka mēs ļoti labi saprotamies, un ļoti priecājos, ka man būs iespēja dzirdēt pirmatskaņojumu," saka Andris Dzenītis. "Esmu ļoti priecīgs, ka orķestris mani neierobežo. Pandēmijas sākumā es pats biju sācis rakstīt 2. simfoniju, vēl nedomājot par konkrētu adresātu. Tā bija mana pašiniciatīva, jo šis žanrs man kļuvis tuvs, un es jūtu, ka varu tajā izpausties, arī autobiogrāfiski. Interesanta sakritība: Andris Poga man zvanīja un piedāvāja rakstīt simfoniju, kad biju jau sācis to komponēt." Simfoniju Dzenītis esot gandrīz pabeidzis. "Tas ir gandrīz 40 minūšu garš viendaļīgs skaņdarbs, lielā mērā meditatīvā noskaņojumā. Šī simfonija ir saistīta ar jūras sajūtām, iedvesmojoties no dabas." Sadarbībā ar LNSO mūziķiem taps arī skaņdarbs klarnetei un klavieru kvartetam. Iespējams, taps vēl kāds kamermūzikas opuss atkarībā no tā, kā būs beidzies iekšējais LNSO mūziķu kameransambļu konkurss.

 

Debijas un atgriešanās

LNSO sezona būs īpaši bagātīga viesdiriģentu skaita ziņā. Būs gan debijas, gan ļoti ilgi gaidītas atgriešanās – piemēram, atkaltikšanās ar franču diriģēšanas vecmeistaru Žanu Klodu Kazadesī. Divi jauni diriģenti, ar kuriem LNSO līdz šim nav sadarbojies, ir krievu diriģents Maksims Jemeļjaničevs un somu diriģents Tāvi Oramo. No viesdiriģentiem vēl jāmin Gintars Rinkēvičs, ar kuru gadu gaitā izveidojusies ļoti laba sadarbība.

Ar diriģentu Gunti Kuzmu LNSO sadarbojas jau vairākus gadus. "Kopā ar orķestri aktīvi turpinām darbu pie ierakstiem, tomēr neaizmirstam arī par koncertdarbību. Man ir prieks, ka mums bijusi iespēja vairākus neizskanējušos koncertus pārcelt uz nākamo sezonu, piemēram, koncertu Ritma dzīres, ko sagatavojis LNSO sitaminstrumentu grupas koncertmeistars Edgars Saksons un kas veltīts viņa jubilejai. Savukārt decembrī manā vadībā dzirdēsim Šūberta skaņdarbus un Mocarta klavierkoncertu,» stāsta Guntis Kuzma. Viņš ieskicē arī ikgadējā LNSO festivāla LNSO vasarnīca saturu: "Festivāls atgriežas Rēzeknē Latgales vēstniecībā Gors. No 20. līdz 22. augustam dzirdēsim trīs krāšņus simfoniskās mūzikas koncertus. Divus diriģēs Andris Poga, un trešais būs manā pārziņā. Festivālā piedalīsies komponists Raimonds Pauls, ģitārists Matīss Čudars, Latvijas Radio bigbends un Intars Busulis." Kā uzsver Latgales vēstniecības Gors vadītāja Diāna Zirniņa, "jau kopš pagājušā gada oktobra tieši LNSO līdzdarbošanās starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā Organismi ir tā, kas mūs stiprina visu šo pandēmijas laiku". LNSO vasarnīca Gorā notiks jau trešo reizi. Koncerti iecerēti Lielajā zālē, taču, ja to nedrīkstēs, notiks ārā.

LNSO mājas Lielajā ģildē būs līdz 2021. gada beigām, bet, sākot ar nākamā gada janvāri, orķestris pārcelsies uz Dailes teātri. Lielajā ģildē renovācija norisināsies divus gadus. Cerams, ka 2024. gadā ēka būs ieguvusi mūsdienīgu tehnoloģisku kapacitāti, labāku akustiku un ērtāku loģistiku gan skatītājiem, gan mūziķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja