Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pasaka, kas nebeidzas

Multimediālais uzvedums jeb metālopera Kurbads, ķēves dēls atdzims otrajai izrādei Baltijas ceļa 30 gadu jubilejā Lucavsalā

Režisores Ingas Tropas radītais multimediālais uzvedums, kura pamatā ir pasaulē visplašāk pazīstamās latviešu rokgrupas Skyforger albums Kurbads, Limbažos 2017. gadā klātesošajiem palicis atmiņā kā grandiozākais šāda žanra notikums, kāds jebkad Latvijā piedzīvots. Skatuvi trijos līmeņos bija veidojis scenogrāfs Uģis Bērziņš – apakšējā notika Gunta Spridzāna horeogrāfiskais uzvedums, vidējā grupa spēlēja mūziku, trešajā to visu izcili vadīja teicēja Zane Jančevska ar iepriekš safilmētām projekcijām fonā. Lieliski bija galveno lomu atveidotāji – Ģirts Bisenieks (Kurbads) un Liene Stepena (Čūska Ragana), arī viss pārējais dejotāju kolektīvs, kura darbam katrā vissīkākajā detaļā gan varēja sekot līdzi tikai skatuves tuvumā esošie skatītāji, savukārt tālākajiem tas bija Skyforger koncerts ar krāšņiem papildinājumiem projekciju un uguņošanas veidā.

"Mums vairāk tautā ir aizgājis Lāčplēša tēls, taču visi folkloristi, ar kuriem runāju, brīnās, kāpēc tā, jo patiesībā daudz simpātiskāks šķiet Kurbads, savukārt Lāčplēsis ir varonis, kurš neiztur pārbaudījumu, – viņš apjūk starp divām sievietēm un zaudē cīņu, jo netiek nākamajā varoņa iniciācijas pakāpē. Kurbadam tas izdodas. Tā pasaka ir baigi brutālā, bet ar tādu tēlu latviešiem būtu daudz veselīgāk identificēties. Puškaitim, kurš pierakstījis šo pasaku, ir bijusi sacensība ar Pumpuru – vai aizies Lāčplēsis vai Kurbads. Pumpurs tajā laikā esot bijis stilīgāks – viņam bijis vairāk draugu un paziņu, tāpēc Lāčplēsis izvirzījies, bet Kurbada eposs palicis plauktiņos vēstures zinātājiem," pirms Limbažu pirmizrādes stāstīja Inga Tropa. Vērojot to klātienē, patiešām bija sajūta, ka ir pienācis laiks latviešu ceturtajai atmodai, kuras karognesēju sauc Kurbads.

 

Ap Skyforger mūziku

Tūliņ pēc tam tika meklētas iespējas šo uzvedumu parādīt vēl kādu reizi, lai lielā ieguldītā darba augļus redzētu vairāk cilvēku. "Multimediālā metālopera ar metālfolka grupu Skyforger Limbažu estrādē 3. jūnijā aizdārdēja padebešos kā atbrīvotas radīšanas gaviles, vienlaikus sarežģītajam daudzpakāpju izrādes visumam (gaismas, horeogrāfija, skaņa) spējot piešķirt pārdomātu struktūru, jaudu un tēlainību, estētiku atjautīgi saplūdinot ar dabas spēku," – nominējot uzveduma režisori Ingu Tropu Dienas balvai kultūrā par 2017. gadu, to raksturoja žūrija.

Uzvedums tika un joprojām tiek dēvēts par metāloperu, kaut uz Anša Lerha-Puškaiša pasakas balstītā albuma Kurbads tapšanas brīdī par šī darba saistīšanu ar vārdu "opera" nav ticis domāts. Elīnas Gailītes recenzijā interneta kultūras žurnālā Satori par uzvedumu Limbažos pausta sajūta, ka rīkotāji ar grupu nav bijuši uz viena viļņa, par to esot liecinājusi arī Skyforger dalībnieku Pētera Kvetkovska un Edgara Grabovska intervija, kurā viņi gaidāmo pasākumu dēvējuši par koncertu. Šeit gan varētu iebilst, jo tas ir neizbēgami, ka jebkuru radošu darbību veido dažādi slāņi, kaut kam kalpojot par pamatu, jautājums – pakļaujoties vai nepakļaujoties korekcijām, kuras varētu prasīt nākamā darba izveides process. Anša Lerha- Puškaiša uz tautas teikām balstītā pasaka, protams, ir visa pamatā, bet tieši Skyforger albums Kurbads ir tas, kas bez korekcijām ir ticis izmantots metāloperā, to apaudzējot ar horeogrāfiju, scenogrāfiju un visu pārējo.

 

Būs papildinājumi

Neilgi pirms izrādes Limbažos grupas līderis Pēteris Kvetkovskis stāstīja, ka tas arī mūziķiem būs neierasts uzdevums – nospēlēt visu precīzi kā albumā, no tā neatkāpjoties, ko varētu atļauties rokkoncertā, jo uz tā tiek būvēts viss pārējais, līdzīgi kā grupai Iļģi bija jāmācās visas dziesmas spēlēt precīzi kā ierakstos savam jubilejas koncertam Arēnā Rīga, kura deju uzveduma režisore arī bija Inga Tropa. Vienīgās atkāpes no albuma Kurbads struktūras bija pauzes, kad tika dots vārds teicējai Zanei Jančevskai.

Atkārtotais uzvedums skatītājus pārsteigs ar vairākiem būtiskiem papildinājumiem – gaidāmi divu jaunu skaņdarbu pirmatskaņojumi, papildu specefekti, gaisa deja, kā arī vairākas izmaiņas stāstā. Šoreiz tas notiks Rīgā, Lucavsalā, piektdien, 23. augustā, atzīmējot Baltijas ceļa 30. gadadienu. Lai uzsvērtu to kā visai Baltijai nozīmīga notikuma gadadienu, pirms uzveduma uzstāsies arī grupas no kaimiņvalstīm – Riffarrica no Igaunijas (plkst. 19.30) un Lietis no Lietuvas (plkst. 20.45).

Tā vai citādi, grupas Skyforger 2010. gada albums Kurbads, kurš pirmo reizi izdots sadarbībā ar ASV ietekmīgo ierakstu kompāniju Metal Blade Records un saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu kā labākais roka albums, pa šo laiku iekļauts arī Radio Naba raidījuma Zibens pa dibenu visu laiku labāko latviešu mūzikas albumu simtniekā, bet nesen pārizdots vinila plates formātā, kas pagaidām ilgtspējā pārspējis visus pārējos, kas nāk un iet. Nu jau platēs ir izdoti visi grupas albumi, daļa no tiem kļuvuši par retumiem un piedzīvojuši atkārtotas tirāžas – nesen tas noticis ar Kauju pie Saules (1998). Plates interesentiem būs pieejamas arī Lucavsalā.

Skyforger jau gadiem ilgi ar savu mūziku latviešu valodā iepazīstina cilvēkus abos lielā okeāna krastos, pašiem par lielu pārsteigumu atrodot fanus arī Meksikā un Brazīlijā. Rudenī ir gaidāma liela Eiropas turneja, tātad grupai piešķirtais valsts finansējums mūzikas eksportam tiek likts lietā, un pēc tā sadales izskanējušās pretenzijas saņēmēju virzienā vismaz uz Skyforger neattiecas.

 

Uzvedums

Skyforger. Kurbads, ķēves dēls

Lucavsalā Rīgā 23.VIII no plkst. 18

Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja