Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pašu auklētie vienā mūzikas kamolā

Ar koncertu un jaunā albuma Pašu auklētie prezentāciju Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē 3. oktobrī plkst. 19.00 orķestris Rīga atklās 2019./2020. gada koncertsezonu. Pie pults būs orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns, piedalīsies solistes Sonora Vaice un Ilona Bagele, aktrise Zane Jančevska un stāstniece, mūzikas žurnāliste Liene Jakovļeva.

Sezonas atklāšanas koncertā Pašu auklētie orķestris atzīmēs divus notikumus, vienotā mūzikas kamolā satinot mūsu mūzikas un orķestra vēsturi un šodienu. Vakara pirmā daļa godinās izcilā diriģenta, komponista un pedagoga Mendeļa Baša (1919– 2012) simtgadi. M. Bašs bija unikāla, ļoti ražīga personība Latvijas kultūrā – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (tolaik Latvijas konservatorijas) mācībspēks operdziedāšanas un kordiriģēšanas nodaļās, galvenais diriģents Valsts Rīgas operetes teātrī, Daugavpils Muzikāli dramatiskajā teātrī un no 1975. līdz 1993. gadam bija diriģents orķestrī Rīga. Gandrīz 20 gadu strādādams līdzās Gunāram Ordelovskim, M. Bašs radījis ļoti labas un savulaik daudz spēlētas klasiskās mūzikas aranžijas pūtēju orķestrim. Neliela daļa no tām skanēs arī rītdienas koncertā, kur mecosprāns Ilona Bagele dziedās fragmentus no Žorža Bizē operas Karmena un Rodiona Ščedrina operas Ne tikai mīla, bet Sonora Vaice – Violetas āriju no Džuzepes Verdi operas Traviata un Čo-čo-sanas āriju no Džakomo Pučīni operas Madama Butterfly. Skanēs arī M. Baša oriģināldarbs Svinīgā mūzika pūšaminstrumentu orķestrim.

Koncerta otrajā daļā orķestris prezentēs jauno latviešu mūzikas ierakstu albumu Pašu auklētie, kurā diriģenta Valda Butāna vadībā šā gada pavasarī Latvijas Radio studijā ierakstīti Ilonas Breģes, Viļņa Šmīdberga, Jēkaba Jančevska un Andra Sējāna skaņdarbi. "Albums, manuprāt, iezīmē vienu no visbūtiskākajām mūsu kolektīva darbības šķautnēm – latviešu komponistu jaundarbu pasūtīšanu un atskaņošanu," stāsta Valdis Butāns. Diriģents uzsver, ka albumā iekļautās četru skaņražu kompozīcijas muzikāli un saturiski ir tik dažādas un latviski savdabīgas, cik paši to autori. "Uzskatu, ka kvalitatīvs mūsdienu simfoniskā pūtēju orķestra repertuārs daudzviet pasaulē joprojām tikai veidojas, tādēļ ir svarīgi, ka ar savu unikālo pienesumu piedalāmies arī mēs – pašu zemē auklētie komponisti un atskaņotājmākslinieki."

Orķestris šosezon piedāvās arī Latvijas valsts simtgadei veltītā festivāla Trīs zvaigznes koncertus no 10. līdz 18. novembrim. Tradicionālie Ziemassvētku koncerti decembrī sola programmu Džezā tikai meitenes. Būs arī Vecgada vakars Vīnes noskaņās. Bet gaidīt pavasari palīdzēs Valentīndienas koncerts Holivudas mīlas stāsti un Pavasara festivāls Windstream.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja