Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Paziņoti Lielās mūzikas balvas 2021 nominanti. Balvu par mūža ieguldījumu saņems Imants Resnis un Samsons Izjumovs

Lielās mūzikas balvas žūrija piektdien, 14. janvārī, paziņoja Lielās mūzikas balvas 2021 nominantus un balvas par mūža ieguldījumu saņēmējus

LMB pasniegšanas ceremonija notiks 8. martā Latvijas Nacionālajā operā. Pasākuma tiešraidi nodrošinās Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 Klasika

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kuru organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA Latvijas Koncerti. 1993. gadā Latvijas Republikas Kultūras ministrija pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu. 

Balvas žūrija visu gadu apmeklē koncertus un ik mēnesi satiekas sēdēs. Janvāra sākumā žūrija izvirza nominantus. Balsojums par laureātiem notiek īsi pirms balvas pasniegšanas ceremonijas. 

LMB 2021 žūrijā strādāja diriģents, muzikologs un komponists Andris Vecumnieks (žūrijas priekšsēdētājs), muzikoloģe, mūzikas pedagoģe un docētāja Iveta Grunde, muzikoloģe Daina Markova, muzikoloģe, LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, muzikoloģe, Latvijas Radio 3 Klasika žurnāliste Maruta Rubeze, LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Andris Saulītis un teātra zinātniece, mūzikas pedagoģe Ingrīda Vilkārse. 

Lielo mūzikas balvu par mūža ieguldījumu saņems dziedātājs Samsons Izjumovs un diriģents Imants Resnis. 

Ilggadējais Latvijas Nacionālās operas solists Samsons Izjumovs (1950) ir viens no izcilākajiem Latvijas baritoniem. Pievienojoties LNO solistu ansamblim 1978. gadā, viņš uz skatuves aizvadījis vairāk nekā četras desmitgades, iemantojot nedalītu publikas atzinību un kritiķu labvēlību, kā arī kolēģu cieņu un apbrīnu. Samsona Izjumova balss tembram piemīt samtaina nokrāsa, sulīgs un silts skanējums, dziedājuma izteiksmei raksturīgs cēlums un emocionāls dziļums. Baritons lieliski izjūt mūzikas smalkākās nianses un meistarīgi sapludina sevi un atveidojamo tēlu, tādējādi uzrunājot ne vien ar vokāli pārliecinošu sniegumu, bet arī emocionāli piepildītu un spožu aktiermākslu.

Diriģents Imants Resnis (1949) ir neremdināms latviešu muzikas patriots, aizrautīgs piemirstu vērtību jaunatklājējs un jaunu ideju rosinātājs. Būtisks posms viņa radošajā dzīvē saistās ar Liepājas simfonisko orķestri, kura mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta godā Imants Resnis bija no 1992. līdz 2009. gadam. Šajos septiņpadsmit gados maestro būtiski paplašināja orķestra repertuāru un līdztekus koncertiem Liepājā, Rīgā un citās Latvijas pilsētās regulāri devās ārzemju viesturnejās, kā arī veica nozīmīgus ieskaņojumus. 

Lielās mūzikas balvas 2021 nominanti

Gada jaunais mākslinieks

  • Koklētāja Līga Griķe 
  • Dziedātājs Edgars Ošleja 
  • Flautiste Egija Sproģe

Gada koncerts

  • Mūsdienu mūzikas festivāla deciBels tiešsaistes koncerts A-Ronne 12. martā – Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš (rīkotājs – JVLMA un Latvijas Koncerti)
  • Koncerts Amao Omi/Bezjēdzīgais karš 3. septembrī Rīgas Lutera baznīcā – Kaspars Znotiņš, Rīgas saksofonu kvartets, Rīgas Doma kora skolas jauktais koris un diriģents Jurģis Cābulis (rīkotājs – Rīgas Doma kora skolas jauktā kora biedrība)
  • Festivāla Windstream koncerts Katedrāle un roks 10. oktobrī Lielajā ģildē – Atis Zviedris, Atis Ieviņš, orķestris Rīga un diriģents Valdis Butāns (rīkotājs – orķestris Rīga)

Par izcilu interpretāciju

  • Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga ansamblis (Agnese Egliņa, Egija Sproģe, Mārtiņš Circenis, Liene Neija-Kalniņa, Ivars Brīnums, Kārlis Klotiņš) un diriģents Normunds Šnē – Žerāra Grizē Vortex Temporum festivālā Latvijas Jaunās mūzikas dienas 29. aprīlī Lielajā ģildē 
  • Dziedātājs Jānis Šipkēvics – Krista Auznieka kameropera Tagadne 14. un 15. augustā kultūrvietā Hanzas perons (kopā ar Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē)
  • Vijolnieks Georgs Sarkisjans – Arama Hačaturjana Koncerts vijolei un orķestrim 29. oktobrī Lielajā ģildē (kopā ar LNSO un diriģenti Kristīnu Posku)

Par izcilu sniegumu gada garumā

  • Latvijas Radio bigbends un tā mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags
  • Liepājas simfoniskais orķestris tiešsaistes koncertu ciklā Simfonija tuvāk
  • Ērģelnieks Aigars Reinis par koncertiem Rīgas Domā

Par izcilu darbu ansamblī

  • Čelliste Margarita Balanas
  • Pianiste Elīna Bērtiņa
  • Kontrabasists Jānis Rubiks

Gada komponists 

  • Krists Auznieks
  • Jēkabs Jančevskis
  • Anna Ķirse

Gada uzvedums

  • Multimediāla monoopera Cilvēka balss. Telefons, režisore Sonora Vaice (rīkotājs – Operetes teātris)
  • Audiovizuāls koncertuzvedums Krastā saviļņots, mākslinieciskā vadītāja un diriģente Laura Leontjeva (rīkotājs – Saulkrastu koris Anima)
  • Imanta Kalniņa opera Matīss, kausu bajārs, diriģents Ainārs Rubiķis, režisore Rēzija Kalniņa (rīkotājs – OratoriO)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja