Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Personības un pārsteigumi otrajā Jūrmalas festivālā

Jūrmalas festivālā, kas Dzintaru koncertzālē notiks jau otro vasaru, astoņos koncertos no 11. līdz 16. jūlijam līdz ar festivāla goda mākslinieku, pasaulē slavenāko Latvijas tenoru Aleksandru Antoņenko piedalīsies pasaulē atzīti Latvijas mākslinieki Ksenija Sidorova, Egils Siliņš, Vestards Šimkus, Alise Zinovjeva, Ainārs Rubiķis, kā arī izcili viesi, sākot ar teju vai pārcilvēciski virtuozo trompetistu Sergeju Nakarjakovu un beidzot ar Londonas mūziklu zvaigznēm.

Mediņu pārstāvji

Kad preses konferencē uzrunāja mediju pārstāvjus, tenoram Aleksandram Antoņenko tas izklausījies kā "Mediņu pārstāvji". "Mēs te esam veseli trīs Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolas pārstāvji, turklāt mūs visus vieno viena un tā pati dziedāšanas pedagoģe Margarita Gruzdjeva," viņš teica, norādot uz Itālijā dzīvojošo soprānu Alisi Zinovjevu un bijušo ekonomikas ministru pianistu Danielu Pavļutu. "Atceros manus, Alises Zinovjevas, Andžellas Gobas, Naura Indzera koncertus deviņdesmitajos gados un kā Daniels mūs pavadīja. Mums bija brīnišķīgs dziedošs kurss. Pagājušogad netīšām satiku Danielu lielveikalā un ļoti nopriecājos, kad viņš teica, ka atsācis spēlēt." Drīz vien viņš uzaicinājis Pavļutu sagatavot kopīgu latviešu klasikas programmu. Abi to atskaņos Dzintaru Mazajā zālē 14. jūlijā pulksten 18. "Mēģinājām pat Parīzes (Bastīlijas) operas Ravela zālē. Jau ir gatava programma nākamajam festivālam - Riharda Štrausa solodziesmas," stāsta A. Antoņenko. Pāris no tām jau tagad skanēs līdzās Emīla Dārziņa, Jāņa Mediņa, Alfrēda un Jāņa Kalniņa dziesmām. Aizver actiņas un smaidi ar Poruka tekstu būs gan Jāzepa Vītola, gan Emīla Dārziņa versijā.

Festivāla galā koncertā 16. jūlijā Aleksandrs Antoņenko, Marlēna Keine, Alise Zinovjeva un Egils Siliņš atskaņos skaistākās itāļu operu ārijas. "Būs Verdi, Pučīni. Programma būs ļoti plaša un interesanta no paša sākuma līdz pašām beigām," saulaini smaidot, atklāja Alise Zinovjeva. Jūrmalas festivāla orķestri diriģēs Igaunijas Nacionālās operas galvenais diriģents Vello Pehns.

Cita Karmena un Paganīni

Mūsu Karmenā dzied tikai akordeons, perkusijas un vijole - mūsu šarmantā akordeona dīva, nu jau Londonā dzīvojošā Ksenija Sidorova stāsta par jauno albumu Carmen, ko tikko laidis klajā prestižais mūzikas ierakstu nams Deutsche Grammophon. Prezentācijas koncerts 13. jūlijā Dzintaros seko pirmajam, Vācijā notikušajam. Nākamais jau ASV. "Šo programmu izauklējām piecās pilsētās, trīs valstīs kopā ar Stambulas filharmonisko orķestri un draugiem no Venecuēlas, Vācijas, Izraēlas un Peru. Man tā ir tuva, jo Karmenas temperaments ir manī pašā. Kas tas par žanru? Man patīk eksperimentēt. Labu mūziku var spēlēt visādos žanros," saka Ksenija Sidorova, kura uzstājusies pat kopā ar Stingu, bet pēdējā laikā aizrāvusies ar reggaeton deju mūziku. Dzintaros viņa muzicēs kopā ar starptautisku ansambli - kontrabasistu Roberto Kohu, pianistu Klaudio Konstantīni, vijolnieku Alehandro Logersio, ģitāristu Rēntko Dirksu un sitaminstrumentālistu Itamaru Doari.

Temperamentīgi un kaislīgi ritmi, saviļņojoša mūzika un dejas raksturo arī gruzīnu etnodžeza grupu Egari, kas uzstāsies 12. jūlijā. Astoņi vīri - profesionāli mūziķi - spēlē gan gruzīnu pandūru, čonguri un dūdas, gan arī vientuļi sērīgo armēņu duduku. Līdzīgi kā pērn vieskoncertā Rīgā būs gan gruzīnu vīru tradicionālie daudzbalsīgie dziedājumi, gan džezroks, gan gruzīnu tautasdejas grupas horeogrāfa un dejotāja, ansambļa Rustavi ilggadējā dalībnieka Dāvida Skhirtladzes izpildījumā. Sirms kungs, bet ar kādu stāju un iekšējo uguni! Emocionālais lādiņš - neatvairāms.

Brīvdomīgā Jūrmala ir kā radīta, lai Fēliksa Mendelsona vijoļkoncertu atskaņotu trompete. Būs fantastisks piedzīvojums - Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis piesaka supervirtuozā "trompetes Paganīni" Sergeja Nakarjakova uzstāšanos festivāla atklāšanas koncertā 11. jūlijā, ko diriģēs Ainārs Rubiķis. Pianists Vestards Šimkus šajā vakarā atskaņos Morisa Ravela Pirmo klavierkoncertu sol mažorā. Viņš gan aicina negaidīt "tipiskus džeza mūzikas ielāpus vai uzlīmes. Džezs jūtams artikulācijā un ritmikā. Tikpat daudz dzirdams arī flamenko, franču un arābu tautas mūzika. Ļoti tēlaina, vasarīga, silta, saulaina mūzika".

Mūzikli - no Londonas

Arī šogad festivālā iekļauta programma Brodvejas mūziklu zelta izlase, ko diriģenta Roberta Pērvisa vadībā 15. jūlijā sniegs mūziklu zvaigznes no Londonas - Demjens Hamblijs, Adrians der Gregorjans un Debora Maiersa - kopā ar festivāla orķestri, no Leonarda Bernsteina, Ričarda Rodžersa, Endrū Loida-Vebera, Kola Portera un citu komponistu mūzikliem. 14. jūlijā pulksten 20 uz lielās skatuves kāps Intars Busulis, Abonementa orķestris un Liepājas simfoniskais orķestris. Ivars Kalniņš koncertā KinoTeātris 12. jūlijā Mazajā zālē kopā ar aktrisi Ēriku Egliju, pianistu Arturu Maskatu un trompetistu Andri Ābelīti atskaņos Artura Maskata un citu mūsu komponistu dziesmas no filmām, teātra izrādēm un soloprogrammām. Festivālu papildinās bezmaksas Salsas nakts 15. jūlijā Dzintaru pludmalē un Jomas ielas svētki, kuri jau septiņpadsmito gadu priecēs ar teātri, mūziku, sportu (starptautisks Ghetto Basket turnīrs!) un citām izklaidēm lieliem un maziem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja