Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pludmales izpriecas bez priedēkļa

Festivāls Summer Sound piedāvā aktuālus dīdžejus un daudzveidīgu pašmāju mūzikas programmu

Liepājā notiekošais pludmales festivāls Summer Sound ik gadu pulcē aptuveni 20 000 apmeklētāju. Uz vairākām skatuvēm muzicē grupas, uz neskaitāmām mazākām spēlē dīdžeji, un mūzika skan no visām pusēm. Vari pabrist pa smiltīm dažus metrus un tu jau nonāc cita skaņu avota ietekmē, bet joprojām cauri sitas iepriekšējais, un tad atliek izvērtēt, vai doties atpakaļ vai iet tuvāk nākamajam. Cilvēku kustība festivālā ir ļoti intensīva, turklāt nevis vienā virzienā, kad visi dodas uz nākamo svarīgāko notikumu, kā tas parasti notiek lielos festivālos, bet uz visām pusēm.

 

Neprātīgā ballīte

Reizēm, atrodoties Summer Sound, ir radies iespaids, ka šī festivāla apmeklētāji uz to dodas kā uz neprātīgu pludmales ballīti un mākslinieku vārdi nav izšķirošie, lai to darītu. Izskatās, ka organizētāji rīkojas pēc šī novērojuma, vai arī viņiem pa kabatu iesitusi festivāla lielākā atbalstītāja LMT pazušana no nosaukuma, kuram tas iepriekšējos gados bija pievienots kā "priedēklis" līdzīgi kā savulaik Pepsi Sziget Ungārijā un Heineken Opener Polijā.

Nekādu ļoti slavenu ārzemju mūziķu vai grupu, kuras radījušas kaut ko tik oriģinālu, ka tās noteikti klausīsimies arī pēc desmit gadiem, šogad programmā nav. Iepriekšējos festivālos ir bijuši Pet Shop Boys, Mika, Guano Apes, The Big Pink, Mumiy Troll, Apocalyptica un King Charles, bet šogad sarakstā pirmie minētie mākslinieki ir elektroniķi jeb dīdžeji, kuru darbībās pie pultīm lūkojoties, skatītājs īsti neredz, kā mūzika top, un vizuālais priekšnesuma noformējums tiek galvenokārt balstīts uz projekcijām un gaismām, kas, visticamāk, būs iespaidīgas un krāšņas arī šajā gadījumā.

Dalībnieku sarakstā pirmais minēts Losandželosas dīdžeju trio Cheat Codes, kas producē dziesmas un izmanto pieaicinātus vokālistus. Viņi iekļuvuši radiostaciju aktīvās rotācijās un sasnieguši klausījumu skaitu rekordu vietnē Spotify, tas šodien liecina par popularitāti daudz vairāk nekā pārdoto albumu vai singlu skaits. Otrs galvenais mākslinieks ir producents un dīdžejs no Vācijas Fēlikss Jēns, savukārt interesantākais no visiem trim šķiet francūzis ar pseidonīmu Klingande, kas tiek dēvēts par tropical house žanra aizsācēju. Viņa mūzikā daudz izmantoti dzīvie instrumenti – klavieres un saksofons –, kā arī spocīgas skaņas, kas atgādina pretējā virzienā atskaņotu ierakstu, un tās ir drīzāk atvēsinošas, nevis tropiskas, bet tropiskā gaisotnē daudz vairāk nekā kondicionētāja noregulētā klimatā nepieciešams veldzēt slāpes.

 

Par un pret Liepājroku

Nākamās sarakstā parādās pašmāju zvaigznes – Dons un Bermudu divstūris, par kuru piemērotību pludmales ballītei jautājumi nerodas, seko Eirovīzijas atlases Supernova finālisti Triana Park, Franco Franco un My Radiant You, kā arī viņu soģa – Supernovas žūrijas locekļa – DJ Rudd un jaunās uzlecošās zvaigznes dziedātājas/ reperes Zelmas Jēgeres grupa Bandmaster, kas tikko izdevusi savu pirmo īsformāta albumu jeb EP Stay Awake, kura pirmā atmosfēriskā dziesma Just Paddle tapusi sadarbībā ar džezā balstītā indīpopa trio Ezeri.

Tālāk jau diezgan daudzveidīgs pašmāju mākslinieku klāsts – Astro’n’out, Polifauna, sintpopa duets Tehnikums, kas pirmoreiz uzstāsies uz tik lielas skatuves (viņiem tikusi galvenā Summer Sound Stage – pati lielākā) kopā ar mūsu sen pazīstamo hiphopa zvaigzni Ozolu, reperis Fakts, Pienvedēja piedzīvojumi (šogad kolektīvs piedalās visos vasaras festivālos), Satellites LV, Very Cool People, Z-Scars, Edavārdi un Singapūras satīns, grupas Zāle čellists Aivis Gailītis ar soloprogrammu, meditatīvas instrumentālās mūzikas (elektronika, bungas, ģitāra) duets Kaktiņš Stūrītis, kas nāk no Liepājas, bet tam esot imunitāte pret tā saukto liepājroku, kuru Summer Sound pārstāvēs Ivo Fomins.

Atkal uzstāsies kādu laiku nedzirdētais dziesminieks Martin Confused, vizuāli un muzikāli krāšņu priekšnesumu kā allaž sniegs Elizabete Balčus, pēc piedalīšanās TV realitātes šovā un sadarbības ar Dzelzs vilku pazīstamā dziedātāja Anita Intaite. Šajā rindkopā iepriekš minētie mākslinieki uzstāsies uz skatuves ar nosaukumu Koncertsēta, kas droši vien domāta tiem, kuri tomēr gribēs paklausīties mūziku, nevis iejukt ballītes pūlī. Dalībnieku vidū ir arī mūsu folkmetāla grupa Skyforger, kas koncertus Latvijā nemaz nesniedz tik bieži, jo pieprasīta festivālos ārzemēs, un šogad ar grandiozo metāloperas uzvedumu Kurbads. Ķēves dēls savāca rekordlielu savu koncertu apmeklētāju skaitu Limbažos, liekot ar smago metālu iepazīties arī cilvēkiem, kuri to iepriekš nekad nav dzirdējuši vai no tā baidījušies kā no uguns.

 

Summer Sound

Liepājas pludmalē 28.–29.VII

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 25–95 

www.summersound.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja