Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pūtēju orķestris "Rīga" sezonas noslēguma koncertā atskaņos svītas no operām "Porgijs un Besa" un "Karmena"

Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" 2008./2009.gada sezonu noslēgs ar koncertu Lielajā ģildē, 28.maijā plkst.19, atskaņojot Ž.Bizē/R.Ščedrina populāro «Karmensvītu» un Dž.Gēršvina svītu "Catfish Row" no operas "Porgijs un Besa" — informē orķestra mārketinga speciāliste Daina Švābe. Kopā ar orķestri un tā galveno diriģentu Andri Pogu muzicēs solisti — britu soprāns Gveneta-Anna Džefersa (Gweneth-Ann Jeffers) un Latvijas Nacionālās operas dziedātāji baritons Jānis Apeinis un Andris Lapiņš (tenors).

Gveneta-Anna Džefersa (Gweneth-Ann Jeffers), kura starp Lielbritānijas izcilākajām jaunākās paaudzes dziedātājām izceļas ar iespaidīgo balsi un spilgto personību, Latvijā viesosies pirmo reizi. Absolvējusi Ekseteras Universitāti un Goldsmita koledžu Londonā, G.A.Džefersa ieguvusi maģistra grādu vokālajā mākslā Gildhola Mūzikas un drāmas augstskolā un pārstāvējusi Angliju 2001. gada Pasaules dziedātāju konkursā Kārdifā. Viņas plašajā repertuārā jau ir vadošās lomas Velsas Nacionālajā Operā (Leonora operā "Trubadūrs") un Ķelnes Operā (Leonora operā "Likteņa vara"). Dziedātāja koncertējusi Lielbritānijā, Eiropā, Austrālijā un Japānā. Kā pēdējā laikā būtiskākos notikumus dziedātājas karjerā jāmin debiju Gudrunas lomā R.Vāgnera operā "Dievu mijkrēslis" BBC Promenādes koncertos ar Donaldu Ranniklu, titullomā operā "Toska" Lisabonā, operā "Džokonda" Opera Holland Park teātrī. Besas lomu, kurā viešņu dzirdēsim Rīgā, viņa dziedājusi Maķedonijas Filharmonijā.

Svīta "Catfish Row" ir amerikāņu komponista Džordža Geršvina (1898-1937) skaņdarbs orķestrim un solistiem, kam par pamatu ņemta mūzika no viņa pazīstamās operas "Porgijs un Besa". Svītas pirmatskaņojums notika 1936. gadā Filadelfijas Mūzikas akadēmijā. Tā sastāv noPū piecām daļām: Uvertīra – blūza melodija, kur pirmo reizi izskan slavenais hīts "Summertime". Otrā daļa "Porgijs dzied" ietver labi pazīstamās melodijas "I Got Plenty o' Nuttin'" un "Bess, You is My Woman Now". Vidusdaļā, Fūgā atonāla mūzika attēlo Krauna slepkavību operas 3.cēlienā, kam seko 4.daļa "Vētra". Svītas noslēgumā izskan Geršvina darba fragmenti, kas netika iekļauti operas sākotnējā versijā, kā arī pēdējā dziesma "Lawd, I'm on my way". Svīta "Catfish Row" skanēs Donalda Hansbergera pārlikumā pūtēju orķestrim, kas to atskaņos kopā ar trim solistiem.

"Karmensvītu" izcilais krievu komponists Rodions Ščedrins (1932) izveidoja kā baletmūziku par franču komponista Žorža Bizē (1838-1875) operu "Karmena". Titullomu savulaik Maskavas Lielajā teātrī dejoja viņa dzīvesbiedre, leģendārā baleta dīva Maija Plisecka. Svīta uzrakstīta tik asprātīgi un tik spilgtās orķestra krāsās, ka uzskatāma par patstāvīgu mākslas darbu un guvusi starptautisku atzinību kā koncertskaņdarbs. Orķestris "Rīga" atskaņos "Karmensvītu" Andrē Reihlinga pārlikumā pūtēju orķestrim.

Biļetes uz pūtēju orķestra "Rīga" sezonas noslēguma koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs par 5-12 latiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja