Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Raķete bez uzstādījumiem

Grupa Mofo vērtējumam nodod jaunāko veikumu - albumu Raķete


Ar grupas Mofo mūziku ir dīvaini - pat nejūsmojot par attiecīgo žanru, viņu dziesmas ieķeras prātā, un tur arī paliek, ļaujot nekavējoties atpazīt viņu daiļradi, neatkarīgi no tā, vai dzirdi dziesmas radio, vai garāmejot ieklausies televīzijas radītajos trokšņos. Turklāt, kā atzīst paši mūziķi, ja agrāk viņi centušies ietilpt diskutablajā britpopa rāmējumā, tad tagad stilam, ko spēlē, definīcija vairs nav vajadzīga. Radies kā projekts, kurā apvienojušies mūziķi no vairākām Latvijā zināmām grupām (Arnis Račinskis - Kuba, Toms Ostrovskis - Kuba, Satelllites LV, Edgars Rubenis - Driving South, Mona de Bo, Pēteris Lunde - Pienvedēja piedzīvojumi), tas izrādījies tieši tik ilgtspējīgs, lai šovakar Positivus AB festivāla ieskaņas pasākumā varētu klausītāju vērtējumam nodot savu otro albumu Raķete. Tiesa gan, pirms laika nācās piedzīvot nelielu grupas dalībnieku maiņu, taču tas visiem procesā iesaistītajiem esot vien nācis par labu, atzīst Arnis. Mārtiņš Elerts tagad lieliski spēlē grupā Astro"n"out, savukārt viņa vietā nākušais Edgars esot ienesis grupā radošo un brīvo garu. Harmonija grupā ir jūtama pat neilgas sarunas laikā - runasvīrs ir Arnis, taču viņu ik pa brīdim papildina kolēģi - Pēteris un Edgars mēģina tuvāk paskaidrot Arņa teikto, savukārt Toms izmet vien dažas frāzes, katra no tām gluži kā naglai pa galvu. Kas gan ir Mofo klausītāji? Pēc ilgas diskusijas puiši nonāk pie kopīga secinājuma - tie, kas mūziku meklē, nevis "ēd, ko viņiem iebaro".

Labākais ierakstītais


Albums esot bijis gatavs jau martā, taču dažādu ķibeļu dēļ tā izdošana aizkavējusies. Albuma Raķete iznākšanu nāksies atzīmēt vairākkārt. 18.jūnijā jaunās kompozīcijas būs iegādājamas digitālā formātā interneta vietnē www.platfromamusic.lv un noklausīties tās varēs grupas mājaslapā www.mofomusic.lv. Tie fani, kas ieradīsies uz Positivus AB festivāla ieskaņas pasākumu, varēs savā īpašumā iegūt albuma pirmo versiju, kas izdota ierobežotā tirāžā. Taču tirdzniecībā Raķete nonāks pēc mēneša - jūlijā. Albuma izdošanai, visticamāk, rudenī sekos arī koncertu sērija.

"Šis albums ir labākais, ko savā mūžā esmu ierakstījis," saka Arnis un piebilst, ka tagad esot imūns pret kritiku. Forši, protams, esot, ja kādam patīk. "Man albums ir jau noticis. Līdzīgi, kā piedzimtu bērns, - viņš ir nācis pasaulē, un tas, ko par viņu saka apkārtējie, ir jau pie kājas," paralēles velk Račinskis, tiesa gan, neaizmirstot piebilst, ka pagaidām pieredzes ar bērniem viņam neesot.

Lai arī kāda nebūtu situācija mūzikas industrijā, Mofo tomēr nolēmuši jauno albumu izlaist arī taustāmā formā, ne tikai digitāli. Kā saka Pēteris: "Grupai ir fani, kas gribēs paturēt rokās un pēc tam ielikt plauktā oriģinālu disku." Mūziķi nolēmuši jauno disku veidot grāmatas formātā - taču kavēšanās dēļ par pionieriem nav kļuvuši, šādus albumus jau izdevuši Dons un Intars Busulis, tādēļ albums iznāks gandrīz vai Platformas sērijā, jo mūzikas izdevniecība nolēmusi šādu formātu izdot arī turpmāk. "Platforma jau iedarbinājusi konveijeru," kritiski izsakās Toms.

Sanākot viegli


Taču jaunais albums gan nav ierakstāms konveijerā štancēto sarakstā - dziesmas pamazām atnākušas pusgada laikā, turklāt fināla versijas ierakstītas ārpus Latvijas robežām - dāņa Pētera Helma studijā Zviedrijā (Helms vairākus gadus dzīvojis Latvijā, atstājot devumu arī mūzikas vēsturē ar grupu Aparāts). Dodoties uz Pētera lauku mājām, grupai bijis ap divdesmit muzikālu skiču, taču mājup viņi atveduši jau trīspadsmit ierakstītu dziesmu - no vienas gan nācies atteikties, savukārt divas bijis jāieraksta no jauna Sound Division studijā. "Pārsteidzoši - daudz kas radās uz vietas," saka Lunde. Račinskis arī neskopojas ar dalīšanos sajūtās: "Sēdi gandrīz vai guļamistabā, kur vienā stūrī grāmatplaukts, bet otrā klavieres. Durvis vaļā, aiz tām mežs, kur čivina putni… nav ne televizora, ne radio, tuvākais veikals vairāk nekā desmit kilometru attālumā…"

"Nevaru izskaidrot, kā top mūzika," stāsta Arnis, kad pārējie uzsvēruši viņa galveno lomu melodiju radīšanā. "Sanāk šausmīgi viegli, bet pēc tam mokos ar paškritiku vairāku mēnešu garumā," atzīstas mūziķis. Viņš arī piebilst, ka labākās dziesmas topot bez mērķa - kā tas izdevies, interesenti varēs novērtēt jau šodien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja