Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šahs operā, Karmena un Holandietis. Trīs operu iestudējumi LNOB programmā Atmiņas

Tiešsaistes programmā Atmiņas Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) sadarbībā ar Latvijas Televīzijas arhīvu piedāvā kritiķu un skatītāju augsti novērtētu klasisko un laikmetīgo operu ierakstus. Tie ļaus atsvaidzināt atmiņā spilgtus opernamā piedzīvotos notikumus vai atgūt tolaik, iespējams, nokavēto.

No 7. maija skatāma Kristapa Pētersona laikmetīgā opera/lekcija Mihails un Mihails spēlē šahu, no 14. maija – Žorža Bizē operas Karmena 2007. gada iestudējums ar latviešu operzvaigznēm Elīnu Garanču un Kristīni Opolais. No 21. maija būs pieejams Riharda Vāgnera operas Klīstošais holandietis 2003. gada iestudējums ar Egilu Siliņu titullomā. Visi ieraksti būs skatāmi līdz 31. maijam.

Komponista Kristapa Pētersona un libretista Sergeja Timofejeva muzikāli avangardiskā opera/lekcija pirmizrādi piedzīvoja kā viens no Rīga 2014 notikumiem. Atgādinot par šaha fenomenālo popularitāti aukstā kara laikā, operas muzikālā dramaturģija precīzi balstīta 1960. gadā Maskavā Pasaules čempionāta mačā izspēlētajā sestajā sensacionālajā šaha partijā, kurā talantīgais rīdzinieks Mihails Tāls pieveica padomju tautas šaha spēles elku Mihailu Botviņņiku. Viestura Meikšāna režisētajā izrādē un Reiņa Suhanova veidotajā vidē darbojas 32 dalībnieki – tik, cik figūru piedalās vienā šaha spēlē: četrpadsmit kameransambļa mūziķi, astoņi dziedātāji, astoņi dejotāji un divi (!) diriģenti – Ainārs Rubiķis un Atvars Lakstīgala (jā, jā – abi vienlaikus!). Uzvedums ieguvis Latvijas Gāzes gada balvu operai, Spēlmaņu nakts gada balvu oriģināldramaturģijā, Lielo mūzikas balvu 2014 un Dienas balvu kultūrā.

Žorža Bizē operas Karmena 2007. gada iestudējumā, ko veidoja diriģents Karels Marks Šišons un režisors Andrejs Žagars, Karmenas lomu pirmo reizi savā karjerā dziedāja Elīna Garanča. Zvaigžņu pirmizrādē piedalījās arī Kristīne Opolais (Mikaēla) un Egils Siliņš (Eskamiljo). Dona Hosē lomā – Valters Borins. Uzveduma darbība pārcelta uz mūsdienu Kubu. Scenogrāfe ir Monika Pormale, kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne.

Riharda Vāgnera operas Klīstošais holandietis 2003. gada iestudējums bija Andreja Žagara debija režijā un ir viena no veiksmīgākajām viņa izrādēm. Tās scenogrāfs Andris Freibergs un titullomas interprets Egils Siliņš saņēma Spēlmaņu nakts balvas. Iestudējuma komandā strādāja arī kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks Kevins Vins-Džonss, horeogrāfe Elita Bukovska un video māksliniece Katrīna Neiburga. Ierakstā pie diriģenta pults ir Modests Pitrens, galvenajās lomās – Egils Siliņš, Mlada Hudoļeja, Krišjānis Norvelis un Jonijs van Hals.

Biļetes: https://ej.uz/LNOBatminas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja