Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šī gada Dabas koncertzāles uzmanības centrā – sikspārņi

Kamēr citi lauž šķēpus par koncertzāļu būvniecību, tikmēr aizvien populārāka kļūst Dabas koncertzāle. Pirms 11 gadiem uz pirmo Dabas koncertzāli Mazsalacā sanāca pāris simti interesentu. Visi bija sajūsmā. Muižas parkā par neparasto koncertu "brīnījās" sikspārņi, zemu lidinādamies virs skatītāju galvām.

Šīgada Dabas koncertzāles pasākumos 18. jūnijā Lūznavas muižas parkā Rēzeknes novadā un 1. jūlijā Zaļenieku muižas parkā Jelgavas novadā garausainajiem sikspārņiem atvēlēta galvenā loma.

Kā skaidro Dabas koncertzāles izpildproducente Silvija Nora Kalniņš, ziemā un pavasarī tiek apsekotas potenciālās pasākuma vietas. "Vērtējam ne tikai to, ka tuvējā apkārtnē jābūt galvenās tēmas varonim, bet arī to, lai cilvēki justos ērti. Dabas koncertzāli apmeklē 6000–9000 cilvēku, no zīdaiņiem līdz pat sirmgalvjiem. Nedrīkst zaudēt kvalitāti, jo projekts ir guvis atzinību Eiropā un pasaulē. Tas ir stimuls turpināt darbu. Atzinība un atpazīstamība atvieglo finanšu meklēšanu, jo Dabas koncertzāle ir bezmaksas pasākums," viņa stāsta.

Dabas koncertzāles tēmu nosaka zinātnieki, izvēloties kādu kukaini, vaboli, augu, putnu… Šogad tas pirmo reizi ir zīdītāju kārtas pārstāvis, kas gandrīz vai pieteicās pats. Naktī uz 29. maiju sikspārņu pētnieki Lūznavas muižā konstatēja šai vietai divas jaunas sikspārņu sugas – pigmejsikspārni un dīķu naktssikspārni. Lieliski! 18. jūnija pasākuma programma nu ir papildināta ar sikspārņu iepazīšanas ekskursijām, savukārt koncerta daļa, lai netraucētu Lūznavas muižas jutīgajiem "vasaras apakšīrniekiem", pārcelta uz netālo vecā stadiona laukumu parka malā. "Arī Zaļenieku apkārtnē mīt sikspārņi," zina teikt Kalniņš. "Ja tur tos neizdosies ieraudzīt, tad mūzika un video uzburs viņu klātbūtni. Mūziķi šogad pie tā ir ļoti piestrādājuši, un jau pirmajā noklausīšanās reizē zinātnieki to novērtēja atzinīgi."

Sikspārņus Lūznavas muižas jumtā atklāja Dabas koncertzāles šīgada galvenais zinātnieks Viesturs Vintulis kopā ar kolēģi Normundu Kukāru, apsekojot gaidāmo pasākuma norises vietu. Aizvadītās nedēļas nogalē pētnieki veica arī uzskaiti – no muižas jumta kores izlidoja 22 pigmejsikspārņi un 113 dīķu naktssikspārņi. "Šāda veida sikspārņu sugu atradums ir ļoti iepriecinošs un arī pārsteidzošs, jo retu un jutīgu sugu sikspārņi ievākušies ēkā ļoti īsā laikā pēc jumta maiņas. Dīķu naktssikspārnim, kaut arī šī suga tās īpašā aizsardzības statusa dēļ ir speciāli pētīta, Latvijā atrastas tikai mazāk par 20 kolonijām. Turklāt dīķu naktssikspārņu skaits Lūznavas muižā ir ievērojams – tas divreiz pārsniedz vidējo skaitu zināmajās Latvijas kolonijās. Pigmejsikspārnim zināmo koloniju skaits ir pat mazāks," komentē Viesturs Vintulis.

Sīkāk – www.dabaskoncertzale.lv. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja