Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Šī gada Rīgas festivālu sāk ar īpaši radītu skaņdarbu

Savu ceļu pie klausītājiem sāk jau ceturtais Rīgas festivāls, kurš pēc sestdien izskanējušā ieskaņas koncertpiedzīvojuma Spilves lidostā nu aicina uz atklāšanas koncertu 29. maijā Rīgas Sv. Pētera baznīcā plkst. 19.

Turpinoties līdz 22. jūnijam, VSIA Latvijas koncerti rīkotais festivāls piedāvā dažādu laikmetu un stilu skanisko kolāžu, tikšanās ar akordeonisti Kseniju Sidorovu, pianistu Vestardu Šimku, vijolnieci Evu Binderi, klavesīnisti Ievu Salieti, vokālo grupu Framest, džeza leģendu bundzinieku Pīteru Erskinu, Latvijas Radio kori, orķestri Sinfonietta Rīga, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Top arī dejas uzvedumi. Ar pilnu festivāla programmu var iepazīties www.rigasfestivals.lv.

Festivālā skanēs arī pasaules pirmatskaņojumi. Vienu no tiem - ambientās mūzikas komponista Raimonda Tigula diptihu Horizonts. Vertikāle - dzirdēsim jau festivāla atklāšanas koncertā. Autors atklāj, ka tie patiesībā būs divi skaņdarbi - divas daļas no lielāka darba, pie kura viņš tagad strādā. Tās saucas: Horizonts - Vertikāle un Horizonts - Paralēle. "Nosaukumā iekodētas manas pārdomas par to, vai esmu laimīgs. Vienmēr atceros epizodi, kā padsmitnieka gados, kad tikko sāku mācīties komponēt, vienkārši pastaigājos un piedzīvoju svētlaimes brīdi. Tas bija īsu brīdi, bet stingri iespiedies atmiņā. Manuprāt, tas ir brīdis, kad horizonts sastopas ar vertikāli. Es noteikti nevaru rakstīt mūziku katru brīdi. Kaut kam ir jāsaslēdzas," stāsta Raimonds Tiguls. Mūzikā būs dzirdami nospiedumi no viņa pēdējā laika aizraušanās - meditācijas. Tāpēc neiztrūkstoši skanēs R. Tigula iemīļotais rituālais sitaminstruments hangs. Savukārt Levons Tevanjans, viesis no Armēnijas, spēlēs seno pūšaminstrumentu duduku. Pirmatskaņojums ir arī solis ceļā uz ikgadējo meditatīvās mūzikas pasākumu Talsu Tiguļkalnā, kas šogad notiks 7. jūnijā.

Līdzās jaundarbam Rīgas festivāla atklāšanas koncertā skanēs arī Pētera Vaska fantāzija Vox Amoris (Mīlestības balss), kurā vijoles solo spēlēs Eva Bindere, igauņu komponista Erki Svena Tīra Insula Deserta (Vientuļa sala), britu klasiķa Edvarda Elgara Serenāde un Alfrēda Šnitkes miniatūra Declaration of Love.

"Vasara būs ļoti aizņemta," - atgriezusies mājās Londonā pēc intensīvas koncertnedēļas Andalūzijā Spānijā, atsaucas harizmātiskā akordeoniste Ksenija Sidorova, kura Rīgas festivālā uzstāsies trīsreiz. Vispirms 3. jūnijā Lielajā ģildē un 4. jūnijā Mazajā Mežotnes pilī (abi plkst. 20) viņu dzirdēsim ļoti neparastā trio - kopā ar izraēliešu mandolīnistu Avi Avitalu un turku sitaminstrumentālistu Itamaru Doari. Gaidāms muzikāls ceļojums no J. S. Baha līdz XXI gs. un Tuvo Austrumu zemju tautas mūzikai. Bet 17. jūnijā Ksenija mirdzēs mūzikas un dejas uzvedumā Tango mūsu opernamā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja